Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pekoči špageti z oljčnim oljem in česnom

    Ena najbolj preprostih različic priljubljenih testenin, pri katerih je še posebej pomembno res odlično oljčno olje. Medtem, ko se testenine kuhajo, v oljčnem olju prepražimo česen in čili, da se česen obarva. Primešamo testenine, poper in peteršilj. Pekoči špageti z oljčnim oljem in česnom, priloga ali predjed.
    Foto: Wikipedia
    5.00 6 št. oseb: 5 čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 6 ocen) 29. maj 2018 št. ogledov: 395
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Dobra hrana
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 500 g špagetov
    • 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 8 strokov česna
    • 2–6 čilijev
    • nekaj vejic peteršilja

    Priprava

    ■ Pristavimo vodo za kuhanje testenin. Ko voda zavre, jo posolimo in vanjo stresemo špagete. Skuhamo jih na zob.
    ■ Česen narežemo na lističe, čilije pa na kolesca. Peteršiljeve lističe osmukamo. Tik preden so testenine kuhane, v globoki ponvi segrejemo olje, a ne pretirano. V vročega stresemo narezane česen in čilije. Pražimo, da se česen blago obarva. 
    ■ Kuhane testenine dobro (!) odcedimo, potem pa jih v loncu prelijemo z odišavljenim oljem in zelišči. Dodamo sveže mleti poper in peteršilj in dobro premešamo.

    Serviranje

    Pekoči špageti z oljčnim oljem in česnom so lahko priloga, topla predjed ali lahka samostojna jed.

    Izboljšanje

    Jed lahko potresemo z naribanim parmezanom in z narezano baziliko tik pred serviranjem.

    Nasveti

    ■ Špagete kuhamo v višjem loncu, v katerem naj bo v vodi vsaj dve tretjini špagetov. Po pol minute kuhanja v vodo nežno potisnemo špagete, ki gledajo iz nje. Špagete med kuhanjem nekajkrat premešamo.
    ■ Ko kupujemo česen, izbiramo velike, čvrste glavice s suho, celo lupino. Drobni česnovi stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.

    Triki

    ■ Če vodo za kuhanje testenin posolimo komaj tedaj, ko zavre, pospešimo moč vrenja. Da se testenine čimprej začnejo kuhati, namesto, da se namakajo v vodi.
    ■ Sprijemanje testenin preprečimo tako, da jih prvih 15 sekund v kropu dinamično mešamo. Pa tako, da jedi s testeninami ne položimo na hladen krožnik ali v hladno skledo.

    Pojasnila

    ■ Špageti so naprodaj v različnih debelinah. Zelo tanki imajo številko 3, kuhamo pa jih 5–8 minut. Klasični, najbolj priljubljeni špageti imajo številko 5, kuhamo jih 9 minut. Zelo debeli, ki pa so danes zelo redki, imajo številko 8.
    ■ Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti.
    ■ Ostrino čilija izražamo s skovili, enotami, poimenovanimi po Wilburju L. Scovillu, znanstveniku, ki je leta 1912 lestvico ostrine določil s preprostim okušanjem skupine prostovoljcev. Oznaka je pogosto SHU (Scoville Heat Units), Skovilove enote ostrine. Ostrino čilijev merimo s stotinami, pa tudi z milijoni skovilov.

    Različice

    ■ gl. pekoče testenine (številne različice); pekoči špageti s česnom in olivnim oljem (različice); preproste testenine (številne različice); špageti s pekočim česnovim oljem ipd.
    ■ Po izvirnem receptu na olju rjavkasto prepražimo sesekljani česen. Mešanico stresemo v multipraktik in jo zmiksamo skupaj z oljem in čiliji v pasto.

    Ideje

    gl. česen (številne ideje); čili (številne ideje); špageti (številne ideje

    Opombe

    ■ Česen ima značilen vonj ter sladkast, nekoliko pekoč okus. Njegov širok spekter delovanja pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam, med katerimi sta najpomembnejši alicin in eterično olje.
    ■ Če nismo ljubitelji zelo pekočih jedi, količino čilija zmanjšamo. Seveda pa lahko ostrino jedi uravnavamo tudi s sorto čilijev. 

    Opozorila

    ■ Pri kuhanju testenin upoštevajmo, da veliki proizvajalci testenin na embalažo raje zapišejo malo daljši čas kuhanja. Še posebej, če smo ljubitelji pravih testenin, kuhanih al dente.
    ■ Olivno olje je stoodstotna maščoba in vsebuje skoraj 120 kalorij na žlico, s čimer je najbolj kalorična hrana na planetu. Vsebuje več praznih kalorij kot bela moka ali sladkor.

    Zanimivosti

    Najbolj izviren esej na temo špagetov je predstavil pisatelj Uwe Timm, ki je zgodovino in pomembnost njihove dolžine na treh straneh simbolično predstavil z enim samim stavkom.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pekoči špageti z oljčnim oljem in česnom (izvirno: tjestenina s češnjakom i ljutom papričicom; aglio e olio) s portala Dobra hrana (hrv.)
    ■ številni različni viri 
     
    ” Če so testenine brez jajc, je to jed tudi za vegane.  “
    ” Ostrino čilija opazno omilimo, če mu odstranimo semena in notranja rebra. “
    ” Jed lahko potresemo z naribanim parmezanom in z narezano baziliko tik pred serviranjem.  “

    Sorodni recepti

    Špageti z avokadom, limonami in baziliko
    odlična topla predjed ali lahka samostojna jed, tudi za vegetarijance in vegane; v jedi združimo preproste, a ...
    (5.00; 8 ocen)
    Špageti z limonino lupino in pinjolami
    Ene najbolj preprostih testenin. Z aromatično limonovo lupinico, s hrustljavimi pinjolami, s kakovostnim ekstra ...
    (5.00; 9 ocen)
    Testenine s smetanovo omako z lososom
    (VIDEO) Testenine s smetanovo omako z lososom so pripravljene v nekaj minutah. Recept, ki navduši ljubitelje testenin ...
    (5.00; 30 ocen)
    Pijani špageti z rdečim vinom
    (VIDEO) Pasta in kozarec rdečega vina sta poroka v nebesih. Tu pa sta združena v privlačno obarvano, sočno in ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani