Prijava

Pikantne kisle kumarice z zelišči

Zelo pikantna in zelo aromatična različica priljubljenega zimskega shranka

Predpriprava

Kumarice z grobo krpo temeljito obrišemo, potem pa jih zmešamo s soljo in pustimo stati 24 ur.

Priprava

Pečico segrejemo na 80° C.
■ Steklene kozarce za vlaganje in pokrovčke temeljito operemo, do suhega obrišemo in potisnemo na rešetko v segreto pečico.
■ Kumarice dobro odcedimo, potem pa jih stresemo v posodo in prelijemo s toliko hladne vode, da so prekrite. Namakamo jih 5 minut.
■ Srebrne čebulice olupimo.
■ Kumarice odcedimo in temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo, potem pa jih izmenično s čebulicami, začimbami in zelišči v plasteh zlagamo v vroče steklene kozarce. V vsak kozarec nalijemo toliko kisa (gl. opombe), da sega centimeter pod rob, nato pa kozarce neprepustno zapremo. Shranimo jih v temen in suh prostor.

Uporaba

Kisle kumarice so klasična priloga k številnim hladnim predjedem, zlasti k narezkom in hladnim pečenkam, uporabljamo pa jih tudi kot sestavino pri pripravi različnih hladnih in toplih (pred)jedi, omak itd.; gl. kisle kumarice (ideje).

Nadomestek

■ Srebrno čebulico nadomestimo s šalotko.
■ Vinski kis lahko nadomestimo s kakšno drugo vrsto kisa, na primer s sadnim kisom ali s kisom za vlaganje.

Izboljšanje

Med različnimi dodatki najdemo pri različnih receptih za kisle kumarice tudi naslednje: cimet (gl. kisle kumarice s cimetom), česen (gl. marinirane kumare v kisu), posušen čili (gl. tudi vložene pikantne kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), celo gorčično seme (gl. vložene pikantne kumarice) ali mleto gorčično seme (gl. kisle kumarice III; tudi edini recept, pri katerem tekočine ne zavremo), košček hrena (gl. vložene pikantne kumarice), koper (gl. kisle kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), sladkor (gl. kisle kumarice II in kisle kumarice III) ter zeleni poper (gl. kisle kumarice s poprom).

Nasveti

■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
■ Ozimnico opremimo z nalepkami, na katerih označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev; izjema so marmelade in džemi. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.

Triki

■ Ostrino čilija omilimo, če iz njega odstranimo seme.
■ V vsak kozarec potisnemo opran list vinske trte, ki omogoča, da ostanejo kumarice hrustljave.

Pojasnila

■ Z ozimnico napolnjeni kozarci med hlajenjem proizvajajo značilno pokanje. Pok slišimo tedaj, ko med hlajenjem shrankov v kozarcu nastane vakuum.
■ Pekoče paprike, za katere najpogosteje uporabljamo sinonim čili, imajo zelo različne stopnje ostrine. Najbolj pekoče so habanero, scotch bonnet in tezpur. Feferoni, ki jih poznamo pri nas, sodijo med najbolj blage.

Različice

gl. kisle kumarice, kisle kumarice II, kisle kumarice III, kisle kumarice brez kisa, kisle kumarice s cimetom, kisle kumarice s poprom, marinirane kumare v kisu, pikantne kisle kumarice, pikantne kisle kumarice s česnom in koprom itd.

Ideje

■ gl. kisle kumarice (ideje)
■ gl. ozimnica

Opombe

■ Za litrski kozarec za vlaganje, napolnjen s sadjem ali zelenjavo, potrebujemo približno 5 decilitrov tekočine.
■ Po originalnem receptu kumarice zalijemo s hladnim, neprevretim in nerazredčenim kisom. Zato (nam) ni jasno, ali gre v resnici za takšen recept, ali pa za napako.

Opozorila

■ Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi.
■ Med rokovanjem ali po sekljanju čilija s prsti nikar ne segajmo v oči ali na ustnice oziroma v ustno votlino. Roke si nemudoma temeljito operemo pod tekočo vodo. Sicer si bomo iz čilija s prsti na občutljivejše dele telesa zanesli ostro pekoče alkaloide.
■ Ostre začimbe niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.
■ Pri polnjenju kozarcev pazimo, da med vsebino ne ostanejo zračni mehurčki. Shranki ob zračnih mehurčkih, pa tudi tisti plodovi, ki gledajo iz tekočine, so še posebej izpostavljeni kvarjenju. Zato z dnom napolnjenega kozarca nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino, da mehurčki priplavajo na površje.
■ gl. opombe

Zdravilni učinki

(domnevni)
Čili, kis (zlasti jabolčnega), klinčke in večino zelišč uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna; gl. tudi opozorila.

Zanimivosti

■ V Franciji so pridelavo kisa po vinogradnikih zaupali kisarjem, ki so 1394. leta postali cenjen ceh.
■ Lovorov list je eno redkih zelišč, ki je posušeno boljše kot sveže.

Viri

■ dopolnjen recept iz revije Jana, 4.9.2001
■ številni drugi viri 

Spletne povezave

revija Jana 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica