Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Šarkelj s citrusi, makom in oljčnim oljem

    Šarkelj s citrusi, makom in oljčnim oljem je zelo preprost, a izjemno dišeč, sočen in okusen kolač. Osnova je krema in gosto stepenih jajc s sladkorjem v katero vmešamo moko, mak, sirotko, ekstra deviško olivno olje, limonin in pomarančni sok ter lupinico in pecilni prašek. Pečeni šarkelj lahko prelijemo s sladkorno glazuro.
    št. oseb: za 8-12 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 22. marec 2019 št. ogledov: 211
    Uredil: Urednik
    Izvirno: M's Bakery
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 370 g gladke moke
    • 200 g sladkorja
    • 1,8 dl ekstra deviškega olivnega olja
    • 2,4 dl sirotke
    • 4 jajca, M
    • 2 limoni
    • 1 pomaranča
    • 2 žlici maka
    • 1 pecilni prašek
    • 1 žlička burbon vanilij sladkorja
    • ščepec soli
    sladkorna glazura, neobvezno
    • sok 1/2 pomaranče
    • sok 1/2 limone
    • do 100 g sladkorja v prahu
    za model
    • košček masla
    • 1–2 žlici ostre moke

    Priprava

    ■ Model za šarkelj izdatno namažemo z maslom, namazanega pa potresemo z moko. Odvečno moko otresemo. Limonovo in pomarančno lupinico drobno naribamo. Citruse ožamemo, sok pa zmešamo s sirotko; gl. nadomestek.
    ■ V manjšo skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo mak in vanilijev sladkor in premešamo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
    ■ Jajca in sladkor stepamo, da dobimo gosto, bledo kremo. Dodamo limonovo in pomarančno lupinico, prilijemo olje in na hitro stepemo. Potem izmenoma vmešamo močnato (suho) mešanico in sirotkino (tekočo) med stepanjem; začnemo in zaključimo s suhimi sestavinami.
    ■ Testo nalijemo v model. Po vrhu ga poravnamo, model pa položimo v ogreto pečico za pribl. 50 minut; gl. nasveti.
    ■ Pečeni šarkelj s citrusi, makom in oljčnim oljem nekaj minut hladimo v modelu. Nato ga zvrnemo na servirni krožnik in ohladimo.
    ■ SLADKORNA GLAZURA (če jo uporabimo). Pomarančo in limono ožamemo, v precejeni sok pa postopoma vmešamo sladkor v prahu. Glazuro nalijemo po ohlajenem kolaču. Po glazuri lahko potresemo sesekljane pistacije, mandlje ipd.

    Serviranje

    Ohlajen šarkelj s citrusi, makom in oljčnim oljem narežemo in ponudimo.

    Nadomestek

    Sirotko lahko nadomestimo z 1,2 dl mleka in 1,2 dl tekočega jogurta.

    Izboljšanje

    Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Nasveti

    Kolač je pečen, ko v sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega ali pa se ga drži le nekaj drobtinic. Biskvit se med hlajenjem še nekoliko peče, zato pazimo, da ga ne presušimo.

    Pojasnila

    ■ Šarkelj je tradicionalni (praznični) rebrasti kolač iz kvašenega testa ali iz testa s pecilnim praškom, ki mu dodamo rozine, kandirano sadje ali/in druga živila. Šarkelj ponavadi odišavimo z limonino lupinico ali/in z vanilijevim sladkorjem.
    ■ Sirotka ali pinjenec je stranski proizvod pri izdelavi sira oziroma rumeno zelenkasta tekočina, ki ostane, ko se mleko usiri in obdelujejo sirno grudo.
    ■ Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti.
    ■ Mak je v kuhinji sinonim za vrtni mak (Papaver somniferum; uspavalni mak), znan v številnih različicah. Uporabljamo ga pretežno pri pripravi nekaterih sladic. Iz maka pridelujejo makovo olje, uporabljajo pa ga tudi za pridobivanje opija.

    Različice

    Ideje

    gl. limone (številne ideje); mak (številne ideje); olivno olje (številne ideje); pomaranče (številne ideje); sirotka (številne ideje); geslo (številne ideje)

    Opombe

    Šarkelj pečemo v tipičnem visokem, okroglem, rebrastem modelu s tulcem na sredini. Ta je lahko iz kovine, keramike, stekla ali silikona. Gl. tudi opozorila.

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto agrume okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih.
    ■ V visokih modelih, ki jih uporabljamo predvsem za pečenje šarklja, testo ne sme preseči treh četrtin. Sicer nima prostora za vzhajanje. Gl. tudi opombe.

    Zanimivosti

    Šarkelj je v Sloveniji znan tudi kot kuglof, v tujini, zlasti v Avstriji, Nemčiji, Švici in francoski Alzaciji pa je to gugelhupf, guglhupf ali gugelhopf oziroma kouglof.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept šarkelj s citrusi, makom in oljčnim oljem (izvirno: citrusni kuglof s maslinovim oljem) Mateja Krvarić, z bloga M's Bakery (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Sorodni recepti

    Najboljši čokoladni kolač, s kokosom
    Najbrž res najboljši čokoladni kolač »ever«, kombinacija razkošnega biskvita iz šestih jajc, kokosove moke in ...
    (5.00; 7 ocen)
    Skutin kolač s čokoladnimi kapljicami po italijansko
    (VIDEO) Skutin kolač s čokoladnimi kapljicami po italijansko, popolna, sočna in okusna sladica. Ki ohrani svoj okus ...
    (5.00; 10 ocen)
    Skutin kolač, stari recept
    Skutin kolač, stari recept, je klasičen, rahel, dišeč in kremast kolač s krhkim testom. Pripravimo ga lahko v ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani