Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Sočna limonova pita z vlečenim testom

    Tale sočna limonova pita je nepopisno preprosta, sočna in osvežujoča. Kiselkast desert za vsak dan in za vse letne čase.
    5.00 21 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: pribl. 75 min. zahtevnost: (5.00; 21 ocen) 04. november 2023 št. ogledov: 1464
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    pita
    • 400 g tankih listov vlečenega testa
    • 200 g sladkorja
    • 2 dl jogurta
    • 2 dl (ekstra deviškega) olja
    • 4 jajca
    • lupinica 1 limone
    • 1 pecilni prašek
    • ščepec soli
    limonov preliv
    • 6 dl vode
    • 200 g sladkorja
    • sok 2 limon
    • 2 vanilij sladkorja

    Priprava

    ■ SOČNA LIMONOVA PITA S KUPLJENIM VLEČENIM TESTOM. Liste vlečenega testa natrgamo na koščke v skledo. Nato jih zmanemo s prsti, da se ločijo.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja pite na sobno temperaturo. Niti časa dodatnega hlajenja v hladilniku, kdor ga želi.


    ■ Pekač (32x22 cm) namažemo z maslom in potresemo z moko. Odvečno otresemo.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Jajca, sladkor in sol stepamo nekaj minut pri najvišji hitrosti. Da dobimo bledo peno. Vmešamo jogurt, olje, pecilni prašek in naribano limonovo lupinico. Tokrat sestavine stepemo pri najnižji hitrosti.
    ■ Po malem začnemo dodajati natrgano testo. Vsakič, ko dodamo nekaj natrgancev, jih dobro premešamo s kuhalnico. Mešanico postrgamo v pekač in jo enakomerno razdelimo po vsem pekaču.
    ■ Pito položimo v pekač za 30–35 minut. Da se rjavo obarva.
    ■ LIMONOV PRELIV. V kozici pristavimo vodo, precejen limonov sok, sladkor in vanilijev sladkor. Zavremo in kuhamo 5 minut.
    ■ Pečeno pito hladimo 10–15 minut.

    Kdor želi, lahko ohlajeno pito dodatno ohladi v hladilniku.


    ■ Še vročo pito postopoma (!) prelijemo z limonovim prelivom. Pomagamo si z majhno zajemalko. Prelito pito pustimo, da vpije ves preliv, obenem pa se ohladi na sobno temperaturo.

    Serviranje

    Ohlajena sočna limonova pita z vlečenim testom je pripravljena, da jo narežemo na sočne limonine rezine z limoninim prelivom. Lahko jo narežemo na trikotnike ali na kocke.

    Sorodni recepti


    Sočna limonova pita

    Kuharski leksikon

    Kupljeno vlečeno testo je naprodaj v dveh debelinah. Tanjšega uporabljamo predvsem za pripravo zavitkov in baklav, debelejšega pa za štruklje in bureke. Odlično vlečeno testo je naprodaj v pokriti ljubljanski tržnici, na Pogačarjevem trgu, in v BTC. Na liste ali natehtano. Vlečena testa različne kakovosti so naprodaj v večjih trgovskih središčih.

    Limone lahko nadomestimo z limetami, ki so nekoliko bolj kisle in aromatične. Količino nekoliko povečamo, ker so limete bolj drobne.


    ■ Če je le mogoče, uporabljajmo bolj zdrava (dražja) ekstra deviška olja. Ki med pridelavo ne presežejo temperature 27 °C in vsebujejo manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Zelo priljubljeno je ekstra deviško olivno olje, a za sladice lahko bolj izjemoma uporabimo le blagega. Naprodaj so tudi številna druga ekstra deviška olja.


    Sočne limonine rezine

    Limonovec (Citrus limonia) je manjše drevo, ki doseže 3-6 m višine. V ustreznem podnebju rodi 2x letno, na posameznem drevesu pa zraste 600-800 plodov letno. Pri povprečni limoni je pribl. 43 % lupine in pešk. 40-50 % je soka, ki vsebuje do 8 % limonske kisline. Pri različnih sortah limon zaznamo različen vonj pri lupinici ter različen okus in stopnjo kislosti pri soku.

    Mlačna limonada na tešče očisti jetra in ledvice.


    Pri nakupu limon izbiramo plodove, katerih teža ustreza njihovi velikosti. Najbolj sočni sadeži z najmanj pešk imajo mastno, tanko lupino. Naravno plodovi limonovca prvo leto ne odpadejo sami. Če jih ne oberejo do zime, začnejo ponovno zeleneti. Naslednje poletje se lupina zadebeli in jeseni obarva rumeno. Za oko privlačni in veliki plodovi vsebujejo veliko manj zdravilnih učinkovin.


    Sočna limonova pita

    Opozorila

    ■ Največ zelo škodljivih nasičenih maščobnih kislin vsebujejo naslednja živila (po vrsti): kokosovo olje, gosje meso, maslo in margarina (preverimo deklaracijo), palmovo olje, svinjska mast, polnomastno mleko, ghi (prečiščeno maslo), rdeče meso, siri z visokim odstotkom maščob in krušno pecivo. Pa tudi drugi pekovski izdelki, še posebej, če vsebujejo margarino ali palmovo olje.

    Belo moko uvrščamo med najbolj nezdrava živila.


    Rafinirani sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Pravijo mu tudi tihi ubijalec. Zasvaja 8x močneje kot kofein. Sladkor je kot strup prepoznal dr. William Coda Martin že davnega l. 1957. Dr. Robert Lustig je dokazal, da že z 9-dnevno dieto brez sladkorja opazno izboljšamo svoje zdravje. Avtor trdi, da sladkor ni škodljiv zaradi kalorij. Ampak zaradi napora za metabolizem.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept sočna limonova pita z vlečenim testom ali sočne limonine rezine z limoninim prelivom (izvirno: limun pita od gotovih kora) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Pita z mascarponejem, figami in pistacijami
    Izjemno krhko testo oplemenitimo s pistacijami. Vtremo ga v model, spečemo in ohladimo. Ohlajenega premažemo z ...
    (5.00; 8 ocen)
    Lešnikova pita z borovnicami
    Lešnikova pita z borovnicami so pravzaprav 4 manjše, odlične porcijske pitice. Sladica za vse letne čase, bodisi z ...
    (5.00; 2 oceni)
    Čokoladna pita s kremo iz črnega grozdja
    Čokoladna pita s kremo iz črnega grozdja, izvrstna sladica iz krhkega testa, prelitega s kremo iz grozdja in s ...
    (5.00; 28 ocen)
    Karamelizirana marelična pita s slaščičarsko kremo in timijanom
    Neubranljiva, sočna, krhka in kremna obenem, pa sladko kiselkasta in z blagim priokusom karamela, vanilije in ...
    (5.00; 30 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani