Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pita s pečeno bučo, feto in lešniki, quiche

    Tale mešanica zveni čudno, a obetavno. Pita je preprosta za pripravo in vredna vloženega časa. Zapečeno testo obložimo s pečeno bučo in s feto. Prelijemo z mešanico smetane, mleka, masla in jajc.
    5.00 6 št. oseb: za 2–6 oseb čas priprave: pribl. 2,30 zahtevnost: (5.00; 6 ocen) 14. januar 2022 št. ogledov: 515
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Cukar
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    krhko testo
    • 250 g gladke moke
    • 50 g lešnikov
    • 150 g masla
    • 1 rumenjak
    • 1 žlička soli
    nadev
    • 1 drobna muškatna buča, pribl. 1 kg
    • 100 g fete
    preliv
    • 1 dl sladke smetane
    • 1 dl mleka
    • 50 g masla
    • 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
    • 2 jajci
    • beli poper v zrnu
    • za noževo konico muškatnega oreščka
    • 10 žajbljevih lističev
    • 2–3 peperončini
    • sol
    posip
    • 30 g lešnikov

    Priprava

    ■ Oboje lešnike blago opečemo v suhi ponvi. Opečene stresemo na suho kuhinjsko krpo. Zmanemo jih med dlanmi, da odpade rjavkasto rdeča kožic. Lešnike ohladimo. 50 g ohlajenih zmeljemo za testo, 30 g pa jih grobo sesekljamo za posip.
    ■ KRHKO TESTO (gl. VIDEO na dnu strani). V skledi namiznega mešalnika zmešamo moko, mlete lešnike in sol. Dodamo hladno maslo, narezano na čim tanjše lističe. Vse skupaj mešamo s spiralnima nastavkoma. Da dobimo drobtinasto zmes. Dodamo rumenjak in 3–4 žlice ledeno hladne vode. Mešamo še toliko časa, da se sestavine povežejo v gladko testo.

    Testo lahko pripravimo že dan pred pečenjem.


    ■ Testo predenemo na delovno površino, kjer ga na hitro pregnetemo. Oblikujemo kroglo, ki jo blago sploščimo. Ovijemo jo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za najmanj 30 minut.
    ■ NADEV. V manjši ponvici stopimo 50 g masla, ki naj se rahlo zapeni. Dodamo žajbljeve lističe, ki jih hrustljavo prepražimo. Ponvico odstavimo, žajbelj pa preložimo na papirnato brisačo, da se odcedi. Maslu v ponvici primešamo žlico olja.
    ■ Pečico segrejemo na 200 stopinj.

    Kupujemo čvrste in težke buče s trdo lupino. Očistimo jih tako, da odstranimo lupino (pečemo jih najpogosteje z njo), semena in notranja vlakna.


    ■ Bučo razpolovimo, olupimo, izpeškamo in zrežemo na kockice. Stresemo jih v pekač v eni plasti. Varčno jo posolimo in prelijemo z žajbljevim maslom. Po vrhu potresemo nadrobljene peperončine. Dobro premešamo. Pekač položimo v segreto pečico za kakih 15 minut. Da se buča zmehča.
    ■ Ohlajeno testo razvaljamo med 2 listoma peki papirja. V krog, 30 cm. Testo ovijemo na kuhinjski valjar in ga prenesemo na model za pite (22 cm). S prsti ga nežno vtisnemo na dno in ob rob modela. Po dnu ga nekajkrat prešpikamo z vilicami. Model s testom položimo v hladilnik za 20 minut.
    ■ Ohlajeno testo pokrijemo z listom peki papirja. Po njem stresemo keramične ploščice za slepo pečenje, riž ali kakšno suho stročnico. Model položimo v segreto pečico za 15 minut.
    ■ Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 180 stopinj. Papir z obtežitvijo odstranimo, testo pa pečemo še 10 minut. Da se obarva in postane hrustljavo.
    ■ Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 160 stopinj. Po testu potresemo bučne kocke. Feto grobo nadrobimo po buči.

    Improvizirajmo. Žajbelj najbolje* kombiniramo z (abecedno): čebulo*, česnom*, limonami, peteršiljem, rožmarinom ali/in s timijanom.


    ■ PRELIV. Nekaj najlepših žajbljevih listov prihranimo za dekoracijo. Druge drobno sesekljamo. V skledici zmešamo sladko smetano, mleko, sol, sveže mleti poper in nariban muškatni orešček. Nazadnje dodamo jajci in sesekljan žajbelj in dobro premešamo. Mešanico nalijemo po feti in bučkah.
    ■ Preliv potresemo s sesekljanimi lešniki. Po vrhu pa razdelimo prihranjene žajbljeve lističe. Pito pečemo pribl. 30 minut. Da se nadev strdi in karamelizira.
    ■ Pečeno pito ohladimo do toplega.

    Serviranje

    Pita s pečeno bučo, feto in lešniki, quiche je lahko odlična topla predjed (za 6), malica ali lažja samostojna jed (za 2). K jedi lahko ponudimo sezonsko solato ali jogurt.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Delovno površino in valjar za valjanje krhkega testa blago pomokamo. Še bolje, če testo razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Ali pa pokritega s prozorno folijo na silikonski podlagi. Tako se izognemo dodatni moki, ki dela testo prekrhko in pečeno rado poči. Vedno ga valjamo od sebe in samo v eno smer (!). Med valjanjem ga obračamo za 90 stopinj. Da preprečimo neenakomerno krčenje testa med peko.
    ■ Barva lupine nezrele muškatne buče (Cucurbita moschata) je zelena, ko dozori pa je bronasta do rdečkasto rjave. Njeni plodovi so veliki in težki tudi do 8 kg. Meso je svetlo do temno oranžno, sočno in sladko aromatično, čvrsto, odvisno od sorte buče.

    Meso buč je rado vlaknato, ima pa tudi prsten okus, ki vsakomur ni všeč. Uporabljamo ga za slane in sladke jedi.


    Improvizirajmo. Buče najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, čebulo*, česnom*, čiliji*, ingverjem*, kajenskim poprom, karijevim praškom (tudi z listi in pasto), kisom (zlasti balzamični, šampanjski), klinčki*, koriandrom, lovorovimi listi*, muškatnim oreščkom*, peteršiljem, pimentom*, pomarančami* (lupinica, sok), poprom (zlasti s črnim), rimsko kumino, rožmarinom, s siri (zlasti grojer*, parmezan*), timijanom, vanilijo ali/in z žajbljem.

    Opozorila

    Za krhko testo uporabljamo moko, ki vsebuje manj kot 11 % beljakovin. Ta ima šibke glutenske vezi, zato testo ni prožno.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pita s pečeno bučo, feto in lešniki, quiche (izvirno: quiche s bučom, feta sirom i lješnjacima) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (hrv.)
    ■ številni različni viri


    Andrea Cukrov


    Kako razvaljamo krhko testo in ga prenesemo v model

    Sorodni recepti

    Pita s slanino, jajci in smetano
    Pita s slanino, jajci in smetano (quiche lorraine), priljubljena različica svetovno znane pikantne pite iz krhkega ...
    (5.00; 5 ocen)
    Pita s češnjevci in mocarelo
    Mocarela, paradižnik in bazilika so zmagovita kombinacija v tej preprosti jedi. Le da je tokrat bazilika s česnom v ...
    (5.00; 22 ocen)
    Čemaževa pita z bobom in rikoto
    Čemaževa pita z bobom in rikoto je izvrstna pomladna (pred)jed. V njej najdemo tudi oljčno olje, parmezan, crème ...
    (5.00; 2 oceni)
    Preprosta pita s pomladno zelenjavo
    Preprosta pita s pomladno zelenjavo, okusna, hrustljava in kremna. Testo potresemo s parmezanom, obložimo z zelenjavo, ...
    (5.00; 22 ocen)
    Bučkina pita
    Hrustljava bučkina pita prihaja iz Italije in je pečena mešanica narezanih bučk, čebule, parmezana, mleka in jajc. ...
    (5.00; 59 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani