Prijava

Pražen riž z zelenjavo

Izvrstna, hranljiva priloga ali predjed z rižem, ki ga skuhamo dan prej, korenčkom, zeleno in čebulo

Predpriprava

■ Dan pred kuhanjem pripravimo kuhan basmati.
■ Tik pred pripravo korenček očistimo in zrežemo na nekoliko debelejše rezance.
■ Belušno zeleno olupimo in brez lističev zrežemo na približno centimeter široke koščke.
■ Čebulo olupimo, razkosamo na četrtine in zrežemo na 2 centimetra velike kockice.

Priprava

Vok pristavimo in močno segrejemo. Vanj nalijemo žlico olja, na katerem med mešanjem ali potresanjem voka 2 minuti pražimo narezane korenček, belušno zeleno in čebulo.
■ Mandljeve lističe v suhi ponvi počasi zlato rumeno prepražimo.
■ Prepraženo zelenjavo odložimo na obod voka, potem pa v vok prilijemo preostalo olje. Nanj stresemo kuhan basmati, ki ga med mešanjem pražimo 2 minuti.
■ Rižu primešamo odstavljeno zelenjavo, zelenjavno osnovo, sojino omako in sol. Dobro premešamo in odstavimo.

Serviranje

Pražen riž z zelenjavo neposredno iz voka razdelimo na segrete krožnike. Potresemo ga s prepraženimi mandljevimi lističi in ponudimo kot toplo (pred)jed ali prilogo.

Nadomestek

■ Čebulo nadomestimo z mlado čebulo, pri kateri uporabimo tudi zeleni del.
■ Vok lahko nadomestimo z (litoželezno) ponvijo. 

Izboljšanje

Skupaj z zelenjavo prepražimo sesekljan čili.

Nasveti

■ Riž ohrani svojo kakovost in obliko, če ga pripravljamo v manjših količinah.
■ Riž kuhamo pri nizki temperaturi, da zrna nabrekajo počasi.

Triki

■ Uvelo steblo belušne zelene postane znova hrustljava, če ga namočimo v (ledeno) mrzlo vodo in skupaj s posodo za nekaj ur potisnemo v hladilnik. Večino vitaminov in drugih koristnih sestavin pa smo, žal, že izgubili.
■ Proti solzenju med rezanjem čebule so znani številni nasveti. Med njimi je tudi preizkušen: z vato si zamašimo nosnici.

Pojasnila

■ Basmati je najboljša vrsta indijskega dolgozrnatega riža, ki ga gojijo ob vznožju Himalaje. V nasprotju z večino drugih vrst riža ima izrazit in svojstven okus. V Indiji in Pakistanu je posebej priljubljen tako imenovani stari basmati.
■ Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. V konkretnem primeru med praženjem korenčka na olju.
■ Kuhanje v voku je zdravo zaradi majhne porabe maščob, pa tudi zaradi hitre priprave pri visokih temperaturah, med katero se v živilih izgubi malo vitaminov.
■ Svetlo sojino omako uporabljamo tedaj, kadar želimo jed začiniti, nočemo pa ji bistveno spremeniti barve.

Različice

gl. pražen riž (različice)

Ideje

gl. basmati; kuhan basmati

Opombe

Znanih je več kot 8.000 vrst riža. Slovenci ga letno pojemo le približno 4 kilograme na osebo ali nekaj več kot dekagram dnevno. V azijskih državah ga pojedo na prebivalca 100 do skoraj 200 kilogramov letno.

Opozorila

■ Belušna zelena pospešuje odvajanje vode, zato je ne priporočajo bolnikom z akutnim vnetjem ledvic in nosečnicam.
■ Čebula je varovalno živilo (gl. zdravilni učinki), vendar pa je hkrati najpogostejši povzročitelj zgage, lahko napenja in povzroča vetrove.
■ Pri nakupu sojinih omak pozor! Številne industrijsko pridelane vsebujejo škodljive aditive. Raje sezimo po sicer dražjih omakah shoyu in tamari, ki so pripravljene z naravno fermentacijo sojinih zrn, soli in studenčnice.
■ Skrivnost uspele jedi iz voka je v tem, da sestavine dodajamo postopoma. Če hkrati na vročo maščobo stresemo preveliko količino živil, se ta bolj dušijo kot pražijo; pravimo, da švicajo. Če pripravljamo jed za 4 osebe, jo pripravimo v 2 etapah. A tudi v tem primeru živila v vok dodajamo postopoma, od najtrših proti najmehkejšim.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Čebulo (gl. opozorila), korenček (gl. pojasnila), mandlje, (neglaziran) riž in (belušno) zeleno (gl. opozorila) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Belušno zeleno prištevamo med afrodiziake.

Zanimivosti

Vse bolj iskane so starodavne sorte riža, ki dosegajo astronomske cene. Najbolj znan je črni riž (jap. kuro mai). Njegova barva je posledica vsebnosti nekaterih snovi, ki varujejo kožo in ožilje. Rdeči riž (jap. aka mai) vsebuje več mineralov kakor črni, poleg tega pa še vitamin B2 in železo. Barvo mu daje tanin. Zeleni riž (jap. midori mai) je v resnici vijoličast, za pripravo pa je hvaležnejši od prvih dveh.

Viri

■ dopolnjen recept pražen riž z zelenjavo iz knjige Vok, več kot 100 azijskih in drugih jedi iz čudežne ponve, Hienle, Hubert, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2007
■ fotografija Studio L’Eveque, Bischof, Harry; Major, Tanja
■ številni različni viri

Spletne povezave

Mladinska knjiga Založba, Ljubljana
Studio L’Eveque (nem.) 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki