Prijava

Pikantne kisle kumarice s česnom in koprom

Ena številnih različic vloženih kumaric; tokrat s česnom, koprom in s pikantno začimbno mešanico

Predpriprava

Pečico segrejemo na 80° C.
■ Steklene kozarce za vlaganje in pokrovčke temeljito operemo, do suhega obrišemo in potisnemo na rešetko v segreto pečico.
Začimbno mešanico zavijemo v košček gaze, ki ga povežemo z vrvico.

Priprava

■ V posodi pristavimo kis, 6 decilitrov vode, sol, zvitek z začimbno mešanico, koprovo seme in poprova zrna. Zavremo, 3 minute kuhamo pri visoki temperaturi, potem pa odstavimo in ohladimo.
■ Kumarice (gl. nasveti) medtem operemo pod tekočo hladno vodo, odcedimo in do suhega zbrišemo.
■ Česen olupimo.
■ Kumarice, koper, olupljene česnove stroke ter koprovo seme in poprova zrna iz zavrelice razdelimo v kozarce. Prelijemo jih z ohlajeno zavrelico ter nepredušno zapremo. Gl. tudi različice.

Uporaba

Kisle kumarice so klasična priloga k številnim hladnim predjedem, zlasti k narezkom in hladnim pečenkam, uporabljamo pa jih tudi kot sestavino pri pripravi različnih hladnih in toplih (pred)jedi, omak itd.; gl. kisle kumarice (ideje).

Nadomestek

Vinski kis lahko nadomestimo s kakšno drugo vrsto kisa, na primer s sadnim kisom ali s kisom za vlaganje.

Izboljšanje

Med različnimi dodatki najdemo pri različnih receptih za kisle kumarice tudi naslednje: cimet (gl. kisle kumarice s cimetom), česen (gl. marinirane kumare v kisu), posušen čili (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči, vložene pikantne kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), celo gorčično seme (gl. vložene pikantne kumarice) ali mleto gorčično seme (gl. kisle kumarice III; tudi edini recept, pri katerem tekočine ne zavremo), košček hrena (gl. vložene pikantne kumarice), klinčke, pehtran in timijan (gl. pikantne kisle kumarice z zelišči), koper (gl. kisle kumarice in pikantne kisle kumarice s česnom in koprom), sladkor (gl. kisle kumarice II in kisle kumarice III) ter zeleni poper (gl. kisle kumarice s poprom).

Nasveti

■ Za vlaganje izbiramo drobne, bradavičaste plodove.
■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
■ Ozimnico opremimo z nalepkami, na katerih označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev; izjema so marmelade in džemi. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.

Triki

V vsak kozarec potisnemo opran list vinske trte, ki omogoča, da ostanejo kumarice hrustljave.

Pojasnila

■ Shranke za ozimnico vlagamo v 4- ali 9-odstotni vinski ali alkoholni kis. Slednjega z vodo redčimo v razmerju 1: 1. Če nam je ljubša blažja kislost, razmerje lahko spremenimo do 1 : 3 v korist vode, vendar pri tem vroče shranke obvezno prelijemo z vročo tekočino ali pa jih pasteriziramo. Gl. tudi okvirček.
■ Kadar želimo v jedi intenzivnejši okus kopra, uporabimo koprove vršičke s cvetovi in nezrelimi semeni vred.
■ Za litrski kozarec za vlaganje, napolnjen s sadjem ali zelenjavo, potrebujemo približno 5 decilitrov tekočine.

Različice

■ Kumarice narežemo na tanka kolesca, potem pa jih skupaj z 2 olupljenima, na kolesca zrezanima čebulama, 2 strokoma česna in koprom v plasteh zložimo v kozarce. Pripravo dokončamo po zgornjem receptu.
■ gl. kisle kumarice, kisle kumarice II, kisle kumarice III, kisle kumarice brez kisa, kisle kumarice s cimetom, kisle kumarice s poprom, marinirane kumare v kisu, pikantne kisle kumarice, pikantne kisle kumarice z zelišči itd.

Ideje

■ gl. kisle kumarice (ideje)
■ gl. ozimnica

Opombe

Z ozimnico napolnjeni kozarci med hlajenjem proizvajajo značilno pokanje. Pok slišimo tedaj, ko med hlajenjem shrankov v kozarcu nastane vakuum.

Opozorila

■ Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi.
■ Ostre začimbe niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.
■ Česen je praktično neobčutljiv na temperaturne spremembe. Tudi vkuhan ali vložen v kis deluje še naprej, zato ga pri pripravi ozimnice uporabljamo varčno.
■ Pri polnjenju kozarcev pazimo, da med vsebino ne ostanejo zračni mehurčki. Shranki ob zračnih mehurčkih, pa tudi tisti plodovi, ki gledajo iz tekočine, so še posebej izpostavljeni kvarjenju. Zato z dnom napolnjenega kozarca nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Kis, še posebej jabolčnega, uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Presen koper ima nadvse zanimivo sestavo. Med drugim vsebuje več vitamina C kot pomaranče ali limone, ima pa je tudi znaten delež magnezija, beta karotena in kalcija.

Zanimivosti

■ Več kot tisoč leta stara francoska beseda vinaigre (kis) je logična zveza besed vino in kisel. Čeprav je po drugi strani res, da kisa že dolgo ne pridobivamo le iz vina.
■ Začimbne mešanice se v kuharskih knjigah pojavljajo od 17. stoletja.

Viri

■ dopolnjen recept iz knjige Dobrote iz shrambe, Ilustrirani vodnik za shranjevanje, vlaganje in stekleničenje, Lambert Ortiz, Elisabeth, Mladinska knjiga, Ljubljana 1995
■ številni drugi viri

Spletne povezave

■ nove in rabljene knjige Elisabeth Lambert Ortiz (Alibris; angl.)
knjige Elisabeth Lambert Ortiz (Amazon; nem.)
Mladinska knjiga Založba 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica