Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Slivovi cmoki s skuto, na hitro

    (VIDEO) Slivovi cmoki s skuto so priljubljena sladica, po kateri pozabimo na cmoke s krompirjevim testom. Slive, ovite v testo iz skute, moke, masla in jajca.
    5.00 26 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 26 ocen) 31. avgust 2022 št. ogledov: 3541
    Uredil: Urednik
    Izvirno: like chocolate
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    skutini cmoki
    • 250 g skute
    • 170–180 g ostre moke
    • 20 g pšeničnega zdroba
    • 45 g masla
    • 1 jajce
    • ščepec soli
    nadev
    • 8 sliv
    posip
    • 5–6 žlic sladkorja
    • 1 žlička cimeta
    maslene drobtine
    • 50 g drobtin
    • 25 g masla
    • 0,3 dl olja
    drugo
    • kisla smetana, neobvezno

    Priprava

    ■ SLIVOVI CMOKI S SKUTO - SKUTINI CMOKI. V globoki skledi na hitro ugnetemo skuto, moko, pšenični zdrob, maslo sobne temperature, jajce in ščepec soli. Da dobimo mehko, a kompaktno testo, ki se ne lepi za dlani. Če je potrebno, dodamo še malo masla.
    ■ SLIVE operemo, posušimo, razpremo in izkoščičimo. Če so zelo velike, jih razpolovimo.
    ■ V širši posodi zavremo blago posoljeno vodo za kuhanje cmokov.
    ■ Testo razdelimo na 8 podobno težkih koščkov. Prvega oblikujemo v hlebček, ki ga nekoliko sploščimo. Na sredo položimo slivo, ki jo zapremo v testo s pomočjo prstov. Med pomokanimi dlanmi oblikujemo okrogel cmok. Podobno oblikujemo vse cmoke.

    Cmoke nekajkrat nežno premešamo na začetku kuhanja. Da se ne primejo za dno posode.


    ■ SKUTINI CMOKI. Cmoke položimo v krop. Ko znova zavre, temperaturo nekoliko znižamo. Cmoke kuhamo pribl. 10 minut. Ali drugače: od trenutka, ko priplavajo na površje, jih kuhamo še nekaj minut.
    ■ POSIP. V globokem krožniku zmešamo sladkor in cimet.
    ■ MASLENE DROBTINE. V ponvi segrejemo olje in maslo, da se maslo stopi. Dodamo drobtine, ki jih pražimo med pogostim mešanjem. Da se rjavkasto obarvajo.
    ■ Kuhane cmoke poberemo iz vode. Prvega povaljamo po maslenih drobtinah, potem pa še po cimetovem sladkorju.

    Serviranje

    Slivovi cmoki s skuto, na hitro ali slivovi cmoki so topla, samostojna sladica. Lahko tudi lažja večerja.

    Pojasnila

    Skuta je nezreli sir iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka. Mleko oz. sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta, sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa. Primerna je pretežno za kuhanje. Pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta), če je iz sirotke.
    Ostra moka vsebuje razmeroma več beljakovin kot škroba, posledično pa tudi več lepka, pomembnega za uspešno pripravo kruha in testenin. Pri mehki moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Kar pa ne pomeni, da z gladko moko ne moremo speči kakovostnega kruha. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.
    Sliva (tudi češplja) je plod istoimenskega drevesa (Prunus domestica) iz družine rožnic. Naravni križanec med črnim trnom in divjo višnjo. Izvira iz zahodne Azije, od koder je prišla v Evropo prek Bližnjega vzhoda. Podvrste so: cibora (damaščanska sliva), češplja, mirabela, mirobalana (češnjeva sliva) in ringlo (renkloda). Sadeži so vseh barv in oblik. Nekatere slive so kisle, druge sladke, so drobne, pa tudi velike kot jajce. Prijeten okus sliv je posledica dobrega razmerja med sladkorji (pet različnih) in sadnimi kislinami. Vzgojili so genetske križance slive z marelico (aprium, plumcot, pluot).
    Slive najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem*, kisom* (zlasti z balzamičnim*, rdečim vinskim, šampanjskim), klinčki, limonami* (lupinica, sok), pomarančami* (lupinica, sok) ali/in z vaniljo*. Odlična dodatka pa sta tudi med* (zlasti akacijev) in oreščki* (zlasti mandlji*, orehi).

    Sorodni recepti

    Skutini slivovi cmoki

    Kuharski leksikon

    Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka. Mleko oz. sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta, sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje. Pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta).

    Slive in nekatero drugo sadje (jabolka, višnje, hruške, marelice) vsebujejo sorbitol. Ki ga uporabljajo kot nadomestek za sladkor pri proizvodnji dietetičnih proizvodov.


    ■ Improvizirajmo. Slive najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem*, kisom* (zlasti z balzamičnim*, rdečim vinskim, šampanjskim), klinčki, limonami* (lupinica, sok), pomarančami* (lupinica, sok) ali/in z vaniljo*. Odlična dodatka pa sta tudi med* (zlasti akacijev) in oreščki* (zlasti mandlji*, orehi).
    Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejši cimet. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejšega cejlonskega ali vietnamskega. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo zmeljemo tik pred uporabo. Lahko ga kombiniramo z muškatnim oreščkom.

    Opozorila

    Izogibajmo se skuti z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Vsebuje različne dodatke za izboljšanje okusa, pa še redkejša je.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept slivovi cmoki s skuto, na hitro ali slivovi cmoki (izvirno: brze knedle od svježeg sira sa šljivama) Matejka Buča, z bloga like chocolate (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Matejke Buča


    Matejka Buča

    Sorodni recepti

    Slivovi cmoki s čokolado
    Prav slivovi cmoki s čokolado pogosto pristanejo med najbolj priljubljenimi. Okopani v zlato praženih drobtinah na ...
    (5.00; 9 ocen)
    Slivovi cmoki s cimetom
    Priljubljena in klasična sadna sladica iz avstrijske kuhinje. Slive s sladkorjem in cimetom ovijemo v koščke ...
    (5.00; 51 ocen)
    Marelični cmoki II
    Najbolj priljubljena različica priljubljenih mareličnih cmokov iz krompirjevega testa. Oblikovanega v cmoke, nadevane ...
    (5.00; 64 ocen)
    Slivovi cmoki II
    Klasična sezonska sladica iz krompirjevega testa, nadevanega z izkoščičenimi slivami in s sladkorjem. Kuhani ...
    (5.00; 22 ocen)
    Skutini cmoki s slivami
    Klasična jesenska sladica, ki pa jo zlahka pripravimo tudi z odmrznjenimi slivami. Testo je preprosta mešanica skute, ...
    (5.00; 66 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani