Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Počasi pečen sirčkov kolač z belo čokolado in malinami

    Preprosta podlaga iz piškotnih drobtin, masla in sladkorja. Obložena z mešanico kremnega sira, kisle smetane, bele čokolade, malin, jajc in vanilije. Počasi pečen sirčkov kolač z belo čokolado, obložen z malinami.
    5.00 25 št. oseb: za 8-12 oseb čas priprave: 5–12 ur zahtevnost: (5.00; 25 ocen) 26. avgust 2016 št. ogledov: 1778
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Passion 4 baking
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga
    • 240 g keksov Petit-Beurre
    • 85 g masla
    • 2 žlici sladkorja
    sirčkova krema z belo čokolado
    • 900 g kremnega sira
    • slabih 100 g kisle smetane
    • 285 g sladkorja
    • 150 g malin
    • 150 g bele čokolade
    • 4 jajca
    • 2 žlici vanilijeve paste
    obloga
    • 200 g malin
    • malinova marmelada, neobvezno

    Priprava

    ■ (gl. foto strip) Kremni sir ogrejemo na sobno temperaturo. Notranjost tortnega modela (26 cm) tanko namažemo s stopljenim maslom.
    ■ PODLAGA. Maslo narežemo na kocke, pristavimo in počasi stopimo. Izbrane kekse zmiksamo v multipraktiku. Da dobimo drobne drobtine. Drobtine zmešamo z stopljenim maslom in sladkorjem. Zmes vtremo na dno in ob rob pomaslenega modela, da sega pribl. 2 cm visoko. Nato ga za 10 minut položimo v zamrzovalnik.
    ■ Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač položimo v ogreto pečico za 10 minut.
    ■ Belo čokolado nadrobimo in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki. Stopljeno odstavimo in ohladimo. Maline za oblogo očistimo.
    ■ Pekač vzamemo iz pečice. Skupaj s podlago ga ohladimo. Temperaturo v pečici znižamo na 100 stopinj.
    ■ SIRČKOVA KREMA. Kremni sir in sladkor stresemo v mešalno posodo. Stepamo ju, da se povežeta; s stepanjem ne pretiravamo. V mešanico ubijemo jajce, potem pa vse skupaj na hitro stepemo. Postopek ponovimo s preostalimi jajci, z vsakim posebej. Kremni mešanici dodamo ohlajeno belo čokolado, kislo smetano in vanilijevo pasto. Nežno premešamo, da se sestavine povežejo. Nazadnje vmešamo maline, zmes pa nalijemo na ohlajeno podlago v modelu. Tega za 3 ure položimo v ogreto pečico.
    Počasi pečen sirčkov kolač z belo čokolado in malinami ohladimo. Ohlajenega za 6–8 ur položimo v hladilnik.
    ■ Maline za oblogo očistimo pred koncem hlajenja kolača. Marmelado (če jo uporabimo) pristavimo in počasi segrejemo. Ohlajen počasi pečen sirčkov kolač z belo čokolado in malinami dekorativno obložimo z malinami (na fotografiji ni obložen do konca). Maline po okusu premažemo z ogreto marmelado.

    Serviranje

    Počasi pečen sirčkov kolač z belo čokolado in malinami le še narežemo in ponudimo. Za neznansko uživanje. H kolaču lahko ponudimo stepeno sladko smetano.

    Nadomestek

    ■ Kekse Petit-Beurre lahko nadomestimo s keksi Albert, z graham keksi ali s podobnimi.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabše in povsem neustrezno nadomestilo.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Nasveti

    ■ Površina kakovostnega kremnega sira ali sirčka je gladka. Pri izdelkih brez aditivov je sprejemljiva manjša količina izločene sirotke. Barva namaza mora biti bela do smetanasto bela. Tekstura je gladka in mazava, ne pa lepljiva ali/in mokasta. Vonj kremnega sira ali sirnega namaza je prijeten, po siru ali smetani, okus pa je značilno poln in nežen.
    ■ Maline v osnovi ločimo na enkrat- (poletne, jesenske) in dvakrat rodne. Slednje so za domače vrtove bolj priporočljive. Jeseni jih porežemo do tal, spomladi pa odženejo močne rozge, ki začnejo zoreti julija in zorijo do jeseni.

    Pojasnila

    ■ Kremni sir (tudi sirček, sirni namaz) je mlečni izdelek iz skute, z dodatkom smetane. Uporabljamo ga kot namaz (številne različice), pa tudi kot sestavino številnih sladic, redkeje slanih jedi. Priljubljena, spretno promovirana in nekoliko precenjena predstavnika kremnega sira sta maskarpone (mascarpone) in sirček Philadelphia.
    ■ Bela čokolada ne sodi med čokolade, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oziroma tablic.
    ■ Jajca po velikosti oziroma masi delimo na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Pri nakupu jajc izbirajmo tista z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Različice

    Ideje

    gl. bela čokolada (številne ideje); kremni sir (številne ideje); maline (številne ideje

    Opozorila

    ■ Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Nikakor pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred klopi.
    ■ Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo z drugimi, cenejšimi rastlinskimi maščobami, ki vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin.
    ■ Sladkor, ki zasvaja, uvrščamo med najbolj nezdrava živila.

    Zanimivosti

    Maline v osnovi ločimo na enkrat- (poletne, jesenske) in dvakrat rodne. Najbolj prepoznavne so rdeče maline, poznamo pa tudi črne, rumene (mutanti rdečih in črnih), vijolične (križanec med rdečimi in črnimi) in redkejše oranžne.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept počasi pečen sirčkov kolač z belo čokolado in malinami (izvirno: white chocolate raspberry cheesecake) Manuela Kjeilen, z bloga Passion 4 baking
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    ■ spletni nakup kuharic Manuele Kjeilen


    Manuela Kjeilen

    Sorodni recepti

    Krater kolač
    Ena najbolj iskanih sladic na svetovnem spletu. Nenavadnega videza in imena. Preprost za pripravo, sočen, kremen in ...
    (5.00; 31 ocen)
    Čokoladni lešnikov kolač po italijansko, brez glutena
    Zelo preprosta, a preverjeno zasvajajoča kombinacija čokolade in lešnikov. V testo zamešamo čokolado, mlete ...
    (5.00; 10 ocen)
    Ajdov kolač s slivami
    Zelo preprosta sezonska sladica iz testa in narezanih sliv. V testo vmešamo gladko in ajdovo moko, trsni sladkor, ...
    (5.00; 5 ocen)
    Čudežni kolač iz treh sestavin, brez moke
    Čudežni kolač iz treh sestavin je rahel, nežen in okusen kolač. Samo maskarpone, kondenzirano mleko in jajca. ...
    (5.00; 28 ocen)
    Biskvitni kolač s češnjami in oljčnim oljem
    Biskvitni kolač s češnjami in oljčnim oljem: samo 5 sestavin za sočno sladkanje. Testo je stepena mešanica ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani