Prijava

Praženi rezanci z jajci in zelenjavo

Nasitna azijska jed s praženimi testeninami, razžvrkljanimi jajci, korenčkom, kitajskim zeljem in arašidi

Predpriprava

■ V večjem loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin.
■ Korenček očistimo in zrežemo na paličice.
■ Bok čoj očistimo in zrežemo na 2 centimetra velike koščke.
■ Arašide olupimo, vključno tanko rjavo podkožico.
■ Jajca blago razžvrkljamo s pol žličke sojine omake, sambal oelekom in ščepcem soli.

Priprava

■ Krop posolimo, potem pa vanj stresemo rezance, ki jih skuhamo po navodilu z zavitka.
Vok pristavimo in segrejemo, potem pa vanj nalijemo žlico olja. Na njem med občasnim mešanjem ali potresanjem voka 2 minuti pražimo korenček, bok čoj in arašide.
■ Prepraženo zelenjavo potisnemo na obod, v vok pa nalijemo žlico olja. Na njem grejemo jajčno zmes, da med občasnim mešanjem zakrkne.
■ Kuhane rezance odcedimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in še enkrat odcedimo. Stresemo jih nazaj v lonec in zmešamo z žlico olja, da se ne sprimejo.
■ Zakrknjena jajca potisnemo na obod voka, v voku pa segrejemo preostalo olje. Na njem med mešanjem 1 minuto pražimo odcejene rezance in zakrknjena jajca.
■ V vok stresemo prepraženo zelenjavo. Dodamo preostalo sojino omako in riževo vino, začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom, premešamo in odstavimo.

Serviranje

Jed neposredno s štedilnika razdelimo na segrete krožnike in ponudimo. Praženi rezanci z jajci in zelenjavo so azijska specialiteta, ki je v različnih oblikah na voljo tudi v kitajskih restavracijah pri nas.

Nadomestek

■ Bok čoj lahko nadomestimo z blitvo.
■ Riževo vino lahko nadomestimo z enako količino suhega vermuta ali suhega šerija.
Sambal manis, ki vsebuje tudi sladkor, je blažji nadomestek za sambal oelek. Domačo različico sambal oeleka pripravimo tako, da v možnarju stremo čili in malo soli, potem pa primešamo nekaj limetinega ali limoninega soka ali kisa.
Litoželezna ponev je dokaj dobro nadomestilo za vok.

Izboljšanje

Najboljše kitajsko riževo vino je Šao hsing.

Nasveti

■ Čas kuhanja testenin, naveden pri posameznem receptu ali na embalaži, je približen. Zato proti koncu kuhanja vedno nekajkrat preverimo, če so testenine že kuhane. Seveda na zob. Čas kuhanja testenin je namreč odvisen od kakovosti testenin, letnega časa, sestave vode in celo od nadmorske višine kraja, kjer kuhamo.
■ Skrivnost uspele jedi iz voka je v tem, da sestavine dodajamo postopoma. Če hkrati na vročo maščobo stresemo preveliko količino živil, se ta bolj dušijo kot pražijo; pravimo, da švicajo. Če pripravljamo jed za 4 osebe, jo pripravimo v 2 etapah. A tudi v tem primeru živila v vok dodajamo postopoma, od najtrših proti najmehkejšim.

Pojasnila

■ Bok čoj (tudi pak čoj) je vrsta kitajskega zelja, ki je po okusu nežnejše od našega (belega) zelja.
■ Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši, v nobenem primeru pa ne vpliva na kakovost jajc.
■ Sambal oelek je rdeča, zelo pekoča pasta iz zdrobljenih čilijev in soli, lahko tudi drugih začimb. Odmerjamo jo varčno.
■ Če vodo za kuhanje testenin posolimo komaj tedaj, ko zavre, pospešimo moč vrenja.

Različice

gl. praženi rezanci

Ideje

gl. azijske testenine

Opombe

Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. V konkretnem primeru med praženjem korenčka na olju.

Opozorila

■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol, ne priporočajo pa jih niti ljudem z obolelim žolčem.
■ Pri nakupu sojinih omak pozor! Številne industrijsko pridelane vsebujejo škodljive aditive. Raje sezimo po sicer dražjih omakah shoyu in tamari, ki so pripravljene z naravno fermentacijo sojinih zrn, soli in studenčnice.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Arašide in korenček (gl. opombe) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

Zanimivosti

■ Arašidi, tudi ameriški oreški, ameriški lešniki, kikirikiji, podzemski oreški ali zemeljski oreški, zrastejo pod zemljo.
■ Največje kokošje jajce doslej so izmerili v Angliji. Tehtalo je 340 gramov, vsebovalo pa je 5 rumenjakov. (2005)

Viri

■ dopolnjen recept praženi rezanci z jajci in zelenjavo iz knjige Vok, več kot 100 azijskih in drugih jedi iz čudežne ponve, Hienle, Hubert, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2007
■ fotografija Studio L’Eveque, Bischof, Harry; Major, Tanja
■ številni različni viri

Spletne povezave

Mladinska knjiga Založba, Ljubljana
Studio L’Eveque (nem.) 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki