Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom

    Samo dve, tri minute in že imamo delikatesni sirčkov namaz, oplemeniten s črnim česnom. Sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom s priljubljenim kremnim sirom.
    5.00 5 št. oseb: za 3–4 osebe čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 24. februar 2016 št. ogledov: 1189
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 250 g kremnega sira
    • 1 žlica mleka
    • 2 stroka črnega česna
    • 1 žlica drobno narezanega drobnjaka

    Priprava

    ■ Črni česen drobno sesekljamo.
    ■ Drobnjak drobno narežemo.
    ■ V skledici gladko zmešamo na sobno temperaturo ogret kremni sir in mleko. Da dobimo mazavo zmes; po potrebi prilijemo še malo mleka.
    ■ Sirčku primešamo črni česen in drobnjak. Po okusu lahko dodamo še malo drobnjaka. Sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom pokrijemo s prozorno folijo. Po okusu ga ohladimo v hladilniku.

    Serviranje

    Sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom ponudimo z izbranim kruhom, z opečenimi kruhki, s krušnim pecivom ali s hrustljavčki (krekerji; vse gl. številne različice). Gl. izboljšanje.

    Nadomestek

    Kremni sir zlahka pripravimo tudi doma, če domač grški jogurt odcejamo še kakšno uro.

    Izboljšanje

    Sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom je najokusnejši po 24-urah v hladilniku. Ponudimo ohlajenega ali ogretega na sobno temperaturo.

    Nasveti

    ■ Površina kakovostnega kremnega sira ali sirčka je gladka. Pri izdelkih brez dodanih aditivov je sprejemljiva manjša količina izločene sirotke. Barva namaza mora biti bela do smetanasto bela. Tekstura je gladka in mazava, ne pa lepljiva ali/in mokasta. Vonj kremnega sira ali sirnega namaza je prijeten, po siru ali smetani, okus pa je značilno poln in nežen.
    ■ Drobnjaka ne sekljamo, ker tako poškodujemo nežne cevaste lističe. Vedno ga režemo s škarjami ali z zelo ostrim nožem.

    Pojasnila

    Črni česen pridelujejo tako, da česnove glavice do 90 dni starajo pri nadzorovani temperaturi in vlagi. Naravni proces poteka brez kakršnih koli aditivov, česen pa sprva porjavi, potem pa počrni. Črni česen je želatinaste teksture in blagega okusa, ki spominja na melaso, suhe slive, rozine, balzamični kis in šetraj. Kot pika na i pa še na česen. Gl. tudi ideje.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. črni česen (številne ideje); kremni sir (številne ideje)
    ■ Črni česen zaradi kompleksnega okusa lahko uporabljamo pri skoraj vseh jedeh. Pri slanih, sladkih, mesnih, ribjih, zelenjavnih, pa tudi pri sladicah. Zaradi naravnega procesa pridelave črni česen niti po 2 letih ne izgubi svoje kakovosti.
    ■ Improvizirajmo. Kremni sir najbolje* kombiniramo z (abecedno): borovnicami, datlji, jagodami, jagodičevjem*, kislo smetano, limonami* (lupinica, sok), malinami, medom, oreški, siri (zlasti skuto) ali/in z vaniljo.

    Opozorila

    Ne kupujmo kremnih sirov oziroma sirnih namazov, na katerih ni zapisan način in čas shranjevanja. Takšen podatek je pri mikrobiološko občutljivih živilih še posebej pomemben. Nekateri proizvajalci sirnim namazom dodajajo različne aditive, za boljšo teksturo in za podaljšanje trajnosti.

    Zanimivosti

    Prvi znani zapisi o pridobivanju črnega česna so stari 4.000 let, izvirajo pa s področja današnje Koreje. Kmetje so česen konzervirali, tako da so z njim napolnili glinaste posode, ki so jih zatesnili in zakopali v pesek.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom (izvirno: chive and black garlic cream cheese spread) Donne Currie, z bloga Cookistry (angl.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup črnega česna Black Garlic House (in izdelkov s črnim česnom; slo.) 
     
    ” Površina kakovostnega kremnega sira ali sirčka je gladka. Pri izdelkih brez dodanih aditivov je sprejemljiva manjša količina izločene sirotke. “
    ” Črni česen pridelujejo tako, da česnove glavice do 90 dni starajo pri nadzorovani temperaturi in vlagi. Naravni proces poteka brez kakršnih koli aditivov. “
    ” Sirčkov namaz s črnim česnom in drobnjakom je najokusnejši po 24-urah v hladilniku. Ponudimo ohlajenega ali ogretega na sobno temperaturo. “

    Sorodni recepti

    Svilnati humus z belim fižolom in oljčnim oljem
    Odličen namaz/pomaka iz konzerviranega belega fižola, sezamove paste (tahini), kakovostnega ekstra deviškega ...
    (5.00; 4 ocene)
    Humus z avokadom
    nevsakdanja, a odlična različica priljubljenega bližnjevzhodnega namaza ali pomake, potresene/ga z mleto rdečo ...
    (5.00; 10 ocen)
    Avokadov namaz
    Preprosta in hitro pripravljena hladna predjed, h kateri ponudimo šampanjec oziroma peneče vino. Avokadov namaz ...
    (5.00; 7 ocen)
    Mortadelina pena s pistacijami in parmezanom
    Mortadelina pena je preprost, a presenetljiv namaz. Nakockano mortadela zmiksamo z drugimi sestavinami. Za na kruh, ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.916 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani