Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Razkošno testo z rožmarinom za testenine

    Priljubljeno, dokaj preprosto testo iz moke in jajc, odišavljeno z rožmarinom. Tokrat kar z 12 rumenjaki ali s 6 jajci. To je poleg ščepa soli vse. Razkošno testo z rožmarinom za testenine, zgneteno, spočito in razvaljano.
    št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 14. november 2020 št. ogledov: 141
    Uredil: Urednik
    Izvirno: what katie ate…
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 600 g gladke moke
    • 12 rumenjakov; gl. nadomestek
    • 2 žlici sesekljanega rožmarina
    • ščep soli
    posip
    • 50 g pšeničnega zdroba
    • malo gladke moke za delovno površino

    Predpriprava

    ■ Moko presejemo na delovno površino. Na sredi naredimo jamico, da je videti kot vulkan. Rožmarin karseda drobno sesekljamo. Sesekljanega stresemo po moki.
    ■ V jamico nalijemo rumenjake in dodamo ščep soli. Rumenjake pretlačimo z vilicami do gladkega. S konicami prstov in z vilicami začnemo moko počasi vmešavati v rumenjake. Od notranje plasti proti zunanji. Da dobimo grobo testo. Z lopatico postrgamo koščke testa z delovne površine. Če je zmes premehka, dodamo še malo moke. Če je pretrda, dodamo še malo vode.
    ■ Delovno površino in dlani očistimo. Površino blago pomokamo, testo pa začnemo gnesti z delom dlani pri zapestju. Gnetemo ga 10–15 minut. Če se nam testo lepi za dlani, si jih zmanemo z malo moke.
    ■ Testo oblikujemo v kroglo, ki jo ovijemo s prozorno folijo. Počiva naj vsaj 30 minut.

    Priprava

    ■ Testo razrežemo na 4 koščke podobne teže. 3 pokrijemo s prozorno folijo. Četrti kos razvaljamo na blago pomokani delovni površini. Do želene debeline; gl. nasveti. Testo nežno (!) valjamo od sredine stran od sebe. Da debelino potiskamo od središča. Testo vmes obračamo. Obenem pazimo, da se ne začne čepiti na delovno površino. Po potrebi jo sproti pomokamo.
    Razkošno testo z rožmarinom za testenine lahko razvaljamo z (ročnim) strojčkom za valjanje teste. Razvaljanega v spustimo skozi strojček pri najširši nastavitvi. Nato ga zložimo in še enkrat spustimo skozi najširšo nastavitev. Ta postopek ponovimo vsaj 4-krat. Nato valjanje nadaljujemo, tako da testo pri vsakem naslednjem valjanju spustimo skozi za stopnjo tanjšem nastavku. Vse do želene debeline.
    ■ Testo ovijemo v prozorno folijo. Do uporabe ga hranimo v hladilniku.

    Uporaba

    Razkošno testo z rožmarinom za testenine ali rožmarinovo rezančno testo za domače testenine je uporabno za pripravo različnih vrste rezancev, za lazanje in za številne različice nadevanih testenin. Gl. nasveti.

    Nadomestek

    ■ V cenejši različici 12 rumenjakov nadomestimo s 6 jajci. Nadomestek je smiseln, tudi če imamo težave s holesterolom. Jajca blago stepemo z vilicami, preden jih nalijemo k moki.
    ■ Rožmarin lahko nadomestimo z enako količino (svežega) peteršilja, bazilike ali žajblja.

    Izboljšanje

    Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Nasveti

    ■ Debelina testa je 0,5–3 mm, glede na vrsto testenin, ki jih pripravljamo. Na splošno: večje testenine, debeleje razvaljano testo. Lazanje so praviloma precej debele, testo za nadevane testenine pa mora biti tanko. Bolj je nežen nadev, tanjše testo potrebuje.
    ■ Če pripravljamo nadevane testenine, se jih lotimo, takoj ko je testo razvaljano in voljno. Oblikovane testenine poprašimo z zdrobom trde pšenice, da se ne lepijo. Če pripravljamo ploske testenine, jih narežemo in na prtu sušimo kakih 30 minut. Dolge testenine pred tem zvijemo v gnezdeca. Z njimi laže rokujemo pri kuhanju.
    ■ Kadar pripravljamo domače testenine, jih naredimo nekaj več. Za takrat, ko resnično ne bomo imeli časa, da bi pripravili sveže. V tem primeru testa ne solimo, saj sol skrajša obstojnost testenin.

    Pojasnila

    ■ Moka nastane s stopenjskim drobljenjem in mletjem žitnih zrn v delce različnih velikosti, ki jih presejejo in tipizirajo. Glede na velikost delcev poznamo moke in zdrobe. Najmanjše delce imajo navadne moke (star izraz je gladke ali mehke moke), zdrobi pa so po velikosti delcev najbliže ostrim mokam.
    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M.
    ■ Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je priljubljeno sredozemsko zelišče nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa. Ki spominja na smolo. Ter izrazitega in zelo prijetnega vonja. Kompleksnost arome rožmarina je posledica vsebnosti kar 1,5-2,5 % eteričnega olja. Intenzivnost njegovega vonja in okusa je odvisna od vrste tal, rastišča in podnebja.
    ■ Italijani poznajo več kot 300 vrst testenin. Delijo jih v 3 glavne kategorije: pasta corta (kratki rezanci), pasta lunga (tanjši in debelejši rezanci ter špageti) ter pasta ripiena (nadevane testenine, npr. ravioli in tortelini).

    Različice

    ■ Osnovno testo za domače testenine pripravimo iz 300 g mehke moke, 3 jajc in ščepa soli. Iz teh sestavin dobimo pribl. 450 g testa.

    Ideje

    ■ gl. jajce (številne ideje); moka (številne ideje); rožmarin (številne ideje)
    ■ Ko nam ostanejo beljaki (številne ideje). Beljake pa lahko tudi zamrznemo, 5 jih gre v jogurtov lonček.
    Improvizirajmo. Rožmarin najbolje* kombiniramo z (abecedno): česnom*, limonino lupinico*, peteršiljem, pomarančno lupinico ali/in s timijanom.

    Opombe

    ■ Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov, temveč v velikosti delcev moke.
    ■ Priprava domačih testenin je neke vrste terapija. Priprava je dokaj preprosta in hitra, rezultat pa nas navda s ponosom in zadovoljstvom.

    Opozorila

    Belo moko, sladkor in sol uvrščamo med najbolj škodljiva živila.

    Zanimivosti

    ■ Kokoš mora za 12 jajc pojesti 1,8 kilograma krme. Nesti začne pri 19 tednih starosti, letno pa povprečno znese 300 do 325 jajc. Ko kokoš odraste, nosi večja jajca.
    ■ Latinsko ime rožmarina izhaja iz besede ros marinus, morska rosa. V rožmarinu zaznamo vonj (abecedno): bora, dima, lesa, limone, kafre, mete, popra in žajblja.
    ■ Arabski znanstveniki in potopisci omenjajo uporabo testenin na Siciliji že v 11. st. Slabih 200 let pred zmagoslavno vrnitvijo Marca Pola iz Kitajske.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept razkošno testo z rožmarinom za testenine ali rožmarinovo rezančno testo za domače testenine (izvirno: flavoured homemade pasta) Katie Quinn Davies, z bloga what katie ate…
    ■ knjiga Testenine, Antonio Carluccio, Založba Narava, Kranj 2014
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Katie Quinn Davies
     

    Sorodni recepti

    Biskvitno testo
    Priljubljeno testo za torte, kolače, rolade in druge sladice. Osnova so moka, sladkor in jajca. Pogosto dodamo maslo ...
    (5.00; 21 ocen)
    Eno krhko testo za štiri vrste keksov
    Eno krhko testo za štiri vrste keksov, ene boljše od drugih. Z dodatki dobimo še tri vrste keksov, ki se razlikujejo ...
    (5.00; 25 ocen)
    Domače jajčne testenine
    Klasično rezančno testo, le da beli moki primešamo enako količino polnozrnate ali polnovredne. Testo izboljšamo, ...
    (5.00; 49 ocen)
    Vlečeno testo II
    Preprosta vrsta priljubljenega, tanko razvlečenega testa za zavitke, bureke in podobno. Vlečeno testo II, samo moka, ...
    (5.00; 79 ocen)
    Rezančno testo
    Rezančno testo za domače testenine: samo moka, jajca (še bolje, rumenjaki), žlica olja in ščepec soli. Delo je ...
    (5.00; 70 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani