Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Polnozrnata pita s šparglji in mlado čebulo

    Polnozrnata pita s šparglji in mlado čebulo: hrustljavo zapečeno testo. Prepraženi šparglji in mlada čebula. Pa še preliv iz kisle smetane, posušenih paradižnikov in drobnjaka.
    5.00 3 št. oseb: za 2–6 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 13. maj 2021 št. ogledov: 319
    Uredil: Urednik
    Izvirno: JA U KUHINJI…
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    krhko testo
    • 200 g polnozrnate moke
    • 100 g masla
    • 1 jajce
    • nekaj žlic ledeno hladne vode
    • ščepec soli
    obloga
    • 250 g špargljev
    • 2 šopka mlade čebule
    • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja

    preliv

    • 2,5 dl sladke smetane
    • 3 jajca
    • posušeni paradižniki, neobvezno
    • pol šopka drobnjaka
    priloga
    • kisla smetana
    • drobnjak

    Predpriprava

    ■ POLNOZRNATA PITA S ŠPARGLJI IN MLADO ČEBULO - KRHKO TESTO. Moko presejemo v skledo. Dodamo ščepec soli in hladno maslo. Narezano na kockice ali na lističe. Maslo vtremo s prsti v moko. Čim hitreje, da dobimo enotno drobtinasto mešanico.

    Za krhko testo uporabljamo moko, ki vsebuje manj kot 11 % beljakovin. Ta ima šibke glutenske vezi, zato testo ni prožno.


    ■ Prilijemo jajce in pregnetemo. Nazadnje ugnetemo 1–2 žlici ledeno hladne vode. Da se sestavine povežejo v gladko testo. Položimo ga v model za pite (28 cm). S prsti ga vtisnemo na dno in ob rob modela. Pokrijemo ga s prozorno folijo in položimo v hladilnik. Za 1–2 uri.

    Priprava

    ■ Šparglje očistimo. Tudi mlado čebulo očistimo, očiščeno pa zrežemo na kolesca. Tudi zdravi zeleni del.

    Aprilski beluši so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla (španski). Kratki sezoni se lahko izognemo s pomočjo zamrzovalnika.


    ■ Pečico segrejemo na 220 stopinj.
    ■ OBLOGA. V ponvi segrejemo olje. Na njem na hitro prepražimo (sotiramo) šparglje in mlado čebulo. Zelenjavo blago posolimo in pazimo, da ostanejo šparglji na zob, al dente.
    ■ PRELIV. Posušene paradižnike iz oljčnega olja odcedimo. Odcejene drobno sesekljamo. Drobnjak drobno narežemo. V skledici gladko zmešamo smetano, jajca, posušene paradižnike, ščep soli in drobnjak.
    ■ Ohlajeno testo dokaj na gosto prešpikamo z vilicami. Model s testom položimo v segreto pečico za 10 minut.
    ■ Model vzamemo iz pečice. Po testu enakomerno razdelimo čebulo in šparglje. Nežno prilijemo preliv. Pito pečemo še pribl. 30 minut. Da se ob robu rjavo obarva. Če se obarva prej, pito pokrijemo z listom alu folije.
    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja krhkega testa, 1–2 uri.
    PRILOGA. Drobnjak drobno narežemo. Narezanega zmešamo s kislo smetano. Po okusu dodamo sesekljano mlado čebulo (zeleni del), sveže mleti beli poper ali/in mleti čili.
    ■ Pečeno pito hladimo 3–5 minut.

    Serviranje

    Polnozrnata pita s šparglji in mlado čebulo ali polnovredna pita z zelenimi beluši in mlado čebulo se prileže s prelivom. Pa tudi s sezonsko (mešano) listnato solato ali/in z jogurtom. Kot topla predjed (za 4–6) ali lažja samostojna jed (2).


    Polnozrnata pita s šparglji

    Različice

    Kuharski leksikon


    Polnozrnata pita s šparglji

    ■ Polnovredna, tudi polnozrnata, integralna ali graham moka, je pridobljena iz celih, neoluščenih žitnih zrn. Poleg tega ni kemično obdelana (barvana), ohrani pa tudi neprimerno več hranilnih snovi. Bela moka ima v primerjavi s polnovredno manj kar 60 % kalcija, 75 % železa, 85 % magnezija, 75 % cinka, 75 % vitamina B1, 80 % vitamina B2 in 85 % manj vitamina E. Pita s šparglji je opazno okusnejša s polnovredno moko.
    Špargelj je sinonim za navadni beluš (Asparagus officinalis), delikatesno samoniklo rastlino. Ki raste po vsem svetu. Uživamo zelene in vijolične ali škrlatne, ki imajo izrazitejši okus, in beljene oz. bele (beluši). Kupujemo čvrste beluše, ki med olesenelim in užitnim delom glasno počijo, ko jih prelomimo. Stari so oveneli in grenijo.

    Kakovostno krhko testo pripravimo iz hladnih sestavin, obdelujemo pa ga s hladnimi dlanmi. Hladimo si jih pod tekočo hladno vodo.


    Pri nakupu špargljev smo pozorni na njihovo živo barvo in kompaktne, tesno zaprte vršičke. Izbiramo ravne, mesnate, enakomerno debele poganjke. Pri kratkih in debelejših poganjkih je najmanj odpadka. Sveži in čvrsti glasno počijo, ko jih prelomimo med olesenelim in užitnim delom. Pa še 2 zanesljiva znaka za sveže nabrane. Če po ploskvi, kjer je bil beluš odrezan, rahlo potegnemo z nohtom, priteče dišeč sok. Stebelca škripljejo, če jih drgnemo drugo ob drugega. Divji šparglji so zeleni in tanki. Če so mladi, počijo, ko jih prelomimo.

    Po izvirnem receptu lahko prelivu primešamo 50 g nadeva iz pečenice. Namesto posušenih paradižnikov. V tem primeru preliva ne solimo.


    ■ Linška pita nosi ime po avstrijskem Lienzu. Recept zanjo iz .a 1653 je domnevno najstarejši ohranjeni zapis za kolač. Našli so ga v arhivu samostana Admont, v kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa.

    Opozorila

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept polnozrnata pita s šparglji in mlado čebulo ali polnovredna pita z zelenimi beluši in mlado čebulo (izvirno: integralni tart sa šparglama) Olivera Senić, z bloga JA U KUHINJI… (srb.)
    ■ številni različni viri


    Olivera Senić
     

    Sorodni recepti

    Pita iz listnatega testa in bučk
    hrustljavo testo in nežen, kremast nadev s skuto, sirom in ...
    (5.00; 2 oceni)
    Pitice z grahom, bučkami in skuto
    Brezmesna topla predjed iz krhkega testa, obloženega z zelenjavo in prekritega z mešanico skute, smetane in jajc. ...
    (5.00; 16 ocen)
    Bučkina pita s feto
    Preprosta, sočna in hrustljava topla predjed, malica ali lahek samostojni obrok. Podlaga je iz krhkega testa. ...
    (5.00; 25 ocen)
    Bučkina pita s sirom in bučkinimi cvetovi
    Slastna topla ali hladna jed, pripravljena z listnatim testom, s parmezanom, z gavdo in s feto. Bučkina pita s sirom ...
    (5.00; 30 ocen)
    Bučkina pita z rikoto in pinjolami
    Rustikalna, preprosta in sočna bučkina pita z rikoto in pinjolami. Z listnatim testom, rikoto, sirom, jajcem, ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani