Prijava

Pretlačena krompirjeva juha s čemažem

žametna pretlačena juha, dopolnjena s čemažem, sladko smetano, belim vinom in z limoninim sokom

Predpriprava

■ Zelenjavno osnovo pristavimo, zavremo in pustimo na toplem.
■ Krompir olupimo in narežemo na kocke.
■ Šalotko olupimo in drobno sesekljamo.

Priprava

■ V posodi segrejemo polovico masla, na katerem med mešanjem na hitro prepražimo sesekljano šalotko in nakockan krompir; gl. izboljšanje.
■ Prepraženo zelenjavo zalijemo z vročo zelenjavno osnovo in vinom. Začinimo s soljo, sveže mletim črnim poprom in nastrganim muškatnim oreščkom. Zavremo in počasi kuhamo 20 minut.
■ Kruhovo rezino narežemo na kockice, ki jih zlato rumeno opečemo na preostalem maslu.
■ Čemaž oprhamo pod tekočo hladno vodo, dobro odcedimo in narežemo na tanke rezance.
■ Nekaj narezanega čemaža prihranimo, preostalega pa stresemo v odstavljeno juho. Gladko jo premešamo s paličnim mešalnikom. Prilijemo sladko smetano in limonin sok, pristavimo, zavremo in odstavimo.

Serviranje

Vroča pretlačena krompirjeva juha s čemažem je še okusnejša, ko jo tik pred serviranjem potresemo s prihranjenim čemažem in ponudimo s kruhovimi kockicami.

Nadomestek

■ Maslo nadomestimo ali kombiniramo z ekstra deviškim olivnim oljem. Če ga nadomestimo z olivnim oljem, nazadnje v odstavljeni juhi raztopimo košček hladnega masla.
■ Zelenjavni osnovi podobna tekočina je zelenjavka. Od zelenjavne osnove se razlikuje po tem, da zanjo uporabimo zelenjavne obrezke in olupke, ki jih pred kuhanjem ne prepražimo.
■ Zelenjavno osnovo lahko nadomestimo s čisto perutninsko juho.

Izboljšanje

■ Skupaj s krompirjem in šalotko prepražimo 2 žlici na kockice zrezanih korenčka, (belušne) zelene in koromača. Prepraženo zelenjavo zalijemo z belim vinom, ki ga med mešanjem povsem ukuhamo. Nato nadaljujemo po receptu, le da zelenjavo zalijemo samo z zelenjavno osnovo, ne pa tudi z vinom.
■ Pretlačene juhe pogosto pripravljamo tudi tako, da manjšega dela juhe ne pretlačimo, ampak ga nazadnje primešamo pretlačenemu delu.
■ gl. nadomestek

Nasveti

■ Pri krompirju na splošno velja, da so čvrste sorte primerne za solate, za pečenje, za kuhan krompir v oblicah, za slan krompir ter za ocvrtke in cmoke, pripravljene iz surovega krompirja. Mokaste sorte so primerne za priloge k zelenjavnim jedem in omakam, za pireje, za juhe in jedi iz krompirjevega testa.
■ Za pripravo zelenjavne osnove lahko kot osnovo uporabimo vodo od kuhanja krompirja ali vodo od blanširanja oziroma kuhanja kakšne druge (mešane) zelenjave.

Pojasnila

■ Šalotka je pravzaprav delikatesna čebula.
■ Pretlačene juhe pretlačimo s paličnim mešalnikom ali skozi žičnato cedilo. Kremne juhe najpogosteje gladko zmešamo v električnem mešalniku. Vendar tudi kremne juhe lahko pretlačimo, le da skozi gostejše cedilo, saj se od pretlačenih razlikujejo zlasti po fini in gladki strukturi.

Različice

■ V tej juhi lahko kombiniramo dve tretjini krompirja in tretjino čemaža.
■ gl. čemaževa kapučino juha
■ gl. krompirjeva kremna juha in pretlačena krompirjev juha (različice);
■ gl. izboljšanje

Ideje

gl. krompirjev juha; pretlačene juhe

Opombe

■ Čemaž aprila in maja nabiramo v bukovem gozdu. Primeren je za zamrzovanje, kar je zaradi kratke sezone še kako priročno.
■ Muškatnega oreščka praviloma ne kombiniramo s svežimi zelišči.

Opozorila

■ Krompir in čebula se v jedeh ujemata, v shrambi pa ne. Če ju hranimo skupaj, se oba hitreje kvarita.
■ Pozeleneli deli krompirja, zlasti pri mladem krompirju, vsebujejo večje količine strupenega alkaloida solanina. Zato te dele s krompirja pred pripravo temeljito obrežemo.
■ Čemaž naj nabira le kdor ga dobro pozna. Nepoznavalec ga zlahka zamenja s strupeno šmarnico, čeprav se od te loči po značilnem vonju po česnu.
■ Sladka smetana vsebuje različne količine maščobe. Če nam ni vseeno, bodimo pozorni že pri nakupu.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Krompirju dajmo prednost pred kruhom, testeninami in (glaziranim) rižem. Njegova energijska vrednost je tri- do petkrat večja.

Zanimivosti

Prodiranje toplote v sredo krompirjevega gomolja je pri kuhanju vsaj še enkrat hitrejše, kot pri pečenju.

Viri

■ dopolnjen recept pretlačena krompirjeva juha s čemažem Uroša Mencingerja, Večer, 28.4.2004
■ številni različni viri

Spletne povezave

Rad Dobrojem, spletni portal Uroša Mencingerja
Večer, Maribor 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.872 receptov
Moja kuharica