Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Piščančji ražnjiči v jogurtovi marinadi na žaru, kebab

    Preprosta, posebno sočna, mehka in okusna jed za piknik. Koščke piščančjih filejev z bedrc mariniramo v mešanici grškega jogurta, oljčnega olja, limonovega soka in lupinice in začimb. Piščančji ražnjiči v jogurtovi marinadi na žaru, kebab, po grško.
    Foto: Katya
    št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 09. junij 2021 št. ogledov: 605
    Uredil: Urednik
    Izvirno: LITTLE BROKEN
    Receptov: 15759
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 kg piščančjih bedrnih filejev
    grška marinada
    • 2,4 dl polnomastnega grškega jogurta
    • 1,2 dl grobo naribane rumene čebule
    • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    • 2 žlici limonovega soka
    • lupinica 1 limone
    • 2 žlički soli
    • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra
    • 1 žlička mlete rdeče paprike
    • 1 žlička mlete rimske kumine
    • 4 stroki česna
    • manjši šopek peteršilja

    Predpriprava

    ■ (»Čas priprave« ne vključuje časa mariniranja) Če uporabljamo cela bedrca, odstranimo kožo. Meso odluščimo od kosti in ga narežemo na kocke, pribl. 5 cm. Potrebujemo 1 kg tako pripravljenega mesa.
    ■ Čebulo grobo naribamo v večjo skledo. Z ribanjem sprostimo sokove, ki skupaj z jogurtom in limonovim sokom mehčajo meso.

    Marinado pripravimo s koriandrom po izvirnem receptu. Ker mnogim ni všeč, ga v osnovnem receptu nadomestimo s peteršiljem.


    ■ Česen stremo in drobno sesekljamo. Limonovo lupinico drobno naribamo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Vse stresemo na čebulo ter dodamo sol, sveže mleti poper, mleto papriko in mlet kumin. Prilijemo jogurt, oljčno olje in limonov sok. Dobro premešamo.
    ■ Piščančje koščke stresemo na marinado. Vse skupaj dobro premešamo, da se marinada oprime vsega mesa. Skledo pokrijemo s prozorno folijo. Položimo jo v hladilnik za 2 uri.

    Priprava

    ■ Če uporabljamo lesena nabodalca, jih namočimo v hladno vodo.

    Ta neverjetna, okusna in sočna jed zlahka postane najbolj priljubljen poletni recept. Živil na žaru nikoli ne pečemo na zalogo. Z žara morajo neposredno na krožnike.


    ■ Pripravimo žar, zakurimo in srednje močno segrejemo oglje. Temperatura močno segretega oglja znaša kakih 320 stopinj. Če je oglje kakovostno, je lahko tudi 50 stopinj višja.
    ■ Koščke piščanca nabodemo na nabodalca.
    ■ Rešetko žara dobro namastimo, sicer se meso zaradi marinade lepi nanjo. Pečemo jih bolj proti robu žara 13–15 minut. Da se zlato rjavo obarvajo. Občasno jih obrnemo. Če se prijemajo za rešetko, si pomagamo z lopatico (špohtl).

    Serviranje

    Piščančji ražnjiči v jogurtovi marinadi na žaru, kebab morajo na mizo neposredno z žara. K jedi ponudimo naan, lepinje ali kakšen drug ploščati kruh. Lahko tudi tzatziki ali/in grško solato.
    Ostanke lahko pogrejemo. V ponvi segrejemo 15–30 g masla. Vanjo položimo nabodalca v eni plasti. Pečemo jih 2–3 minute po vsaki strani.

    Sorodni recepti

    ■ Izven sezone žara jed spečemo v pečici. Pribl. 25 minut pri 190 stopinjah. Pa še nekaj minut pod zgornjim žarom.

    Kuharski leksikon

    ■ Grški jogurt je kralj jogurtov, ki ga proizvajajo iz kravjega ali ovčjega mleka. Tako da iz jogurta v posebnih posodah odcedijo sirotko. Pri tem jogurt izgubi znaten del sladkorja in kalorij (57/100 g). Je lažje prebavljiv, vsebuje dvakrat več proteinov kot navadni jogurt in je primeren za ljudi z laktozno netoleranco. V kuhinji je priljubljen zaradi goste in kremaste teksture.

    Za pripravo grškega jogurta porabijo trikrat več mleka, kot za običajnega. Zato je dražji.


    ■ Meso je mehkejše in okusnejše, če ga pred pečenjem mariniramo. Zadostuje že sok limone, kivija, papaje ali ananasa. Sok razgrajuje proteine v mesu in ga mehča. Marinade v grobem delimo na suhe in mokre oz. surove in kuhane.

    Okus rimske kumine (Cuminum cyminum), znane tudi kot kumin ali orientalska kumina, se bistveno razlikuje od okusa nam bolj znane kumine (Carum carvi).


    ■ Česen (Allium sativum) ima značilen vonj ter sladkast, nekoliko pekoč okus. Njegov širok spekter delovanja pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam. Najpomembnejši sta alicin in eterično olje.
    ■ Kurjava za žar je lesno oglje, ki mu za (pri)okus dodajamo različne vrste lesa. A brez skorje, ki povzroča veliko dima. Preveč lesa lahko povzroči pri pečenih živilih za odtenek grenkobe. Gl. opozorila.

    Opozorila

    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.
    ■ Pečenje pri visokih temperaturah spodbuja nastajanje rakotvornih heterocikličnih aromatičnih aminov (HAA). V tem smislu je domnevno najbolj škodljivo prav pečenje na žaru. Škodljive učinke omilimo tako, da rešetko žara med pečenjem položimo vsaj 15 cm od oglja. Gl. kuharski leksikon.

    Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo, po nekaterih virih celo starejšo od pol leta.


    ■ Pri pečenju na žaru pazimo, da živil ne prepečemo. Na ta način jim odvzamemo dragoceno sočnost, v kateri so tudi številne slastne arome in okusi. Zaradi istega razloga živil med obračanjem ne prebadamo z vilicami. Kar povzroča iztekanje dragocenega mesnega soka.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept piščančji ražnjiči v jogurtovi marinadi na žaru, kebab ali marinirana piščančja nabodalca na žaru (izvirno: yogurt marinated chicken kebabs) Katya, z bloga LITTLE BROKEN
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Marinirane pekoče piščančje krače na žaru
    Samo za odrasle, pa še to ne za vse. Piščančje krače očistimo in povaljamo po mešanici številnih (pekočih) ...
    (5.00; 10 ocen)
    Feta z bučkami in breskvami na žaru
    Feta z bučkami in breskvami na žaru je priljubljen sir, natrt z dišečo mešanico limonove in pomarančne lupinice, ...
    (5.00; 7 ocen)
    Piščančja nabodala po grško
    Piščančja nabodala po grško zlahka postanejo ena najljubših jedi z žara. Sočnost in okus zagotovi marinada iz ...
    (5.00; 3 ocene)
    Šparglji na žaru
    Šparglji na žaru sodijo med najbolj okusne in najhitreje pripravljene. Po receptu profesionalne kuharice. Za poseben ...
    (5.00; 6 ocen)
    Mešana nabodalca na žaru, yakitori
    (VIDEO) Preprosta mesna, gobova in zelenjavna topla jed z žara. Pripravimo 5 vrst nabodalc: s piščancem, s svinjino, ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.883 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani