Prijava

Pražen krompir z zelenjavo

Ne povsem klasična različica praženega krompirja, tokrat s papriko, porom, paradižnikom, koruzo in fižolom

Predpriprava

■ Pripravimo kuhan krompir v oblicah. Še vročega olupimo in narežemo na kocke.
■ Paradižnik blanširamo, olupimo, razkosamo, razsemenimo in narežemo na kocke. Papriki razpolovimo, razsemenimo in narežemo na rezine. Očiščen por narežemo na tanka kolesca. Koruzo in fižol temeljito odcedimo.

Priprava

■ V ponvi segrejemo polovico olja, na katerem prepražimo nakockan krompir. Prepraženega poberemo iz ponve in shranimo na toplem.
■ V isti ponvi segrejemo preostalo olje in maslo. Na maščobi nekaj minut pražimo narezane papriko, por in paradižnik, nato pa dodamo še odcejena koruzo in fižol.
■ Česen medtem olupimo in stremo.
■ Ko je zelenjava prepražena na zob, primešamo prepražen krompir. Začinimo s soljo, sveže mletim črnim poporm in tabaskom ter na hitro, a temeljito prepražimo. Nazadnje krompir potresemo s strtim česnom in še enkrat rahlo premešamo.

Serviranje

■ Zajemalko pod pipo splaknemo z vročo vodo ali pa jo potopimo v vročo vodo ali govejo juho. Napolnimo jo s praženim krompirjem, ki ga zravnamo s kuhinjsko lopatico. Krompir iz zajemalke zvrnemo na segret servirni krožnik.
Pražen krompir postrežemo kot prilogo k zrezkom, klobasam, kračam, rebrcem, pečenkam, ribam in drugim jedem.

Izboljšanje

■ Vodi, v kateri skuhamo krompir, dodamo nekaj vejic peteršilja ali/in zelene, lovorov list ali/in ščepec kumine.
■ Krompir bo hrustljavejši, če krompirjeve rezine pred praženjem narahlo potresemo z moko.

Nasveti

■ Pri pripravi , kakršnega uporabljamo tudi za pripravo praženega krompirja, velja pravilo: 9 gramov soli na liter vode.
■ Za pripravo praženega krompirja je najprimernejša posoda litoželezna ponev.

Pojasnila

■ Med številnimi sortami krompirja, si je težko zapomniti, katera sorta je primerna za posamezne vrste termične obdelave oziroma priprave. Nadvse preprost test pa nam da takojšenj odgovor na eno od dilem. V posodi pripravimo mešanico vode in soli v razmerju 1: 10. Vanjo položimo krompir: če plava, ga uporabimo za solato, če potone, pa za pečenje ali pire.
Sicer pa na splošno velja, da so čvrste sorte primerne za solate, za pečenje, za kuhan krompir v oblicah, za slan krompir ter za ocvrtke in cmoke, pripravljene iz surovega krompirja. Mokaste sorte so primerne za priloge k zelenjavnim jedem in omakam, za pireje, za juhe in jedi iz krompirjevega testa.
■ Društvo za priznanje praženega krompirja za samostojno jed je leta 2002 posadilo 20 sort krompirja. Na degustaciji, ki jo je pripravil mojster Slavko Adamlje, je bila kot najprimernejša za pripravo praženega krompirja ocenjena sorta sante. Dve leti kasneje, leta 2004, so na svoji njivi v Stavči vasi pri Žužemberku posadili 23 sort krompirja. Med temi je 28-članska komisija kot najprimernejšo sorto za pripravo praženega krompirja izbrala sorto eskort.

Ideje

, , (s presnim krompirjem),  

Različice

Jed z drugačnim (pri)okusom dobimo že, če eno vrsto zelenjave opustimo ali nadomestimo z drugo.

Opozorila

■ Pozeleneli deli krompirja, zlasti pri mladem krompirju, vsebujejo večje količine strupenega alkaloida solanina. Zato te dele s krompirja pred pripravo temeljito obrežemo.
■ Krompirjevih jedi ne pogrevamo, razen znotraj 60 minut od časa priprave.

Zdravilni učinki

(domnevni
Beli krompir, paprika, por, koruza in paradižnik sodijo med varovalna, za zdravje najpomembnejša živila.

Zanimivosti

■ V 18. stoletju so poznali kakih 10 sort krompirja, danes pa je znanih več kot 2.000 sort.
■ gl. Društvo za priznanje praženega krompirja za samostojno jed.

Viri

številni različni  

spletne

Povezave

še nekaj podrobnosti o krompirju, s povezavo na jedi (angl.)
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.162 receptov
Moja kuharica