Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Šarlota z maskarponejem, čokolado in jagodičevjem brez pečenja

    Super sladica za vse letne čase. Model, obložen s piškoti. Maskarpone zmešamo s stepeno smetano. Polovici primešamo osvežujočo sadno, drugi polovici pa čokoladno mešanico. Šarlota z maskarponejem, čokolado in jagodičevjem brez pečenja, mljaska.
    5.00 32 št. oseb: 10 čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 32 ocen) 22. november 2019 št. ogledov: 2891
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga, obloga
    • 23–25 piškotov
    maskarponejeva krema
    • 500 g maskarponeja
    • 4 dl sladke smetane
    • 3 žlice sladkorja v prahu
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    omaka iz gozdnih sadežev
    • 300 g (zamrznjenega) gozdnega jagodičevja
    • 2 žlici limonovega soka
    • 70 g sladkorja
    • 7 g želatine v prahu
    čokoladna omaka, ganaš
    • 150 g čokolade, vsaj 56 %
    • 1 dl sladke smetane
    • 3 g želatine v prahu

    Priprava

    ■ OMAKA IZ GOZDNEGA JAGODIČEVJA. Zamrznjeno jagodičevje, sladkor in limonov sok pristavimo v kozici. Pri srednji temperaturi segrevamo, da se gozdni sadeži odtajajo. Zavremo in kuhamo 5 minut.
    ■ Želatino zmešamo s 3 žlicami hladne vode in pustimo 5–10 minut. Da nabrekne. Kuhano omako nekoliko ohladimo, nato pa jo pretlačimo skozi gosto cedilo. Da dobimo gladek sadni pire.
    ■ Nabreknjeno želatino stopimo pri nizki temperaturi, stopljeno pa nalijemo na sadni pire. Premešamo in pustimo pri sobni temperaturi.
    ■ ČOKOLADNA OMAKA, ganaš. Sladko smetano segrejemo tik pod vretje. Čokolado nadrobimo, nadrobljeno pa stresemo v vročo, odstavljeno smetano. Pustimo 1 minuto. Želatino namočimo v žlici hladne vode in pustimo 5–10 minut. Da nabrekne. Čokolado v smetani premešamo, da se stopi. Ganašu primešamo želatino, da se stopi. Kremo pustimo pri sobni temperaturi.
    ■ MASKARPONEJEVA PENA. Maskarpone, sladkor v prahu in vanilijev izvleček stepamo. Da dobimo rahlo kremno zmes.
    ■ Smetano stepemo, a ne prečvrsto. Stepeno postopoma in nežno po žlicah (!) vmešamo k maskarponeju s kuhalnico. Peno razdelimo na dva enaka dela: v prvega nežno (!) vmešamo čokoladno omako, v drugega pa enako nežno (!) sadno omako.
    ■ Na podstavek za torte ali na okrogel servirni krožnik položimo obod tortnega modela (20 cm). Najboljši je obroč, ki ga je mogoče razširiti, če je potrebno. S piškoti najprej pokončno obložimo obroč; gl. ideje. Pomagamo si lahko tako, da na eni strani piškotov odrežemo konice. Da jih lažje položimo ob obroč; gl. opombe.
    ■ Zdaj s piškoti obložimo dno. Manjše praznine zapolnimo z odrezanimi ali nalomljenimi piškoti. Čim več dna pokrijemo, tem bolje. Po piškotih nalijemo čokoladno peno, ki jo po vrhu poravnamo. Če se ti zdi (pre)mehka, šarloto položi v zamrzovalnik za 10–15 minut; gl. opombe. Da se peni ne zmešata. Po čokoladni peni nalijemo sadno, ki jo prav tako poravnamo.
    ■ Šarloto položimo v hladilnik čez noč.

    Serviranje

    Ohlajena šarlota z maskarponejem, čokolado in gozdnimi sadeži brez pečenja potrebuje le še nekaj dekoracije. Izven sezone so to lahko čokoladni ostružki ali/in blago opečeni mandljevi lističi. V sezoni ji izboljšamo videz in okus s svežim mešanim jagodičevjem.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    Improvizirajmo. Čokolado najbolje odišavljamo z (abecedno): cimetom, karamelom, kavo, meto ali/in z vaniljo.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Nasveti

    Stepena smetana nam lepše uspe, če jo pred stepanjem vzamemo neposredno iz hladilnika. Poleti, v največji vročini je celo priporočljivo, da jo pred stepanjem za kakih 15 minut potisnemo v zamrzovalnik.

    Pojasnila

    ■ Maskarpone (mascarpone) je bogat, kremast, čvrst, a mazljiv italijanski sir (skuta), nežnega sladkastega okusa, med maslom in smetano. Maskarpone, za razliko od drugih sirov, ki jih izdelujejo iz mleka, izdelujejo iz smetane z dodatkom limonske kisline.
    ■ Med gozdno jagodičevje uvrščamo (abecedno): borovnice, brusnice, gozdne jagode, maline in robidnice.
    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena sušijo na soncu, fermentirajo, posušijo, izkoščičijo, pražijo in stiskajo. Iz kakavove mase iztisnejo kakavovo maslo.

    Različice

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje); jagodičevje (številne ideje); maskarpone (številne ideje)
    ■ Notranjo stran piškotov (na zunanji je viden sladkor) lahko na hitro potegnemo skozi mleko. Potem s piškoti pokrijemo dno. Pomagamo si tako, da manjše odprtine zapolnimo z odrezanimi ali nalomljenimi piškoti. Čim več dna pokrijemo, tem bolje.

    Opombe

    ■ Postopek skrajšanja piškotov za pokončno oblogo tortnega obroča ima eno slabost: torta je lahko prenizka in ne moremo porabiti vse kreme. Je pa res, da vsake ostane za 2–3 žlice in jo zlahka zmažemo kar tako.
    ■ Če smetano stepemo ravno prav, ganaš pa ohladimo, šarlote pred nalivanjem sadne kreme praviloma ni potrebno hladiti v zamrzovalniku.

    Opozorila

    Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Nikakor pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred klopi, ki vključuje tudi pravočasno cepljenje.

    Zanimivosti

    Maskarpone izvira iz okolice mesteca Lodi v Lombardiji, ime pa iz narečne besede mascherpa, mlečna krema.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept šarlota z maskarponejem, čokolado in jagodičevjem brez pečenja (izvirno: šarlota sa čokoladom i šumskim voćem) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (hrv)
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Božična čokoladna torta z orehovo kremo
    Praznično sladkanje iz biskvita s kakavom in z vanilijo. Kremo skuhamo z orehi, vsebuje pa tudi veliko masla. Po vrhu ...
    (5.00; 8 ocen)
    Presna mandljeva torta z malinami
    Tale presna mandljeva torta z malinami je slastna, pa še preprosto in hitro pripravljena. Brez moke, sladkorja, jajc ...
    (5.00; 3 ocene)
    Pavlova z borovničevo, vaniljevo, belo in temno čokoladno peno
    Pavlova s štirimi penami je prav posebna, lahka in zračna sladica. Popolno uravnotežena sladkoba s temno čokolado ...
    (5.00; 8 ocen)
    Jogurtova torta z jagodami, brez peke
    Jogurtova torta z jagodami je lahek desert s piškotno podlago, z dvema kremama iz grškega jogurta, kralja med ...
    (5.00; 16 ocen)
    Najboljša trojna čokoladna torta
    Trojna čokoladna torta je tako okusna, da jo uživajo celo sovražniki čokolade. S kakavom v biskvitu in s čokolado ...
    (5.00; 22 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani