Sladko kisla zelenjava z ananasom

Tradicionalna azijska hrustljava, pikantna, sladko kisla zelenjava z ananasom, ki se ji ni mogoče upreti

Predpriprava

■ Kitajsko zelje očistimo, liste pa podolžno razpolovimo, potem pa po širini zrežemo na približno 2 centimetra široke rezance.
■ Korenček ostrgamo in narežemo na tanke rezance.
■ Gobe obrišemo s papirnato kuhinjsko brisačo; nekoliko večje razpolovimo, največje pa razkosamo na četrtine.
■ Ingver olupimo in narežemo na zelo tanke rezine.
■ Čili podolžno razpolovimo, razsemenimo in narežemo na zelo tanke rezance.
■ Bambusove vršičke odcedimo.
■ Ananas olupimo; stržen izrežemo, meso pa zrežemo na koščke.

Priprava

Vok segrejemo. Vanj nalijemo olje, na katerem med mešanjem slabi 2 minuti pražimo narezane korenček in gobe.
■ Perutninsko osnovo pristavimo, zavremo in pustimo na toplem.
■ V vok stresemo narezano zelje in sladkorni grah. Med mešanjem vse skupaj pražimo še 2 minuti.
■ Česen olupimo in drobno sesekljamo.
■ K zelenjavi v voku dodamo sesekljan česen ter narezana ingver in čili. Med mešanjem na hitro prepražimo.
■ Nazadnje v vok stresemo odcejene bambusove vršičke in ananas. Dodamo rižev kis, sojino omako, šeri in sladkor. Zalijemo s tremi četrtinami vroče perutninske osnove, premešamo in zavremo.
■ Jedilni škrob gladko razmešamo v preostali perutninski osnovi, potem pa vse skupaj zlijemo v jed. Premešamo, zavremo in počasi kuhamo 2 minuti.

Serviranje

Sladko kisla zelenjava z ananasom je ena od tradicionalnih jedi iz kitajske oziroma azijske kuhinje. Ponudimo jo kot (pred)jed ali prilogo.

Nadomestek

■ Perutninsko osnovo nadomestimo s piščančjo osnovo ali z zelenjavno osnovo.
■ Rižev kis za silo nadomestimo z domačim belim vinskim kisom, ki ga razredčimo z vodo. Gl. pojasnila.

Izboljšanje

Jed potresemo s (suho prepraženimi) mandljevimi lističi.

Nasveti

■ Ko kupujemo svež ananas, izbiramo zrele plodove. Zrel ananas prepoznamo po izrazitem vonju, pa tudi po tem, da mu z lahkoto odtrgamo enega od srednjih listov.
■ Ostrino čilija opazno omilimo, če mu odstranimo semena in notranja rebra. Gl. opozorila.

Triki

V hladilniku se nabira veliko vlage, ki škodi sadju in zelenjavi. Ta pojav nekoliko omilimo na ta način, da v hladilnik položimo nekaj lističev papirnate kuhinjske brisače, ki vpije večji del vlage. Na ta način podaljšamo trajnost sadja in zelenjave.

Pojasnila

■ Sladkorni grah je sorta zrelega graha, s pokljajočimi stroki brez vlaken. Ti so tako nežni, da sladkorni grah pripravljamo in ponudimo skupaj s stroki oziroma neoluščenega.
■ Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. V konkretnem primeru med praženjem korenčka na olju.
■ Šitake so divje rastoče ali gojene gobe, blagega, jurčkom, mesu in zemlji podobnega okusa. Pri nas so na voljo gojene in posušene, vsebujejo pa zdravju prijazni lentinan.
■ Rižev kis vsebuje samo 3 % kisline in je bistveno blažji od drugih vrst kisa.
■ Šeri (angl. sherry) je pravzaprav angleška oznaka za španska alkoholizirana desertna vina jerez, pridelana iz grozdja palomino. Šerije ločujemo na oloroso in fino, nafinejša oblika slednjega pa je amontillado (staremu vinu prilijejo mladega).
■ Pekoče paprike, za katere najpogosteje uporabljamo sinonim čili, imajo zelo različne stopnje ostrine. Najbolj pekoče so habanero, scotch bonnet in tezpur. Feferoni, ki jih poznamo pri nas, sodijo med najbolj blage. Gl. tudi nasveti.

Različice

gl. sladko kislo (številne različice)

Ideje

gl. kitajska kuhinja

Opombe

■ Po izvirnem receptu za to jed uporabimo pak čoj, vrsto azijskega zelja, ki je po okusu nežnejše od našega (belega) zelja.
■ Ingver je v kuhinjah jugovzhodne Azije dišava kraljev.

Opozorila

■ V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo.
■ Pri nakupu sojinih omak pozor! Številne industrijsko pridelane vsebujejo škodljive aditive. Raje sezimo po sicer dražjih omakah shoyu in tamari, ki so pripravljene z naravno fermentacijo sojinih zrn, soli in studenčnice.
■ Med rokovanjem ali po sekljanju čilija s prsti nikar ne segajmo v oči ali na ustnice oziroma v ustno votlino. Roke si nemudoma temeljito operemo pod tekočo vodo. Sicer si bomo iz čilija s prsti na občutljivejše dele telesa zanesli ostro pekoče alkaloide.
■ Čili uvrščamo med ostre začimbe, ki niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Ananas, česen, čili (gl. opozorila), ingver, kis, korenček, šitake in zelje uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Šitake znižujejo raven negativnega holesterola v krvi, delujejo pa tudi protivnetno. Gl. tudi zanimivosti.
■ Azijske kuhinje so znane kot zdrave. Zaradi zdravih sestavin (zelenjava, čili), pa tudi zaradi zdravih načinov priprave, zlasti kuhanja v pari in hitrega praženja v voku.

Zanimivosti

■ Stari Grki so verjeli, da šitake dajejo posebno moč vojakom, Rimljani so jih malikovali kot hrano za bogove, Kitajci pa so jih že od nekdaj uvrščali med zdravilna živila; imenovali so jih tudi eliksir življenja. Gl. tudi zdravilni učinki.
■ Ananas je v Evropo s svoje druge plovbe s Karibov prinesel Krištof Kolumb. Zaradi podobnosti s storži pinije, so ga Španci (po)imenovali piña, Angleži pa pineapple (pinijevo jabolko).
■ Na Kitajskem so včasih čutili veliko pomanjkanje kurjave. Zato so si pomagali tudi s posušenimi kravjaki, ki pa hitro zgorijo; odtod hitra priprava, kot temeljna značilnost kitajske kuhinje.

Viri

■ dopolnjen recept sladko kisla zelenjava z ananasom iz knjige Vok, Kuhinja izbranih okusov, Učila International, Tržič 2001
■ fotografija Cimbal, Walter
■ različni viri 

Spletne povezave

■ spletni nakup knjige Vok in drugih kuharic založbe Učila International, Tržič
■ fotografija Walter Cimbal (angl.) 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.295 receptov
Moja kuharica