Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pekoči namaz iz pečenih bučk in koromača

    Pekoči namaz iz pečenih bučk in koromača je zmiksana mešanica enake količine mladih, sočnih bučk in zasvajajoče dišečega koromača. Zelenjavo narežemo, potem pa jo zmešamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in z začimbami in jo spečemo v pečici. Pečeno zmiksamo skupaj z izbranim oljčnim oljem in s tabaskom. Mešanico mažemo na opečene kruhke.
    5.00 5 št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: 30–45 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 16. april 2016 št. ogledov: 1590
    Uredil: Urednik
    Izvirno: BROOKLYN SUPPER
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 2 majhni bučki
    • 1 srednje velik koromač
    • 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
    • 3 žlice chipotle tabaska
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 1 čabata

    Priprava

    ■ Bučki očistimo in ju narežemo na pribl. 2 cm velike kockice; potrebujemo jih za pribl. 3,75 dl. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Koromač očistimo in ga narežemo na dobre pol cm debele rezine; potrebujemo ga enako količino kot bučk. V skledi zmešamo bučke, koromač, 2 žlici olja in po dober ščep soli in sveže mletega popra. Mešanico stresemo v pekač, tega pa za 15 minut položimo v ogreto pečico.
    ■ Pekač vzamemo iz pečice. Zelenjavo premešamo, potem pa jo pečemo še 10–15 minut. Da se zmehča, po robovih pa se obarva rahlo rjavkasto.
    ■ Čabato narežemo na pribl. 1,25 cm debele rezine. Po obeh straneh jih premažemo z 2 žlicama olja. Zložimo jih v pekač, potem pa jih blago začinimo s soljo in s sveže mletim poprom. Pečeno zelenjavo vzamemo iz pečice in jo nekoliko ohladimo, pekač s čabatami pa položimo v ogreto pečico za 6 minut.
    ■ Pekač s čabato vzamemo iz pečice. Rezine čabate obrnemo, pekač pa položimo nazaj v pečico še za 4–6 minut. Da se rezine hrustljavo in zlato rjavkasto opečejo.
    ■ Pečeno zelenjavo stresemo v multipraktik. Prilijemo 2 žlici olja in tabasko (gl. nadomestek, opombe), potem pa vse skupaj v intervalih zmiksamo v gladek namaz. Po okusu ga začinimo s soljo in s sveže mletim poprom.

    Serviranje

    Pekoči namaz iz pečenih bučk in koromača ponudimo z vročimi rezinami čabate in s stekleničko tabaska. Za vsak primer.

    Nadomestek

    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (fr. mignonette) idealna kombinacija obeh.
    ■ Jaz bi tabasko nadomestil s čilijem, ki bi ga spekel in zmiksal skupaj z zelenjavo. Sicer pa tabasko lahko nadomestimo s kakšno domačo čilijevo omako (različice).

    Nasveti

    ■ Pri nakupu bučk izbiramo sijoče in nepoškodovane plodove, katerih teža naj bo sorazmerna velikosti. Pretrda lupina je znak prezrelega sadeža z vlaknastim mesom.Najbolj okusne so drobne bučke, dolge 10-12 cm.
    ■ Ko kupujemo koromač, izbiramo manjše, povsem bele in čvrste glavice. Pri večjih glavicah pred pripravo obrežemo ali odstranimo zunanje vlaknaste dele. Gl. tudi pojasnila.

    Pojasnila

    ■ Italijani ločijo med moškimi in ženskimi gomolji koromača. Prvi so bolj čokati in okrogli, ženski pa so bolj ploščati in podolgovati. Moški so bolj hrustljavi in manj vlaknati, imajo pa tudi razkošnejši vonj, to pa so tiste kvalitete, ki jih posebej cenimo pri koromaču, ki ga uživamo presnega.
    ■ Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27 °C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Hladno stiskano olivno olje ni nujno tudi ekstra deviško.
    ■ Tabasko je blagovna znamka ustekleničene pekoče čilijeve omake, ki jo proizvajajo od leta 1870.Chipotle je ime za prekajene čilije jalapeño, značilne za Mehiko.
    ■ Čabata (ciabatta) je praviloma sočna in lahka, z velikimi zračnimi žepki v sredini ter karamelizirano in na dotik mehko skorjo. Ta tradicionalen kruh, ki ga uživamo toplega ali hladnega, nas popelje na čudovito kulinarično popotovanje v srce Italije.

    Različice

    gl. bučkin džem; namazi (številne sladke in slane različice) ipd.

    Ideje

    ■ gl. bučka (številne ideje); koromač (številne ideje)
    ■ Številni pikantni namazi so odlična spremljava na piknike. Medtem, ko čakamo na dobrote z žara, jih lahko ponudimo z izbranim (opečenim) kruhom ali s hrustljavčki. Lahko pa so tudi odlična priloga k pečenim jedem.
    ■ Improvizirajmo. Bučke najbolje* odišavljamo z (abecedno): baziliko*, česnom*, koprom, koriandrom, majaronom*, meto, origanom, pehtranom, pestom, peteršiljem*, rožmarinom, timijanom ali/in z žajbljem.

    Opombe

    ■ Bučke imajo čvrsto in nežno meso, z blagim, nekoliko orehastim okusom in z malo kalorij.
    ■ Zgodovinsko najbolj upravičeno slovensko ime vseh vrst komarčka je koromač, saj je tako kot zastarela različica komorač izpričano že v slovarjih iz 17. st. Ime komarček je šele leta 1862 po nepotrebnem skoval naravoslovec Ivan Tušek.
    ■ Chipotle tabaska v naših trgovinah nismo zasledili. Je pa na voljo pekoča omaka chipotle Čili Pipp. Ampak te bo 3 žlice najbrž preveč. Dozirajmo jo po svojem okusu, se pravi da jo dodajamo po malem in sproti poskušamo. 

    Opozorila

    Čili uvrščamo med ostre začimbe, ki niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.

    Zanimivosti

    Zmaz je namaz, ki ga na hitro zmažemo.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pekoči namaz iz pečenih bučk in koromača (izvirno: roasted zucchini and fennel dip with chipotle tabasco) Elizabeth Stark, z bloga BROOKLYN SUPPER
    ■ številni različni viri 
     
    ” Italijani ločijo med moškimi in ženskimi gomolji koromača. Prvi so bolj čokati in okrogli, ženski pa so bolj ploščati in podolgovati. “
    ” Chipotle tabaska v naših trgovinah nismo zasledili. Je pa na voljo pekoča omaka chipotle Čili Pipp. Ampak te bo 3 žlice najbrž preveč. “
    ” Čabata je ovalen, luknjičav kruh, po obliki podoben copati (ital. ciabatta), s tanko, hrustljavo skorjo. “

    Sorodni recepti

    Humus z jogurtom
    Humus z jogurtom je manj kalorična različica priljubljenega orientalskega namaza / pomake. Ki pa se po okusu ne ...
    (5.00; 6 ocen)
    Pesin namaz s hrenom
    Tako dober, da je najbolje kar takoj pripraviti dvojno porcijo. Nakockano peso spečemo, pečeno pa zmiksamo s hrenom, ...
    (5.00; 4 ocene)
    Pašteta iz sončničnih semen, posušenih paradižnikov in bazilike
    Zdrava pašteta iz sončničnih semen je preprost, veganski in kremen namaz, začinjen s sojino omako, s poprom in s ...
    (5.00; 8 ocen)
    Česen kuhan v oljčnem olju v pečici
    Odličen namaz na opečene kruhke (bruskete), pri čemer dobimo še izvrstno odišavljeno oljčno olje. Česen se ...
    (5.00; 8 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.916 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani