Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Počasi pečeni češnjevci v olivnem olju

    Počasi pečeni češnjevci v olivnem olju so univerzalna ozimnica. Za k testeninam, rižotam, sirom, paradižnikovim juham in omakam, picam itd.
    5.00 9 št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (5.00; 9 ocen) 04. junij 2016 št. ogledov: 3666
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Taste of life
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 kg češnjevcev
    • ekstra deviško olivno olje
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 5–6 strokov česna
    • 2 žlici suhega origana
    • rožmarin

    Priprava

    ■ POČASI PEČENI ČEŠNJEVCI V OLJČNEM OLJU. Klasičen črni pekač obložimo s peki papirjem.
    ■ PRELIV. Česen drobno sesekljamo. Zmešamo ga z 1,25 dl olja, s soljo, sveže mletim poprom in origanom. Pečico segrejemo na 120 stopinj.

    Paradižnik vsebuje pomembna antioksidanta beta karoten in likopen, veliko kalija, železa in fosforja. Pa le 17 kalorij / 100 g.


    ■ Češnjevce očistimo, operemo in posušimo. Stresemo jih v pekač, prelijemo s prelivom in dobro premešamo z dlanmi. Nato vse češnjevce obrnemo s prerezano stranjo navzgor. Pekač s češnjevci položimo v ogreto pečico za 60–90 minut.
    ■ Dva kozarčka za vlaganje in pokrovčka temeljito operemo. Za 10 minut ju položimo v pečico, ogreto na 80 stopinj.
    ■ Na dno vročih kozarčkov stresemo po nekaj iglic rožmarina. Nanje nadenemo vroče češnjevce, ki jih zalijemo z izbranim oljem. Kozarčka dobro zapremo in ohladimo ovita v kopalno brisačo.

    Shranjevanje

    Počasi pečeni češnjevci v olivnem olju se obdržijo nekaj mesecev v hladnejšem, temnem prostoru.

    Nadomestek

    ■ Podobno lahko vložimo klasične paradižnike, le da jih zrežemo na kolesca.
    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.

    Izboljšanje

    ■ Kakovostnejše (ekstra deviško) olivno olje, okusnejša ozimnica; gl. pojasnila. Počasi pečeni češnjevci v oljčnem olju samo z najboljšim oljčnim oljem. Ko steklenko odpremo, odišavljeno olje uporabljamo kot odličen dodatek za solate.
    Improvizirajmo. Paradižnik najbolje* začinjamo z (abecedno): ajovanom, baziliko* (zlasti z rdečo, limonsko), čebulo*, česnom*, čiliji*, drobnjakom*, ingverjem, kaprami, karijevim praškom, kisom* (balzamičnim, belim vinskim, malinovim, pehtranovim, rdečim vinskim, riževim, šerijevim), koprom, koriandrom, kumino, limetinim sokom, limonami* (sok, lupinica), lovorovimi listi, majaronom, meto, papriko, mleto rdečo (sladka, pekoča, prekajena), olivami, olivnim oljem*, peteršiljem*, poprom* (belim, črnim), rožmarinom, soljo (zlasti z morsko, s solnim cvetom), šalotko, timijanom* ali/in zeleninimi semeni.


    Počasi pečeni češnjevci v oljčnem olju

    Pojasnila

    Češnjevci ali češnjevi paradižnički (tudi zemeljske češnje) so drobna, izjemno aromatična in sočna vrsta paradižnika.
    Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti. Pri sorti leccino, ki nima veliko biofenolov, je kakovost olja pri stiskanju lahko odlična. Čez pol leta pa lahko ostane brez okusa. Nasprotno je lahko olje iz sorte belica, z veliko biofenolov, tako grenko, da je lahko moteče. Razen za poznavalce, ki grenkost častijo.
    Česen ima značilen vonj ter sladkast, nekoliko pekoč okus. Njegov širok spekter delovanja pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam. Med njimi sta najbolj pomembna alicin in eterično olje.
    Origano najbolje kombiniramo z (abecedno): baziliko, cimetom, česnom, kumino, peteršiljem, šetrajem in/ali s timijanom. Povsem sprt je z majaronom.

    Različice

    Ideje

    Kozarček (košara) ozimnice je lahko izjemno avtorsko darilo. Bodisi ob obisku, za rojstni dan ali za Silvestrovo.

    Opombe

    Pri sorti leccino, ki nima veliko biofenolov, je kakovost olivnega olja pri stiskanju lahko odlična, čez pol leta pa ostane brez okusa. Nasprotno je lahko olje iz sorte belica, ki ima veliko biofenolov, tako grenko, da je moteče. Razen za poznavalce, ki grenkost častijo. 


    Počasi pečeni češnjevci v oljčnem olju

    Opozorila

    ■ (Olivno) olje je 100-odstotna maščoba in vsebuje skoraj 120 kalorij na žlico. S tem je najbolj kalorična hrana na planetu. Uporabljamo ga kot začimbo.
    ■ Kitajski česen, ki je pogosto na prodajnih policah naših trgovin, je po mnenju strokovnjakov poln škodljivih kemikalij, ki preprečujejo kaljenje, podaljšujejo rok trajanja in česen pobelijo.

    Zanimivosti

    ■ Philip Miller v svojem Vrtnarjevem slovarju (The Gardener’s Dictionary) še l. 1752 izraža dvom o užitnosti paradižnika.
    ■ Po koncu II. vojne je postal origano v ZDA modno zelišče. Med leti 1948 in 1956 se je prodaja povečala za 5200 %.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept počasi pečeni češnjevci v olivnem olju (izvirno: tiho pečen paradajz sa belim lukom i origanom) z bloga Taste of life (srb.)
    ■ številni različni viri 
     

    Sorodni recepti

    Pesin čatni s hrenom
    nenavadna priloga iz indijske kuhinje za k zelenjavnim in mesnim ...
    (5.00; 3 ocene)
    Topinambur v kisu
    Kumarice in paprike v kisu so legendarna priloga k narezkom in drugim jedem. In sestavina številnih sendvičev. Ko ...
    (5.00; 12 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani