Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Skutna pita z orehi po babičino

    Skutna pita z orehi po babičino je izjemno okusna sladica iz dveh slojev krhkega testa ter orehovega in skutnega nadeva.
    5.00 24 št. oseb: za 10–12 oseb čas priprave: pribl. 75 min. zahtevnost: (5.00; 24 ocen) 27. september 2021 št. ogledov: 2092
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    krhko testo
    • 300 g gladke moke
    • 100 g sladkorja
    • 200 g masla
    • 5 rumenjakov
    • 1 pecilni prašek
    orehov nadev
    • 200 g mletih orehov
    • 100 g sladkorja
    • 3 žlice mleka
    • 3 žlice ruma
    skutni nadev
    • 700 g skute
    • 200 g sladkorja
    • 2 žlici ostre moke
    • 5 beljakov
    • 1 limona
    • 2 vaniljeva sladkorja
    • ščepec soli
    posip, neobvezno
    • sladkor v prahu

    Priprava

    ■ SKUTNA PITA Z OREHI PO BABIČINO - KRHKO TESTO. Moko in pecilni prašek presejemo in premešamo.

    Krhko testo delamo z moko, ki vsebuje manj kot 11 % beljakovin. Ta ima šibke glutenske vezi, zato testo ni prožno.


    ■ Hladno maslo narežemo na lističe v skledo. Dodamo rumenjake in sladkor. Živila pretlačimo z vilicami, da se povežejo. Dodamo presejano moko in še enkrat pretlačimo z vilicami. Nazadnje ugnetemo z dlanmi in na hitro (!). Le toliko, da se sestavine povežejo v gladko testo.
    ■ Testo razdelimo na 2 dela. Enega oblikujemo v hlebček, ki ga ovijemo v prozorno folijo. In položimo v hladilnik. Drugega razvaljamo na pomokani delovni površini. V merah pekača, 30x20 cm. Razvaljanega prenesemo v pekač s pomočjo kuhinjskega valjarja. Pekač s testom položimo v hladilnik.

    Razmerje med mlekom in rumom lahko spremenimo. V 5 žlic mleka in 1 žlico ruma ali 4 : 2. Če je sladica tudi za otroke, uporabimo 6 žlic mleka.


    ■ OREHOV NADEV. Orehe zmeljemo, mlete pa zmešamo s sladkorjem. Prilijemo mleko in rum in zmešamo z žlico. Da dobimo kremen namaz, ne preredek ne pregost. Nadev enakomerno razmažemo po testu v pekaču.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ SKUTNI NADEV. Skuto zmešamo s sladkorjem. Dodamo moko ter limonov sok in naribano lupinico. Dobro premešamo.
    ■ Beljake sobne temperature, vaniljev sladkor in ščepec soli stepemo v čvrst sneg. Nežno (!) ga vmešamo v skutno mešanico. Enakomerno jo razmažemo po orehovem nadevu.

    Kdor je za klasiko, lahko tudi zgornjo plast testa razvalja. Kot spodnjo. Je pa pita z naribanim testom bolj hrustljava.


    ■ Testo ih hladilnika grobo in enakomerno naribamo po skutnem nadevu. Če ne gre, testo za kakšno minuto položimo v zamrzovalnik.
    ■ Pito pečemo 35–40 minut. Da se po vrhu zlato obarva. Pečeno ohladimo na sobno temperaturo.

    Serviranje

    Ohlajeno pito potresemo s sladkorjem v prahu. Ali pa ga skupaj s cedilcem položimo na mizo. Da si vsak postreže po svoje. Skutna pita z orehi po babičino ali krhka pita s skutinim in orehovim nadevom je pripravljena, da jo narežemo na kocke. In ponudimo.

    Sorodni recepti

    Skutina pita z orehi po babičino

    Kuharski leksikon

    ■ Delovno površino in valjar za valjanje krhkega testa blago pomokamo. Še bolje, če testo razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Ali pa pokritega s prozorno folijo na silikonski podlagi. Tako se izognemo dodatni moki, ki dela testo prekrhko in pečeno rado poči. Vedno ga valjamo od sebe in samo v eno smer (!). Med valjanjem ga obračamo za 90 stopinj. Da preprečimo neenakomerno krčenje testa med peko.

    Oreh je univerzalna rastlina. Uporabljamo liste, popke, mlade orehe, lupino mladih orehov, zrele plodove in les.


    ■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka. Mleko oz. sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta, sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje. Pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta).
    ■ Oreh je enosemenski plod istoimenskega drevesa, obdan z lupino, olesenelim oplodjem. Pri nas so najbolj znani orehi navadnega oreha (Juglans regis), do 25 m visokega drevesa. Laški oreh (J. cinerea) je običajno ime za ameriški beli oreh. Jedrca teh orehov so zelo okusna in jih uporabljajo kot jedrca navadnega oreha. Orehi so vsestransko uporabni v prehrani. Orehova jedrca uporabljamo pri pripravi številnih slaščic, potic, pogač in štrukljev. Z njimi pripravljamo namaze. Iz njih izdelujejo orehovo olje, orehov liker in žganje (orehovec). 100 g orehovih jedrc vsebuje pribl. 685 kalorij.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Skutina pita z orehi po babičino

    Opozorila

    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept skutna pita z orehi po babičino ali krhka pita s skutinim in orehovim nadevom (izvirno: pita od sira i oraha) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović

    Sorodni recepti

    Kostanjeva bajadera
    Kostanjeva bajadera je priredba priljubljene Kraševe dobrote. Z mešanico masla, čokolade in keksov, kostanjevega ...
    (5.00; 24 ocen)
    Kakijeva rezina s smetano
    rahla sladica iz biskvitnega testa s čokolado in orehi, premazanega s kakijem in ...
    (5.00; 3 ocene)
    Biskvitne kocke s kremo iz bele in mlečne čokolade
    Biskvitne kocke s čokoladno kremo, pravzaprav z dvema odličnima kremama: z mlečno čokolado in Nutello ter z belo ...
    (5.00; 12 ocen)
    Domače Mars čokoladice, brez peke
    Domače Mars čokoladice z osnovo iz mandljevega nugata, s svilnato karamelo in s čokoladnim prelivom. Kako je lahko ...
    (5.00; 6 ocen)
    LCHF kremne rezine
    LCHF kremne rezine ali pogovorno kar kremšnite so zelo razširjene in priljubljene sladice. Pravijo, da nisi bil na ...
    (5.00; 17 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani