Poljubčki

Okroglo drobno pecivo iz vetrcev, zlepljenih s poljubno kremo ali z drugim živilom

Poljubčki (baisers, meringues; gl. zanimivosti) so okroglo drobno pecivo iz vetrcev (številne različice),  zlepljenih s poljubno kremo ali drugim živilom. Med poljubčke uvrščamo tudi znamenite makrone (macarons; številne različice), z istim imenom pa redkeje imenujemo tudi kakšno drugo drobno pecivo (številne ideje).

Različice

gl. dišeči poljubčki s pistacijami, mandlji in čokolado; dišeči poljubčki z mandlji, lešniki in čokoladočokoladni poljubčki; čokoladni poljubčki II; drobno pecivo (številne različice); kavni poljubčki s pikantno čokoladno kremo; kavni poljubčki z lešniki; kokosovi poljubčki s skuto; kokosovi poljubčkikokosovi poljubčki z mandlji; kolači, torte in piškoti brez moke (številne različice); lešnikovi poljubčki; lešnikovi poljubčki s cimetom in čokoladno kremo; lešnikovi poljubčki s suhimi marelicami; mandljevi poljubčki; mandljevi poljubčki II; mandljevi poljubčki III; mandljevi poljubčki s cimetom in čokoladno kremo; mandljevi poljubčki s čokolado; mandljevi poljubčki s pinjolami; mandljevi poljubčki z limonino lupinico; mandljevi poljubčki z mandljevimi lističi; orehovi poljubčki brez moke s čokoladnim nadevom; pistacijevi poljubčki s cimetom in čokoladno kremo; pistacijini poljubčkipiškoti in keksi (številne različice); poljubčki z limonino lupinicovetrci (številne različice) ipd. 

Ideje

■ gl. bučna torta z mandljevimi poljubčki; beljak (številne ideje); penasto testo (različice in številne ideje); rikota s sadjem in mandljevimi poljubčki 
■ Ko nam ostanejo rumenjaki (številne ideje).

Triki

Kis oziroma limonin sok je dodatek, ki pomaga k hitrejšemu sušenju penastega testa. Hkrati izniči prevladujoči okus beljakov.

Opombe

Poljubčke pripravljamo pogosto tedaj, ko nam pri pripravi drugih jedi, zlasti sladic, ostanejo beljaki (številne ideje).

Zanimivosti

Penasto testo je v Franciji meringue, baiser (poljub) pa je francoski izraz, ki so se ga domislili Nemci. 

Viri

■ prevedeno in dopolnjeno geslo poljubčki
■ številni različni viri 

© 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.388 receptov
Moja kuharica