Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Soparjeni kvašeni cmoki s slivovim džemom, germknödel

    (VIDEO) Odlična, za pripravo dokaj preprosta sladica z avstrijskih in nemških smučišč. Zelo nežna, varčno oslajena z odličnim džemom. Soparjeni kvašeni cmoki s slivovim džemom in makom, germknödel.
    5.00 10 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 10 ocen) 22. januar 2022 št. ogledov: 1325
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Bake-Street
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    kvašeno testo
    • 250 g gladke moke
    • 35 g sladkorja
    • 65 g polnomastnega mleka
    • 35 g zmehčanega masla
    • 1 jajce, L
    • 9 g kvasa
    • lupinica 1/2 limone
    • ščepec soli
    nadev premaz / posip
    • 80 g masla
    • 50 g maka
    • sladkor v prahu

    Predpriprava

    ■ SLIVOV DŽEM. Lahko uporabimo kakšen dišeč džem ali marmelado iz domače ozimnice. Kdor želi džem / marmelado po izvirnem receptu, v sezoni sliv pripravi aromatičen slivov džem. Izven sezone ga lahko skuhamo s suhimi slivami. Je bolj gost, a okusen.

    Testo lahko pripravimo do 2 dni pred serviranjem cmokov. Vzhajanega lahko hranimo v hladilniku do 2 dni. Iz hladilnika ga vzamemo 60–90 minut pred pripravo.


    KVAŠENO TESTO. V večjo skledo presejemo moko. Dodamo sladkor in ščepec soli in premešamo. Na sredi naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno mleko in jajce sobne temperature. Dodamo kvas (sveži kvas lahko nadomestimo s 3 g suhega) in mešamo, da se sestavine povežejo v peščeno mešanico.
    ■ Po vrhu naribamo limonovo lupinico in gnetemo, da se sestavine povežejo. Tedaj vgnetemo zmehčano maslo v 2 do 3 etapah. Dodamo prvi del masla in gnetemo, da se povsem poveže v testo. Podobno vmešamo še drugi in morebitni tretji del masla.
    ■ Testo preložimo na pomokano delovno površino. Gnetemo ga, da dobimo gladko in mehko kvašeno testo. Seveda ga lahko pripravimo tudi strojno; gl. kuharski leksikon.

    »Čas priprave« ne vključuje časa priprave džema (skoraj 3 ure), vzhajanja testa (3 ure) in dvakratnega vzhajanja cmokov (45 minut.


    ■ Skledo tanko premažemo z oljem. Vanjo preložimo testo, potem pa jo pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo ga vzhajati kake 3 ure oz. toliko časa, da se količina testa podvoji.

    Priprava

    ■ OBLIKOVANJE CMOKOV. Odrežemo 8 večjih listov peki papirja. Testo razdelimo na 8 koščkov po 50–55 g. Če nam testo ostane, ga razdelimo po 8 koščkih testa. Oblikujemo jih v hlebčke. Pokrite s kuhinjsko krpo pustimo vzhajati 15 minut.

    Slivov džem / marmelada je najboljši mogoči izbor. Kdor ga ne mara, na izbere borovničevega, robidovega ali malinovega.


    ■ 5–6 žlicam slivovega džema primešamo žličko ruma. Če se odločimo zanj.
    ■ Prvi košček testa razvaljamo v krog na pomokani delovni površini. Preostalo testo ostaja pokrito, da se ne suši. Razvaljano testo položimo na dlan in oblikujemo nekakšno skledico. Vanjo položimo 1–2 žlički džema. Testo nepredušno ovijemo okrog nadeva. Čim hitreje. Cmok položimo na kos peki papirja. Podobno oblikujemo vse cmoke.
    ■ Cmoke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhajajo 30 minut.
    ■ SOPARJENJE CMOKOV. Pripravimo domačo posodo za soparjenje. Lahko je bambusova ali kovinska; gl. tudi kuharski leksikon. V posodi segrejemo vodo, da se začne tvoriti para. Voda pa ne zavre. V soparnik položimo 3 cmoke, s papirjem vred. Če imamo soparnik z večimi deli, lahko cmoke razdelimo v vse. Soparimo jih 15–16 minut.

    Vanilijeva krema je priljubljen nadomestek za maslo kot preliv. Gl. tudi različice. Za odrasle je odlična izbira vinski šodo.


    ■ PRELIV/POSIP. Mak zmeljemo. Maslo počasi stopimo.
    ■ Soparnik vzamemo iz posode in počakamo 2 minuti.

    Serviranje

    Cmoke razdelimo v segrete krožnike. Prelijemo jih z maslom in potresemo z makom in z malo sladkorja v prahu. Ali z mešanico maka in sladkorja. Ponudimo jih takoj (!), saj hitro postanejo trdi. Soparjeni kvašeni cmoki s slivovim džemom, germknödel ali vzhajani knedli s slivovo marmelado, germknedl, sladki spomin na smučarijo. Pa tudi sladica za vse druge.

    Shranjevanje

    Nadevane cmoke lahko zamrznemo. Vsakega posebej ovijemo v prozorno folijo. Zložimo jih v posodo, ki se tesno zapira. Da se ne zmečkajo. Večer pred serviranjem jih preložimo v hladilnik. Iz hladilnika jih vzamemo 60–90 minut pred soparjenjem.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Ko kvašeno testo pripravljamo z namiznim električnim mešalnikom s spiralo, upoštevamo nekaj osnovnih navodil. Sprva sestavine mešamo počasi, nato hitrost postopoma povečujemo. Pazimo, da ne mesimo predolgo. Pravilno ugneteno testo se ločuje od posode, rok in spiral. Vzhajano testo pregnetemo na hitro. Spirali naj gresta nekajkrat skozenj. Da iztisneta ogljikov dioksid in vneseta kisik.
    ■ Slive so okrogli ali ovalni, modri, rdeči ali rumeni, sočni in zelo okusni plodovi slive (Prunus domestica, Prunus instititia). Prijeten okus sliv je posledica dobrega razmerja med sladkorji (pet različnih) in sadnimi kislinami.
    ■ Mak je v kuhinji sinonim za vrtni mak (Papaver somniferum; uspavalni mak), znan v številnih različicah. Uporabljamo ga pretežno pri pripravi nekaterih sladic. Iz maka pridelujejo makovo olje, uporabljajo pa ga tudi za pridobivanje opija.

    »Germknödel« poznajo v Avstriji in na Bavarskem, Nemčija. Posebno priljubljeni so na smučiščih. Naprodaj pa so tudi na božičnih sejmih.


    ■ Kdor nima soparnika, lahko uporabi veliko cedilo. Dobro ga namasti in položi na ustrezno velik lonec. V posodo nalije za kake 4 prste vode, ki se ne sme dotikati cedila.

    Opozorila

    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept soparjeni kvašeni cmoki s slivovim džemom, germknödel ali vzhajani knedli s slivovo marmelado, germknedl (izvirno: germknödel, bollitos al vapor rellenos; germknödel mit zwetschgenmus oder powid) Eva Marissol Carranza, z bloga Bake-Street (šp.)
    ■ številni različni viri


    Eva


     

    Sorodni recepti

    Slivovi cmoki II
    Klasična sezonska sladica iz krompirjevega testa, nadevanega z izkoščičenimi slivami in s sladkorjem. Kuhani ...
    (5.00; 22 ocen)
    Slivovi cmoki s cimetom
    Priljubljena in klasična sadna sladica iz avstrijske kuhinje. Slive s sladkorjem in cimetom ovijemo v koščke ...
    (5.00; 51 ocen)
    Slivovi cmoki s skuto, na hitro
    (VIDEO) Slivovi cmoki s skuto so priljubljena sladica, po kateri pozabimo na cmoke s krompirjevim testom. Slive, ovite ...
    (5.00; 26 ocen)
    Bovški krafi
    (VIDEO) Bovški krafi, narečno buški krafi, so slovenska specialiteta iz kuhanega testa. Nadevani so z namočenimi ...
    (5.00; 22 ocen)
    Marelični cmoki II
    Najbolj priljubljena različica priljubljenih mareličnih cmokov iz krompirjevega testa. Oblikovanega v cmoke, nadevane ...
    (5.00; 64 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani