Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Preprost zavitek s kislim zeljem

    (VIDEO) Preprost zavitek s kislim zeljem je okusna različica slanega štrudlja. Lahko tudi z orehi ali z ovsenimi kosmiči.
    5.00 12 št. oseb: 6 čas priprave: pribl. 2 uri zahtevnost: (5.00; 12 ocen) 24. februar 2024 št. ogledov: 743
    Uredil: Urednik
    Izvirno: KO TO TAMO
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 9 tankih listov vlečenega testa
    nadev
    • 300–400 g kislega zelja
    • 2 čebuli
    • 200 g orehov, neobvezno
    • 1,5 dl olja
    • 2 dl mineralne vode
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 1 žlička mlete rdeče paprike
    • peteršilj
    preliv za testo
    • 1 dl olja

    Predpriprava

    PREPROST ZAVITEK S KISLIM ZELJEM. Če je zelje kislo in slano, ga stresemo v lonec. Prelijemo ga z vodo in počakamo 10 minut. Vodo odlijemo, zelje pa poskusimo. Če je potrebno, ga prelijemo s svežo vodo in počakamo nadaljnjih 10 minut. Če je potrebno, postopek ponovimo še tretjič. Hitreje gre, če prekislo zelje operemo v topli vodi.


    Zeljni štrudelj

    Priprava

    ■ NADEV. Čebulo drobno sesekljamo.
    ■ V globlji posodi pristavimo 1 dl olja in sesekljano čebulo. Pražimo jo, da postekleni in se rumeno obarva. Dodamo odcejeno zelje, ki ga pražimo pribl. 50 minut. Pri srednji temperaturi in med občasnim mešanjem. Zelje nazadnje upade in se rjavo obarva.

    Mlete / sesekljane orehe lahko nadomestimo z ovsenimi kosmiči. Lahko pa uporabimo samo zelje, le količino nekoliko povečamo.


    ■ Orehe drobno zmeljemo ali sesekljamo, če jih uporabimo. Peteršilj drobno sesekljamo tik pred koncem praženja zelja.
    ■ Prepraženemu zelju primešamo mlete orehe, mineralno vodo, sveže mleti poper, mleto papriko in precej sesekljanega (ali suhega) peteršilja. Nadev ohladimo do mlačnega.
    ■ Pekač premažemo z oljem.
    ■ PRELIV ZA TESTO. Sestavini stepemo, da se povežeta.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    Barva mlete paprike je lahko svetlo oranžno rdeča do temno rdeča. Glede na sorto paprik iz katerih je proizvedena.


    ■ ZAVITEK. List testa položimo na delovno površino. Poškropimo ga s prelivom in prekrijemo z drugim listom testa. Dodamo tretji list testa, ki ga ne navlažimo. Po tretjini testa pred seboj enakomerno potresemo 1/3 nadeva. Vse skupaj zvijemo v zvitek, ki ga položimo v pekač. Podobno oblikujemo še dva zvitka.
    ■ Zvitke premažemo s prelivom. Pečemo jih pribl. 40 minut.

    Serviranje

    Topel do mlačen zavitek s kislim zeljem ali zeljni štrudelj narežemo in ponudimo. Lahko z jogurtom ali s kislim mlekom.

    Sorodni recepti


    Preprost zavitek s kislim zeljem

    Kuharski leksikon

    Industrijsko vlečeno testo je naprodaj v dveh debelinah. Tanjšega uporabljamo predvsem za pripravo zavitkov in baklav. Debelejšega pa za štruklje in bureke oz. za kuhane jedi. Odlično vlečeno testo je na prodaj v pokriti ljubljanskih tržnicah. Na liste ali natehtano
    Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Narezano zelje v nasoljenih plasteh natlačijo v sod. Zaradi soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem. Kisajo tudi cele zeljne glave. Kislo zelje pred kuhanjem poskusimo in operemo, če je prekislo ali/in preslano. Začinjenega najpogosteje kuhamo ali dušimo. Kuhamo ga z malo vode, zgoščamo pa ga s krompirjem ali s koruzno moko. Lahko ga kuhamo z jabolki, primešamo mu fižol in ocvirke, skuhamo ga s proseno kašo (všenat) in zgostijo s podmetom.

    Najmanj (rakotvornih) pesticidov med vso zelenjavo vsebujejo (po vrsti): avokado, koruza, zelje, sladki grah, čebula, beluši, jajčevci, cvetača in sladki krompir.


    ■ Improvizirajmo. Zelje najbolje* začinjamo z (abecedno): brinovimi jagodami, čebulo* (zlasti rdečo), česnom, hrenom, gorčico (zlasti dijonsko), ingverjem, kisom* (jabolčni*, šampanjski, šerijevim, vinskim), koprom, koriandrom, kumino*, limetami (sok), limonami (sok, lupinica), lovorovim listom*, muškatnim oreščkom, peteršiljem, poprom (črni, beli), sezamom (olje, semena), slanino, sojino omako ali/in s timijanom.


    Zavitek s kislim zeljem

    Madžarska mleta paprika velja med sladokusci za najboljšo, Madžari jo imenujejo tudi »rdeče zlat«.


    Oreh je enosemenski plod istoimenskega drevesa, obdan z lupino, olesenelim oplodjem. Pri nas so najbolj znani orehi navadnega oreha (Juglans regis), do 25 m visokega drevesa. Laški oreh (J. cinerea) je običajno ime za ameriški beli oreh. Jedrca teh orehov so zelo okusna in jih uporabljajo kot jedrca navadnega oreha. Orehi so vsestransko uporabni v prehrani. Orehova jedrca uporabljamo pri pripravi številnih slaščic, potic, pogač in štrukljev. Z njimi pripravljamo namaze. Iz njih izdelujejo orehovo olje, orehov liker in žganje (orehovec). 100 g orehovih jedrc vsebuje pribl. 685 kalorij.


    Zavitek s kislim zeljem

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.
    ■ Zelje praviloma (s)kuhamo na zob. Razkuhano je brozgasto in ostrega okusa, večja pa je tudi izguba hranilnih snovi. Pri tem receptu pač ne gre drugače.
    ■ Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo, po nekaterih virih celo starejšo od pol leta.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept zavitek s kislim zeljem ali zeljni štrudelj z orehi (izvirno: kupusnik) Sandra Pecić, z bloga KO TO TAMO (srb.)
    ■ številni različni viri


    Sandra Pecić


    Zavitek s kislim zeljem (podoben recept)
     

    Sorodni recepti

    Orehov zavitek s suhimi slivami
    Izdatno oslajen orehov zavitek s suhimi slivami za ljubitelje baklav in podobnih sladic, prelitih s sladkornim ...
    (5.00; 2 oceni)
    Hruškov zavitek
    slasten in sočen zavitek s hruškami, orehi, medom in ...
    (5.00; 1 ocena)
    Preprost slivov zavitek
    Slivov zavitek je sočna sadna sladica iz kupljenega vlečenega testa, sliv, sladkorja in cimeta. Brez laktoze in brez ...
    (5.00; 23 ocen)
    Čokoladni zavitek
    Nekaj različic priljubljenega zavitka ali štrudlja, priljubljene in tradicionalne avstrijske oz. dunajske sladice, ki ...
    (5.00; 9 ocen)
    Jabolčni zavitek z rozinami in piškotnimi drobtinami
    Jabolčni zavitek z rozinami in piškotnimi drobtinami je ena od neštetih različic klasične, svetovno znane ...
    (5.00; 41 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani