Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Sočni Nutellin kolač iz dveh sestavin

    (VIDEO) Čaroben, mehak, sočen, zelo okusen in preprost kolač. Iz jajc in Nutelle, ki jo lahko nadomestimo z bolj zdravo domačo različico. Sočni Nutellin kolač iz dveh sestavin, ko jajca stepemo na 3-kratni obseg. Kakav pa dodamo po okusu.
    5.00 21 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 21 ocen) 27. maj 2020 št. ogledov: 1857
    Uredil: Urednik
    Izvirno: the PetiteCook
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 5 jajc, M
    • 250 g Nutelle
    • 2 žlici grenkega kakava, neobvezno
    drugo
    • malo olja za pekač
    Pri nekaterih fazah priprave je razlika med zapisanim receptom in  tistim z videa; držimo se tega recepta.

    Priprava

    ■ Jajca ubijemo v posodo namiznega mešalnika, potem pa jih stepamo 5–6 minut. Pri srednji hitrosti. Pomembno je, da jajca postanejo bleda, količina pa se potroji (!). Če uporabimo kakav, ga vmešamo nazadnje.
    ■ Tortni model (15 cm) poškropimo/namažemo z oljem in ga obložimo s peki papirje. Kdor tega ni vešč, naj pogleda video. Pečico prižgemo na 175 stopinj.
    Nutello (gl. nadomestek) postrgamo v ognjevarno skledo in jo položimo v mikrovalovko za 30 sekund. Zmehčani prilijemo 1/3 stepenih jajc in nežno zmešamo s silikonsko lopatico. Postopek ponovimo še dvakrat, s preostalimi jajci.
    ■ Testo nalijemo v model, ki ga položimo v ogreto pečico za 20–25 minut. Kolač je pečen, ko v sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega ali pa se ga drži le nekaj drobtinic. Kolač se med hlajenjem v modelu še nekoliko peče, zato pazimo, da ga ne presušimo.
    ■ Pečeni sočni Nutellin kolač iz dveh sestavin ohladimo v modelu. Pomemben je tudi ta, zaključni del priprave uspešne sladice.

    Serviranje

    Ohlajeni sočni Nutellin kolač iz dveh sestavin narežemo in ponudimo. Lahko s stepeno sladko smetano, s sladoledom ali/in z jagodami ali z malinami.

    Nadomestek

    Industrijsko pripravljeno Nutello (gl. opozorila) lahko nadomestimo z bolj zdravo domačo nutello (številne različice). Gl. opozorila.

    Izboljšanje

    ■ Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    ■ Presni kakav ima neprimerljivo boljši okus. Proizvajajo ga iz celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. Postopek izvajajo s hladnim stiskanjem, kjer temperatura ne preseže 48 stopinj. Mnenja o tem, če je to še presni kakav, so deljena.

    Nasveti

    Jajca hranimo v hladilniku v originalni embalaži. Ločeno od drugih živil, na temperaturi in do roka, označenih na embalaži. Jajca ležijo z ožjim delom navzdol, da ostane rumenjak v sredini in da pride čim manj v stik z zrakom. Ta se nabere v njegovem širšem delu.

    Pojasnila

    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g).

    Različice

    Ideje

    gl. jajce (številne ideje); Nutella (številne ideje)

    Opozorila

    ■ Če s stepanjem jajc ne dosežemo trojnega obsega (volumna), bo končni izdelek bolj podoben omleti kot kolaču.
    ■ V različici domače nutelle je delež lešnikov 45, v industrijski pa pičlih 13 %. V domači je delež sladkorja nekaj pod 10, v industrijski pa kar 57 %.
    ■ Znanstveniki svetujejo, da zdrav posameznik ne bi smel zaužiti več kot 5 jajc tedensko. Vključno tudi jajca v jedeh, ki jih zaužijemo. Eno samo jajce vsebuje 186 mg holesterola. Posamezne raziskave količino omejujejo celo na 3 jajca tedensko. (

    Zanimivosti

    ■ Na vprašanje, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, smo dobili znanstven odgovor: najprej je bila kokoš. Znanstveniki iz univerz v Sheffieldu in Warwicku so v jajčni lupini odkrili ovocledidin-17, ki sodi v družino proteinov, podobnih lecitinu. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnjem raziskovanju so našli izvor tega proteina v kokošji maternici in zaključili, da jajce ne more nastati brez nje.
    ■ Pietro Fererro, lastnik pekarne v italijanski Albi, je že leta 1946 izdelal trdo osnovo današnje Nutelle. Prvo kremo so kot Supercrema tržišču ponudili leta 1951. Pietrov sin Michele je leta 1963 kremo dodelal, 20. aprila 1964 pa je tovarno zapustil prvi kozarček Nutelle kakor jo poznamo danes. Umrl je leta 2015 kot najbogatejši Italijan.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept sočni Nutellin kolač iz dveh sestavin (izvirno: 2-ingredient Nutella cake) Andrea Soranidis, z bloga the PetiteCook
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Andree Soranidis

    Sorodni recepti

    Babičin kolač z jabolki in orehi
    Samo 12 minut za najbolj preprost, morda celo najboljši jabolčni kolač sploh. Sesekljane orehe potresemo po dnu ...
    (5.00; 19 ocen)
    Najboljši čokoladni kolač
    Najboljši čokoladni kolač, brez glutena, navdušujoča sladica za čokoholike. Biskvit je mešanica čokolade ter ...
    (5.00; 27 ocen)
    Presni kostanjev kolač s čokolado
    Presni kostanjev kolač s čokolado je preprosta sladica brez moke, brez jajc in brez pečenja. Največ dela je z ...
    (5.00; 9 ocen)
    Sirčkov kolač z borovnicami brez pečenja
    Kjer so borovnice, je dobro sladkanje zagotovljeno. Podlaga iz piškotnih drobtin in masla. Sirčkov kolač z ...
    (5.00; 31 ocen)
    Bananov kruh s čokoladnim lešnikovim maslom
    Kolač, pri katerem dobiš neustavljivo željo, da bi ga zmazal kar sam. Testo je preprosta mešanica banan, moke, ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani