Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pustni krofi po korakih

    Pustni krofi po korakih. Dišeči. Rahli. Z venčkom. Z marelični marmelado. Topli. Zasneženi s sladkorjem v prahu. Okusni. Karnevalski. Iz razkošnega, močno dišečega kvašenega testa.
    5.00 12 št. oseb: 12 čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 12 ocen) 04. februar 2021 št. ogledov: 664
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Moja dalmatinska kuhinja
    Receptov: 15787
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    kvašeno testo
    • 250 g gladke moke
    • 250 g ostre moke
    • 50 g sladkorja
    • 50 g masla
    • 2,2 dl mleka
    • 0,6 dl olja
    • 4 rumenjaki
    • 1 kocka kvasa
    • 1 vanilij sladkor
    • 1 žlička vaniljevega izvlečka
    • 1 žlica ruma
    • limonova lupinica
    • ščepec soli
    nadev
    • marelična marmelada, domača nutella…
    posip
    • sladkor v prahu

    Predpriprava

    ■ PUSTNI KROFI PO KORAKIH - KVASEC. V večjo skledo nadrobimo kvas. Prilijemo mlačno mleko, pokrijemo in počakamo da kvas nabrekne.

    Kdor ni vešč priprave krofov, naj obišče zapis: NAPAKE, NASVETI IN TRIKI PRI PRIPRAVI KROFOV.


    ■ KVAŠENO TESTO. V skledici gladko zmešamo rumenjake, sladkor, zmehčano maslo, olje, vaniljev izvleček in rum.
    ■ V skledo presejemo moko in sol. Dodamo vaniljev sladkor in naribano limonovo lupinico. Prilijemo kvasec in rumenjakovo mešanico. Mešamo z lopaticama, da dobimo gladko testo.
    ■ Pripravimo kuhinjsko tehtnico. Čisto kuhinjsko krpo tanko pomokamo. Testo varčno potresemo z moko. Zaradi lažjega oblikovanja. Vzamemo košček testa, ki tehta 70–80 g. Oblikujemo ga v kroglico, ki jo položimo na krpo. Podobno oblikujemo vse testo. Kroglice pokrijemo z drugo kuhinjsko krpo. Vzhajajo naj 30 minut.
     

    Pustni krofi po korakih med vzhajanjem

    Priprava

    ■ Pred koncem vzhajanja pristavimo olje za cvrenje v nižji, širši posodi. Počasi (!) ga segrejemo.


    Vzhajani pustni krofi po korakih

    ■ Prvo testeno kroglico položimo v olje. POMEMBNO je, da jo položimo s spodnjo stranjo navzgor. Pomeni, da je tista stran, na kateri je kroglica ležala v olju, zdaj na vrhu. Kroglic ne natlačimo v olje, med njimi mora ostati prostor. Raje jih ocvremo v več etapah. Posodo pokrijemo, krofe pa cvremo 1 minut.
    ■ Če je prvi krof spodaj lepo obarvan, ga obrnemo. Potem pa še druge. Takoj, ko jih obrnemo, začnejo vzhajati in pridobivati venček.

    Krofi, ki vedno uspejo: Pustni krofi gospe Rosane.



    ■ Ocvrte krofe predenemo na papirnate kuhinjske brisače. Da se odcedijo. Odcejene nadenemo z marmelado. S pomočjo dresirne vrečke, z ozkim, dolgim nastavkom. Lahko jih nadevamo s kakšno drugo marmelado, z domačo nutello (številne različice) ali s kašnim drugim namazom (številne različice).
    ■ Nadevane krofe potresemo s sladkorjem v prahu. Najboljši so topli.

    Serviranje

    Pustni krofi po korakih so priljubljeno karnevalsko sladkanje. Priležejo pa se tudi med letom. Samo spomnimo se ne.

    Izboljšanje

    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Nasveti

    ■ Ko kvašeno testo pripravljamo z namiznim električnim mešalnikom s spiralo, upoštevamo nekaj osnovnih navodil. Sprva sestavine mešamo počasi, nato hitrost postopoma povečujemo. Pazimo, da ne mesimo predolgo, pravilno ugneteno testo pa se ločuje od posode, rok in spiral. Vzhajano testo pregnetemo na hitro; spirali naj gresta le nekajkrat skozenj, da iztisneta ogljikov dioksid in vneseta kisik.
    ■ Za cvrenje izbiramo (rafinirana, ne ekstra deviška!) olja z visoko točko dimljenja, to sta predvsem rumenikovo (260) in olivno olje (240), odlični pa so tudi sončnično, arašidovo, sezamovo in palmovo olje ali kuhano maslo (ghi/ghee; vsi 230 °C).
    ■ Optimalna temperatura olja pri cvrenju je po navadi 170 stopinj. Če nimamo kuhinjskega termometra, v olje spustimo tanko kolesce krompirja. Ko zlato rjavkast priplava na površje, je temperatura blizu optimalne. Ali pa v segreto olje potisnemo konico ročaja lesene kuhalnice. Če se okoli nje takoj naberejo drobni mehurčki, je temperatura prava.
    ■ Modno cvrenje v majhnih količinah olja odsvetujejo prehranski strokovnjaki. Tako pripravljene jedi ne vsebuje manj maščob. Obenem zaradi višjih temperatur v olju nastaja več škodljivih sprememb. Razlika med cvrenjem v veliko in malo maščobe je tudi v tem, da živilo med cvrenjem v malo maščobe toplote ne prejema le iz maščobe. Ampak tudi od posode. Termična obdelava je zato nekoliko krajša.


    Pustni krofi po korakih

    Pojasnila

    ■ Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Pri ostri moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za pripravo kruha in testenin. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.
    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. kvašeno testo (številne ideje); rumenjak (številne ideje)
    ■ Ko nam ostanejo beljaki (številne ideje).

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Zanimivosti

    Ljubljanski župan Ivan Tavčar je 9. februarja 1915 objavil razglas. V njem je na podlagi državnega zakona (od 30. januarja 1915) določil 2 dneva tedensko, ko je bilo dovoljeno pripravljati kolače, šarklje, krofe, štruklje, masleno in drožno testo, prepečenec in pecivo. Torek in nedeljo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pustni krofi po korakih (izvirno: krafne) Nina Stojanov, z bloga Moja dalmatinska kuhinja (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Sorodni recepti

    Karameliziran francoski toast s kostanjevim nadevom
    V rezine kruha/brioša zarežemo žepke. Nadenemo jih s pasto iz pečenih kostanjev, mleka, sladkorja in jajca. Toaste ...
    (5.00; 9 ocen)
    Jabolka v listnatem testu
    Hitro narejeni jabolčni zalogajčki v mrežastem listnatem ...
    (5.00; 9 ocen)
    Ruske kučme
    Kombinacija biskvitnega testa, kreme iz vanilijevega pudinga, kokosove moke in čokoladne glazure. Razkošen biskvit z ...
    (5.00; 92 ocen)
    Pujski za srečo
    Pujski za srečo so priljubljeno (praznično) pecivo, nadevano z: marmelado, (domačo) Nutello, čokolado, z (domačim) ...
    (5.00; 29 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.911 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani