Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Pretlačena porova juha z ovsenim mlekom

  Vegetarijanska različica klasične porove juhe, s korenčkom, belušno zeleno, ovsenim mlekom in margarino

  Predpriprava

  ■ Por očistimo in skupaj s temno zelenim delom (gl. nasveti) zrežemo na kolesca.
  ■ Belušno zeleno in korenček olupimo in narežemo na kockice.
  Zelenjavno osnovo pristavimo, zavremo in pustimo na toplem.

  Priprava

  ■ V loncu razpustimo pol margarine. Na njej med občasnim mešanjem 5 minut počasi pražimo narezane por, korenček in belušno zeleno.
  ■ Zelenjavo pomokamo in zelo na hitro premešamo. Zalijemo jo z vročo zelenjavno osnovo. Dodamo sol, nastrgan muškatni orešček in lovorova lista, zavremo in počasi kuhamo 20 minut.
  ■ Zelenjavo zalijemo z ovsenim mlekom. Začinimo jo s sveže mletim belim poprom, zavremo, odstavimo in gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Juho znova pristavimo. Dodamo ji preostalo margarino, čemažev pesto, zavremo in odstavimo.
  ■ Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.

  Serviranje

  Pretlačena porova juha z ovsenim mlekom je okusna vegetarijanska različica klasične porove juhe. Pred serviranjem jo potresemo z žlico sesekljanega peteršilja.

  Nadomestek

  Zelenjavni osnovi podobna tekočina je zelenjavka. Od zelenjavne osnove se razlikuje po tem, da zanjo uporabimo zelenjavne obrezke in olupke, ki jih pred kuhanjem ne prepražimo.

  Izboljšanje

  gl. ideje

  Nasveti

  ■ Jedi s porom so mnogo okusnejše, če uporabimo samo beli in rumeni del pora. To še posebej velja za zimske sorte. Če pa že uporabljamo tudi zeleni del, ga pred uporabo blanširamo.
  ■ Za pripravo zelenjavne osnove lahko kot osnovo uporabimo vodo od kuhanja krompirja ali vodo od blanširanja oziroma kuhanja kakšne druge (mešane) zelenjave.

  Pojasnila

  Čemaž ali divji česen od marca do maja nabiramo v suhem bukovem gozdu, na višjih legah pa ga je dovolj tudi junija. Primeren je za zamrzovanje, kar je zaradi kratke sezone še kako priročno.

  Različice

  gl. porova juha

  Ideje

  Improvizirajmo. Por se lepo ujema tudi s česnom, kajenskim poprom, krebuljico, luštrekom, pehtranom in timijanom. Gl. opombe.
  ■ Čemaž je ena najokusnejših, najbolj uporabnih in najbolj zdravih užitnih divjih rastlin. Presnega pripravljamo v solati ali kot dodatek sendvičem, kuhamo pa ga v številnih različicah.
  ■ gl. pretlačene juhe

  Opombe

  ■ Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjena zelenjava manj vitaminov kot sveža. V pravilno zamrznjeni zelenjavi se jih ohrani celo več kot v sveži, če je ta predolgo izpostavljena transportu, svetlobi (na tržnici) ali pa če odvito predolgo hranimo v hladilniku.
  ■ Poletne in zimske sorte pora nam omogočajo, da je svež por na voljo skozi vse leto.
  ■ Muškatnega oreščka praviloma ne kombiniramo s svežimi zelišči.

  Opozorila

  ■ V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo. Zapisano je razlog, da (vsaj) za otroke kupujemo ekološko pridelano zelenjavo.
  ■ Čemaž nabirajmo zbrani, da ga ne zamenjamo s strupenima šmarnico ali pegastim kačičnikom, čeprav se od obeh že na daleč loči po značilnem vonju po česnu. Če v ustih občutimo pekoče bodeč okus, rastlina zagotovo ni čemaž.
  ■ Muškatni orešček ima izrazito aromo, vsebuje pa tudi strupeni miristicin. Zaradi obojega začimbo uporabljamo zmerno. A brez panike: za opazne zdravstvene posledice bi morali zaužiti kar en cel orešček naenkrat.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Belušno zeleno, čemaž, korenček, peteršilj in por uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

  Zanimivosti

  ■ Margarino je leta 1869 kot nadomestek za tedaj redko in drago maslo izumil Francoz Hippolytè Mege-Muriès.
  ■ Beseda pesto izvira iz italijanske besede pestare (strt, zdrobljen).

  Viri

  ■ dopolnjen recept pretlačena porova juha z ovsenim mlekom iz knjige Živalim prijazna kuharica, Univerzalno življenje, Ljubljana 2003
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  Verlag Das Wort GmbH, Marktheidenfeld
  Univerzalno življenje, Ljubljana 
  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki