Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Rahle linške oči, recept z lešniki in malinami

    Linške oči, recept za eno od številnih različic hrustljavih in svežih keksov. Obljubljamo vam, da je sadno oreškasta kombinacija božanska! Keksi pa so lahko tudi lepo praznično darilo.
    5.00 11 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 11 ocen) 27. oktober 2022 št. ogledov: 757
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE BOY WHO BAKE
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 300 g gladke moke
    • 200 g sladkorja
    • 75 g mletih lešnikov
    • 225 g masla
    • 1 jajce, L
    • 1 rumenjak, L
    • 1/2 žličke soli
    • 1/2 žličke vaniljevega izvlečka
    nadev
    • malinova marmelada

    Predpriprava

    ■ LINŠKE OČI, RECEPT (za 30 piškotov). Lešnike zmeljemo in zmešamo s presejano moko in soljo.
    ■ Maslo sobne temperature in sladkor stepamo 2–3 minute (?; gl. spodaj). Dodamo rumenjak in stepamo, da se sestavine povežejo. Nazadnje dodamo jajce in vaniljev izvleček. Stepemo še vse skupaj.

    Pri pripravi keksov je splošno pravilo, da masla ne stepamo dlje kot 1 minuto. Sicer se keksi ali piškoti med pečenjem razlezejo. Pa še žilavi postanejo.


    ■ Lešnike z moko stresemo na masleno mešanico. Počasi (!) stepamo, da se suhe sestavine vmešajo v testo.
    ■ Delovno površino tanko pomokamo. Testo zvrnemo nanjo, z dlanmi ga nežno oblikujemo v enotno testo. Razdelimo ga na 2 dela. Oba nekoliko sploščimo in ovijemo v prozorno folijo. Položimo ju v hladilnik vsaj za 30 minut.

    Priprava

    ■ Nekaj klasičnih črnih pekačev obložimo s peki papirjem.
    ■ Delovno površino tanko pomokamo. Nanjo položimo prvi kos testa. Razvaljamo ga 3–4 mm debelo. Z okroglim modelčkom (6 cm) izrežemo čim več piškotov. Preložimo jih na pekač/a, vse skupaj pa položimo v hladilnik za 15 minut.
    ■ Ostanke testa položimo v hladilnik. Podobno pripravimo piškote iz drugega kosa testa. Oboje ostanke na hitro (!) pognetemo, sploščimo in ovijemo v prozorno folijo. Tudi to testo ohladimo, razvaljamo, oblikujemo in spečemo.


    Linške oči, recept, zgornji del keksov

    Ločevanje med keksi in piškoti ni utemeljeno. Izraz piškot izvira iz italijanskega »biscotto« oz. nemškega »piskotte«. Sinonim keks pa iz istoimenskega nemškega pojma.


    ■ Pečico segrejemo na 160, ventilatorsko na 140 stopinj.
    ■ Kekse vzamemo iz hladilnika. Z majhnim modelčkom, lahko v obliki srca, izrežemo sredino polovice piškotov. Rahli linški piškoti se pečejo 15–18 minut. Da se začnejo zlato rjavkasto barvati ob robovih.
    ■ Pečene kekse pustimo nekaj minut na pekaču. Nazadnje jih preložimo na rešetko / mrežico. Da se ohladijo na sobno temperaturo.
    ■ Kekse s srčkom na sredini potresemo s sladkorjem v prahu.
    ■ Na sredo vsakega polnega ohlajenega keksa položimo za žličko marmelade. Blago jo razmažemo proti robu. Na marmelado nežno zalepimo kekse s srčki. Linške oči, recept, ki obljublja.

    Serviranje

    Rahli linški piškoti so krhko (praznično), drobno pecivo. Za k skodelici čaja ali kave, pa tudi kar tako.


    Linške oči, recept

    Shranjevanje

    Rahli linški piškoti so najboljši še isti dan. Že čez noč izgubijo svojo krhkost, saj jih marmelada zmehča. Lahko pa v naprej spečemo kekse, ki jih hranimo v pločevinasti škatli. Nadevamo pa jih pred serviranjem.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Linški keksi (Linzer augen) so nastali iz znamenite avstrijske linške torte (Linzertorte). Ki je neke vrste krhka pita, doma v mestu Linz, glavnem mestu zvezne dežele Zgornje Avstrije. Najstarejši znani zapis o linški torti sega v davno l. 1653. Našli so ga v arhivu samostana Admont, v kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa. Za linške kekse uporabljamo isti recept kot za torto. Spremeni se le oblika. Izvirni recept zapoveduje mandlje ali lešnike in jagodov džem. Danes poznamo številne različice, po testu in po nadevu. Med njimi so tudi linške oči recept.


    Linške oči, recept

    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Pri soljenju linške oči recept upoštevamo vsebnost soli v slanem maslu.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Zmehčano maslo je maslo, ki ga vzamemo iz hladilnika pred pripravo. Da se ogreje na sobno temperaturo. Če nimamo časa za mehčanje, hladnega naribamo.


    Leska (Corylus avellana) je grmičasta rastlina, ki zraste 3-8 m visoko. Njeni plodovi so lešniki, ki jih uvrščamo med oreške. Priljubljeni so zaradi neponovljivega sladkastega okusa.

    Sestavinam za kekse praviloma dodamo ščep(ec) soli. Ta poudari okuse glavnih sestavin.


    Pri piškotih je zelo pomembno, da testo razvaljamo karseda enakomerno debelo. Vedno jih položimo v segreto pečico. Če jih položimo v hladno, so manj krhki. Za pečenje keksov uporabljamo črne pekače. Ki toploto enakomerno prevajajo na testo. Za peko v plinskih pečicah uporabljamo aluminijaste.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Linške oči, recept, niso izjema.


    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/oseba.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept rahli linški piškoti (izvirno: hazelnut raspberry linzers) Edd Kimber, z bloga THE BOY WHO BAKE
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Edda Kimberja


    Edd Kimber

    Sorodni recepti

    Strojni keksi
    Priljubljeni strojni keksi so sladek spomin na otroštvo. Krhki in masleni, priljubljeni so tudi z dodatkom kakava. ...
    (5.00; 27 ocen)
    Čokoladni trufli z nutello
    Čokoladni trufli z nutello so droben, dodelan posladek za čokoholike, z izrazitim pookusom. Maso za bombončke ...
    (5.00; 8 ocen)
    Najbolj mehki in najboljši linški keksi
    Najboljši linški keksi so različica priljubljenih sendvič piškotov. Masleno pecivo z marmelado se v ustih topi. Po ...
    (5.00; 26 ocen)
    Krhki ŠČ! keksi piškoti
    Krhki ŠČ! keksi piškoti iz krhkega testa, odišavljenega s praškom za vanilijev puding in z vanilijevim sladkorjem. ...
    (5.00; 2 oceni)
    Lešnikovi keksi z ovsenimi kosmiči
    Preprosto drobno pecivo za k skodelici čaja ali kave. Lešnikovi keksi z ovsenimi kosmiči, pa tudi z moko, z mletimi ...
    (5.00; 39 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani