Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Skutine miške z rozinami

    Skutine miške, recept, ki ga hranijo skoraj povsod. Drobno, ocvrto, mehko in dišeče pecivo za vsako priložnost. Tokrat še s pomarančno in limonovo lupinico in s cimetom.
    5.00 22 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 22 ocen) 22. marec 2016 št. ogledov: 1908
    Uredil: Urednik
    Izvirno: kuhaOna
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 300 g skute
    • 100 g gladke moke
    • 50 g sladkorja
    • 50 g rozin
    • 2 jajci
    • lupinica 1 pomaranče
    • lupinica 1 limone
    • 3 žlice proška
    • 1/2 žličke cimeta
    drugo
    • olje za cvrenje
    • sladkor v prahu

    Priprava

    ■ SKUTINE MIŠKE Z ROZINAMI. Rozine temeljito operemo in odcedimo. Odcejene stresemo v skodelico, prelijemo s proškom in premešamo.
    ■ Pomarančno in limonino lupinico drobno naribamo.
    ■ Olje za cvrenje počasi segrejemo.
    ■ Skuti primešamo sladkor, jajci, naribano lupinico in cimet. Postopoma vmešamo moko, nazadnje pa še rozine s proškom.
    ■ Testo zajemamo in oblikujemo s pomočjo 2 žlic. Polagamo ga v ogreto olje, v katerem ga zlato rjavo ocvremo. Miške med cvrenjem nekajkrat obrnemo..
    ■ Ocvrte miške dobro odcedimo, medtem pa ocvremo naslednjo rundo.

    Serviranje

    Odcejene skutine miške z rozinami potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Tople ali hladne.

    Izboljšanje

    ■ Med najboljše rozine sodijo temne grške korinte (zlasti Vostizza) in svetle sultanine. Kakovostnejše rozine, okusnejše skutine miške z rozinami.
    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo (po potrebi) zmeljemo tik pred uporabo.

    Nasveti

    ■ Ko skuto kupujemo na tržnici, jo poskusimo. Sveža skuta je prijetnega in le za spoznanje kiselkastega okusa. Nekoliko starejša skuta je precej kisla in tudi nekoliko greni.
    ■ Za cvrenje izbiramo olja z visoko točko dimljenja, rafinirana, ne ekstra deviška (!). To sta predvsem rumenikovo (260 °C) in olivno olje (240), odlični pa so tudi sončnično, arašidovo in sezamovo (230). Optimalna temperatura olja pri cvrenju je po navadi 170 stopinj. Če nimamo kuhinjskega termometra, v ogreto olje potisnemo konico ročaja lesene kuhalnice. Če se okoli nje takoj nabere venček drobnih mehurčkov, je temperatura prava. V pravilno segretem olju se skutine miške z rozinami ne napijejo maščobe.

    Skutine miške z rozinami

    Triki

    ■ Negativne učinke cvrenja izničimo, če ob ocvrtih jedeh uživamo živila, ki vsebujejo glutation. Največ ga je v avokadu, lubenicah, beluših, grenivkah, orehih, kuhanemu krompirju v oblicah, jagodah, surovemu paradižniku, pomarančah, melonah, cvetači, brokoliju, breskvah, čebuli, surovemu korenčku in v špinači. Križnice (zelje, brstični ohrovt, cvetača, repa...) vsebujejo poleg glutationa tudi sulforafan in iberin, ki spodbujata nastajanje glutationa v telesu.
    ■ Povsem sveže olje je brez vonja in okusa. Živil med cvrenjem ne obarva enakomerno. Zato povsem svežemu olju pred ogrevanjem dodamo nekaj žličk (!) starega olja od cvrenja.

    Pojasnila

    ■ Skuta je nezreli sir iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka. Mleko oz. sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta, sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa. Primerna je pretežno za kuhanje. Pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta), če je iz sirotke.
    ■ Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo.
    ■ Prošek je naravno italijansko desertno vino. Pridobivajo ga iz prezrelega, delno posušenega grozdja belih in rdečih sort.

    Različice

    Opozorila

    ■ Izogibajmo se skuti z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Pri izdelkih s to oznako maščobe pogosto nadomestijo z ogljikovimi hidrati. Vsebujejo tudi različne dodatke za izboljšanje okusa, poleg tega pa so te različice skute redkejše.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.
    ■ Če živilo spustimo v premalo ogreto olje, se ne cvre, ampak se napaja z maščobo. Če pa živilo spustimo v prevroče olje, se po zunanji strani ocvre, znotraj pa ostane termično nedodelano.

    Zanimivosti

    Za kilogram rozin potrebujemo 2-2,5 kg grozdja.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept skutine miške z rozinami (izvirno: fritule sa skutom) Karmela Karlović & Sanja Mikša, z bloga kuhaOna (hrv., angl.)
    ■ številni različni viri

    Sorodni recepti

    Pustni krofi po korakih
    Pustni krofi po korakih. Dišeči. Rahli. Z venčkom. Z marelični marmelado. Topli. Zasneženi s sladkorjem v prahu. ...
    (5.00; 12 ocen)
    Krofki
    so v italijanski Toskani znani kot bomboloni ali bombolone. To so precej manjše sladice od nam bolj znanih pustnih ...
    (5.00; 25 ocen)
    Mille-feuilles z malinami in maskarponejevo kremo
    Tisočlistna torta z malinami je odlična klasika iz francoskega slaščičarstva. Domišljen splet hrustljavega, ...
    (5.00; 12 ocen)
    Baklava s suhimi slivami, orehi in maslom
    Baklava s suhimi slivami je odlična, sočna sladica iz suhih sliv. Ki se po okusu povsem razlikuje od baklav z ...
    (5.00; 18 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani