Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Peteršiljev pesto s čemažem

    Peteršiljev pesto s čemažem je ena od številnih različic priljubljene italijanske hladne omake. Predvsem za vse, ki jim je pesto iz čemaža premočan. Omako izboljšamo z malo orehov in naribanega parmezana, povem na koncu pa še z žlico orehovega olja. Če je pesto za ozimnico, parmezan opustimo, pestu pa ga primešamo pred uporabo.
    št. oseb: Neznano čas priprave: do 15 min. zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 17. marec 2019 št. ogledov: 242
    Uredil: Urednik
    Izvirno: ziiikocht…was 
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 100 g peteršilja
    • za 1 pest čemaža
    • 20 g orehov
    • 10 g parmezana
    • ekstra deviško olivno olje
    • 1 žlica ekstra deviškega orehovega olja, neobvezno
    • sol
    • črni poper v zrnu

    Priprava

    ■ Peteršilj oprhamo in posušimo, potem pa odstranimo trša stebelca. Čemaž temeljito operemo, opranega pa posušimo. Peteršilj in čemaž grobo sesekljamo, mešanico pa stresemo v multipraktik ali v blender.
    ■ Dodamo orehe, sveže nariban parmezan, brizg olja in ščep soli. Sestavine zmiksamo, mešanico pa postrgamo v skledico. Dodamo sveže mlet ali strt poper, potem pa primešamo toliko olja, da dobimo želeno teksturo. Pesto lahko nazadnje dodelamo z orehovim oljem.

    Shranjevanje

    Peteršiljev pesto s čemažem nadenemo v steklen kozarček; prekrijemo ga s pol centimetra ekstra deviškega olivnega olja. Nepredušno zaprtega lahko hranimo v hladilniku 3–4 tedne. Če parmezan v pesto vmešamo tik pred serviranjem, lahko peteršiljev pesto s čemažem (o)hranimo vso zimo.

    Uporaba

    Peteršiljev pesto s čemažem uporabljamo za pripravo preprostih testenin. Lahko ga mažemo na opečene kruhke ali pa ga uporabimo kot tudi sicer pesto (številne ideje).

    Nadomestek

    ■ Parmezan lahko nadomestimo s pekorinom, s sirom fiore sardo s Sardinije ali z grana padano, dokaj dober nadomestek pa je tudi zbrinc.
    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (fr. mignonette) idealna kombinacija obeh.

    Izboljšanje

    ■ Peteršilj ima drugačen vonj in okus na dan za cvet in na dan za korenino. Povsem različen vonj, okus in hranilno vrednost ima peteršilj iz rastlinjaka, s pognojene njive in iz ekološkega vrta.
    ■ Pestu primešamo žlico rikote pred serviranjem. Ta da vsakemu pestu prav poseben okus in kremno teksturo.

    Nasveti

    Peteršilj pred nakupom poduhamo, da ugotovimo, koliko arome vsebuje. Zaradi uravnoteženosti vonja in okusa eteričnega olja v peteršilju, se zelišče ujame malodane z vsemi drugimi zelišči/začimbami.

    Pojasnila

    ■ Čemaž (Allium ursinum) je ena najokusnejših, najbolj uporabnih in najbolj zdravih užitnih divjih rastlin. Od marca do junija ga nabiramo v senčnih bukovih, hrastovih in gabrovih gozdovih. Primeren je za ozimnico.
    ■ Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti.

    Različice

    gl. pesto (številne različice); peteršiljev pesto ipd.

    Ideje

    gl. pire iz krompirja in brstičnega ohrovta s peteršiljevim pestom; špageti s češnjevci in peteršiljevim pestom; zeleni beluši s peteršiljevim pestom

    Opombe

    Peteršilj je edinstvena rastlina in eno najbolj zdravilnih zelišč. Že 10 g pokrije dnevne potrebe po nekaterih vitaminih (A, E, C, B1) in mineralih (železo, mangan, kalcij, magnezij, fosfor).
    Glede na vsebnost apiola in miristicina poznamo kakih 30 različic peteršilja. Nemški peteršilj vsebuje 60-80 % apiola, francoski pa 50-60 % miristicina.

    Opozorila

    Čemažu sta podobna zelo strupena šmarnica (Convallaria majus) in podlesek (Colchicum autumnale), ki pa nimata značilnega vonja po česnu. Podlesek je posebej nevaren zato, ker si s čemažem običajno deli rastišče in ga mimogrede naberemo v šopek skupaj z njim.

    Zanimivosti

    ■ Čemaž vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Izboljša splošno počutje, prežene spomladansko utrujenost in poživlja (daje energijo).
    ■ Gladiatorji so peteršilj uživali pred bojem, prepričani, da si z njim okrepijo svojo moč in pogum.
    ■ Beseda pesto izvira iz italijanske besede pestare, strt, zdrobljen. Pesto, kakršnega poznamo danes, je prvič zapisan leta 1863 v kuharici La Cuciniera Genovese, Giovannija Battiste Ratta.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept peteršiljev pesto s čemažem (izvirno: parsley–wild garlic pesto) Susanne Zimmel, z bloga ziiikocht…was (nem.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Susanne Zimmel
     
    ” Peteršilj pred nakupom poduhamo, da ugotovimo, koliko arome vsebuje. Zaradi uravnoteženosti vonja in okusa, se zelišče ujame malodane z vsemi drugimi zelišči. “
    ” Čemažu sta podobna zelo strupena šmarnica (Convallaria majus) in podlesek (Colchicum autumnale), ki pa nimata značilnega vonja po česnu. Gl. opozorila. “
    ” Pestu primešamo žlico rikote pred serviranjem. Ta da vsakemu pestu prav poseben okus in kremno teksturo. “

    Sorodni recepti

    Majoneza brez rumenjakov
    (VIDEO RECEPT) Samo 2 minuti do goste, kremne, nevtralne (p)omake. Pa še priprava je otročje lahka. Beljak je lažji ...
    (5.00; 4 ocene)
    Pesto iz črnih oliv, kaper in sardelnih filetov
    tale pesto je zelo podoben francoski tapenadi, le da mu dasta šalotka in peteršilj nekaj ...
    (5.00; 5 ocen)
    Grahov pesto
    Nevsakdanji, svež pesto iz mladega graha, mandljev in bazilike. Pa z veliko izbranega oljčnega olja in limonovega ...
    (5.00; 7 ocen)
    Žleht paradižnikova piknik omaka
    zelo okusna in zelo pekoča ozimnica s sadnim priokusom; posrečena mešanica pečenih paradižnikov, čebule, hrušk ...
    (5.00; 15 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani