Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Slivova marmelada s čokolado in rumom

    Odlična mešanica fino zmiksanih sliv, skuhanih s sladkorjem. Zmiksanim primešamo nadrobljeno čokolado in rum. Marmelado kuhamo še pet minut. Slivova marmelada s čokolado in rumom, namaz in za številne sladice.
    4.85 26 št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (4.85; 26 ocen) 10. september 2016 št. ogledov: 3590
    Uredil: Urednik
    Izvirno: DOMAĆICA
    Receptov: 15759
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 5 kg sliv
    • 2,5 kg sladkorja
    • 500 g čokolade, vsaj 55 %
    • 3 zavitki rumovega sladkorja, po okusu
    • 2 žlici ruma

    Priprava

    ■ Slive očistimo, razpolovimo, izkoščičimo in stresemo v široko posodo. Posodo pristavimo, slive pa potresemo s sladkorjem in premešamo. Od trenutka, ko slive zavrejo, jih kuhamo kakih 60 minut. Da razpadejo.
    ■ Kozarčke za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo in za 10 minut položimo v pečico, segreto na 80-100 °C. Ali pa jih operemo v pomivalnem stroju, med nadaljnjim postopkom pa se s prsti ne dotikamo notranjosti kozarcev in pokrovčkov.
    ■ Slive odstavimo in nekoliko ohladimo. Zmiksamo jih s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Zmiksane znova pristavimo in zavremo.
    ■ Čokolado nadrobimo in stresemo na zmiksane slive. Mešamo, da se čokolada stopi, nazadnje pa primešamo še rum. Marmelado poskusimo. Če nam je okus všeč, jo odstavimo, sicer pa postopoma vmešamo rumov sladkor. Najprej en zavitek, poskusimo in po okusu primešamo še zavitek ali dva. Slive s čokolado kuhamo še vsega skupaj 5 minut, med nenehnim (!) mešanjem. Od časa, ko so zavrele.
    ■ Vročo marmelado nadenemo v vroče kozarčke. Te zložimo v velik pekač, ki ga položimo v ogreto pečico. za 15–20 minut. Da se na površini marmelade naredi skorjica.
    ■ Kozarčke dobro zapremo. Zaprte ohladimo pri sobni temperaturi.

    Serviranje

    Slivova marmelada s čokolado in rumom je klasičen namaz na kruh (z maslom). Seveda pa jo lahko uporabimo tudi pri pripravi številnih sladic. Ki med sestavinami terjajo tudi marmelado.

    Shranjevanje

    Slivova marmelada s čokolado in rumom se v temnem, hladnejšem prostoru obdrži vsaj 1 leto. Lahko pa celo do 3 leta.

    Nadomestek

    ■ Nekoliko manj škodljiv je surovi rjavi trsni sladkor, ki ni rafiniran in ne vsebuje škodljivih primesi; gl. opozorila.
    ■ Rum lahko nadomestimo z vanilijevo aromo. Kaj pa čokoladni liker?
    ■ gl. izboljšanje

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Po kakovosti jim konkurirata tudi italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    ■ Beli sladkor nadomestimo s temnim rjavim trsnim.

    Nasveti

    Gostoto marmelade pa lahko preverimo tudi tako, da vanjo potopimo kuhalnico ali žlico. Ko s prstom potegnemo po hrbtni strani (pazi, vroče!), na kuhalnici/žlici ostane vidna sled. Ta postopek imenujemo maskiranje.

    Pojasnila

    ■ Slive so okrogli ali ovalni, modri, rdeči ali rumeni, sočni in zelo okusni plodovi slive (Prunus domestica, Prunus instititia). Prijeten okus sliv je posledica dobrega razmerja med sladkorji (pet različnih) in sadnimi kislinami.
    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena sušijo na soncu, fermentirajo, posušijo, izkoščičijo, pražijo in stiskajo. Iz kakavove mase iztisnejo kakavovo maslo.
    ■ Rum pridobivajo z alkoholnim vrenjem in destilacijo melase, sladkornega sirupa ali soka sladkornega trsa. V Portoriku, na Haitiju in na Kubi prisegajo na bele vrste ruma, na Jamajki, v Gvajani in na Barbadosu pa prisegajo na temne rume. Z mešanjem obeh vrst dobijo odličen zlati rum.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. čokolada (številne ideje)
    ■ Improvizirajmo. Slive najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem*, kisom* (zlasti z balzamičnim*, rdečim vinskim, šampanjskim), klinčki, limonami* (lupinica, sok), pomarančami* (lupinica, sok) ali/in z vaniljo*.

    Opombe

    Pravilno gostoto marmelade preverimo s kuhinjskim termometrom (104 °C) ali z želirnim preizkusom; gl. nasveti.

    Opozorila

    Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Zasvaja osemkrat močneje kot kofein.

    Zanimivosti

    ■ Slive so tudi češpe ali češplje. Slive vsebujejo do devet desetin vode.
    ■ Za proizvodno čokolade vsako leto porabijo pribl. 1,5 milijona ton kakavovca. Kar je enako teži 300.000 povprečno velikih slonov. Zaradi vse večje porabe najbolj čokolade, v državah, ki so največje izvoznice kakava, vsako leto posekajo na tisoče hektarov dragocenih gozdov in ustvarjajo nove plantaže kakavovca.

    Viri

    ■ dopolnjen recept slivova marmelada s čokolado in rumom (izvirno: pekmez od šljiva, čokolade i ruma), Sanja Mijać, z bloga DOMAĆICA (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Sanje Mijać
     

    Sorodni recepti

    Rabarbarin džem z jagodami
    Rabarbara in jagode so izjemni družabniki, še posebej, ko jih odišavimo s cimetom. Džem ni presladek, rabarbarina ...
    (5.00; 1 ocena)
    Borovničev džem
    Po mnenju mnogih je borovničev džem najboljši sladki namaz. Borovnice s sladkorjem na hladnem namakamo nekaj ur. ...
    (5.00; 15 ocen)
    Bučna marmelada z vaniljo
    Odličen, presenetljiv, a preprost namaz na kruh z maslom iz 4 sestavin. Nakockano bučo 2 uri namakamo v sladkorju in ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.883 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani