Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Smetanovi špageti z bučkami in limono

    Kremna, pikantna in dišeča jed iz testenin, zmešanih z naribanimi bučkami, prepraženimi na čilijevemu olju. Smetanovi špageti z bučkami in limono, dodelani s parmezanom, z limonovim sokom, s česnom in z baziliko.
    5.00 11 št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 11 ocen) 19. februar 2021 št. ogledov: 576
    Uredil: Urednik
    Izvirno: bon appétit
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 375 g špagetov
    • 0,8–1 kg bučk
    • 1 debela šalotka
    • 2–3 žlice limonovega soka
    • 1,2 dl sladke smetane, 36–40 %
    • 25 g parmezana
    • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    • 1 žlička soli
    • beli poper v zrnu
    • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
    • 4 stroki česna
    • za pest bazilikinih lističev
    posip
    • parmezan

    Priprava

    ■ V veliko skledo ali na delovno površino položimo čisto kuhinjsko krpo. Bučke očistimo. Očiščene naribamo na večje luknje neposredno na krpo. Na bučke podobno naribamo šalotko. Nazadnje pa na drobne luknjice še česen.
    ■ S pomočjo krpe dobro ožamemo vse sestavine na njej. Ožemamo, dokler ne priteče nič več.

    Recept je bil uvrščen med 10 najbolj popularnih receptov za testenine l. 2020 pri Bon Appétit. Eni najbolj branih kuharskih revij na svetu.


    ■ V širši posodi segrejemo olje. Na segretega stresemo čilijeve kosmiče, ki jih pražimo 30 sekund. Med mešanjem, da zadišijo. Dodamo ožete bučke in žličko soli. Potem pa še izdatno merico sveže mletega/strtega popra. Bučke kuhamo 15–20 minut med občasnim mešanjem. Dokler se ne začnejo prijemati za dno ponve. Da dobimo nekakšno bučkino marmelado.
    ■ Med pripravo bučk pristavimo vodo za kuhanje testenin.
    ■ Krop posolimo in vanj stresemo testenine. Kuhamo jih 2–3 minute krajši čas, kot je zapisano na embalaži.
    ■ Limono ožamemo. Parmezan karseda drobno naribamo. Bazilikine lističe grobo natrgamo ali narežemo.
    ■ Od kuhanih testenin zajamemo za slabega 1/2 l škrobne vode. Tesetnine s kleščami predenemo na bučke. Temperaturo nekoliko znižamo, testenine in bučke pa zalijemo s pribl. 1,2 dl škrobnega kropa in s smetano. Dobro premešamo.
    ■ Potresemo s parmezanom, prilijemo še pribl. 1,2 dl škrobnega kropa in kuhamo 2–3 minute. Med odločnim mešanjem. Po potrebi prilijemo še škrobni krop. Nazadnje dobimo jed s kremno omako v kateri so okopane testenine.
    ■ Posodo odstavimo. Vmešamo limonov sok in poskusimo. Po potrebi dodamo sol ali/in poper. Nazadnje vmešamo 3/4 bazilike.

    Špagete lahko nadomestimo z ozkimi rezanci, z dolgimi votlimi špageti (bucatini) ali z drugimi dolgimi testeninami.

     

    Serviranje

    Smetanovi špageti z bučkami in limono ali testenine z bučkami, smetano in limonovim sokom takoj razdelimo v ogrete krožnike ali skledice. Potresemo jih s preostalo baziliko. K jedi ponudimo parmezan in ribežen. Da si vsak postreže po okusu.

    Sorodni recepti

    Nadomestek

    ■ Parmezan lahko nadomestimo s pekorinom, s sirom fiore sardo s Sardinije ali z grana padano. Dokaj dober nadomestek je zbrinc.
    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.
    ■ Baziliko lahko nadomestimo ali kombiniramo z meto. Gl. tudi izboljšanje.

    Izboljšanje

    Improvizirajmo. Bučke najbolje* odišavljamo z (abecedno): baziliko*, česnom*, koprom, koriandrom, majaronom*, meto, origanom, pehtranom, pestom, peteršiljem*, rožmarinom, timijanom ali/in z žajbljem.

    Nasveti

    Pri nakupu bučk izbiramo sijoče in nepoškodovane plodove, katerih teža je sorazmerna velikosti. Pretrda lupina je znak prezrelega sadeža z vlaknastim mesom. Najbolj okusne so drobne bučke, dolge 10-15 cm. Ko presežejo 20 cm, se v njih že razvijejo moteča semena.

    Pojasnila

    ■ Špageti so naprodaj v različnih debelinah. Zelo tanki imajo št. 3, kuhamo pa jih 5-8 minut. Klasični, najbolj priljubljeni špageti imajo št. 5, kuhamo jih 9 minut. Zelo debeli, ki pa so danes zelo redki, imajo št. 8.
    ■ Buča (Curcubita) je rod bučevk, ki obsega na desetine vrst in sort. Najbolj popularni sta jedilna buča (Curcubita pepo var. ovifera) in poletna oranžna muškatna buča (Curcubita moschata). V kuhinji pogosteje uporabljamo okusnejše mlade plodove, bučke, ki so na Primorskem znane kot cukete (zucchette) ali cukini (zucchini).

    V lupini bučk je največ antioksidantov, zato bučk praviloma ne lupimo. Priporočljiv je nakup ekološko pridelanih plodov.


    ■ Poznamo nad 60 vrst bazilike, ki jih po botaničnih lastnostih v osnovi delimo na indijske in azijske ter na evropsko sredozemske sorte. Barvno se razlikujejo od svetlo zelenih do temno rdečih z vijoličnim pridihom. Bazilika po vonju spominja na janež, cimet, meto, limonovo lupinico, piment ali klinčke, po okusu pa je pikantna in blago sladkasta.

    Ideje

    gl. špageti (številne ideje); testenine (nasveti, pojasnila, opozorila…)

    Opombe

    ■ Če vodo za kuhanje testenin posolimo tedaj, ko zavre, pospešimo moč vrenja. Da se testenine v vodi ne namakajo. Ampak se začnejo čimprej kuhati.
    ■ Špagete pred kuhanjem nalomijo, pred uživanjem pa narežejo samo nepoznavalci. Uživamo jih z vilicami. Če si v Italiji pomagamo z žlico, nas le debelo gledajo.

    Opozorila

    Na zob, al dente kuhane testenine bolje vpijajo omako, ker niso prepojene z vodo. Omako slabše vpijajo, tudi če jih kuhamo pri previsoko temperaturi in poškodujemo teksturo.

    Špagete je poimenoval Antonio Viviani l. 1842. Po drugih virih je izraz prvi uporabil Giacinto Carena v svojem Gospodinjskem slovarju, Vocabolario domestico, 1846.

     

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept smetanovi špageti z bučkami in limono ali testenine z bučkami, smetano in limonovim sokom (izvirno: creamy lemon zucchini pasta) Sarah Jampel, s portala bon appétit
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup tiskane ali/in spletne izdaje revije bon appétit


    Sarah Jampel

    Sorodni recepti

    Špageti z maslom in sirom
    Izjemno preprosta in ekspresno pripravljena topla predjed ali priloga iz testenin, masla, pekorina in parmezana. ...
    (5.00; 32 ocen)
    Špageti s paradižnikovo omako z artičokami, olivami in kaprami
    Odlična pašta s paradižniki in artičokami iz domače shrambe ali iz pločevinke. V omako skuhamo paradižnikovo ...
    (5.00; 7 ocen)
    Špageti s pekorinom in črnim poprom
    Preprosta testeninska klasika. Nariban sir zmešamo s strtim črnim poprom. Zalijemo s škrobno moko od kuhanja ...
    (5.00; 15 ocen)
    Najbolj preproste veganske testenine s kaprami
    Izjemno okusne testenine, zlasti po zaslugi kaper, izbranega oljčnega olja, prepraženega česna in prehranskega ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani