Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pečeni camembert z medenimi figami in timijanom

    Staljen kolutek koncentriranega okusa in sočnosti. Z izbranim sirom tudi delikatesna topla (pred)jed. Za druženja. Fige in sir spečemo, prelite z mešanico kisa, medu in gorčice. Pečeni camembert z medenimi figami in timijanom, top.
    5.00 3 št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 07. avgust 2020 št. ogledov: 306
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Drizzle & Dip
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 camembert
    • 10 drobnih fig
    • 2 žlici balzamičnega kisa
    • 1 žlica rdečega vinskega kisa
    • 2 žlici medu
    • 1/4 žličke dijonske gorčice
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 5 vejic timijana

    Priprava

    ■ Pečico prižgemo na 180 stopinj.
    ■ Figam odstranimo peclje potem pa jih križno zarežemo pribl. 1/3 globoko; gl. fotografijo. Zarezane sadeže pri dnu rahlo stisnemo, da se razprejo.
    ■ PRELIV. V skodelici gladko razmešamo oba kisa, med, dijonsko gorčico in za ½ žličke timijana.
    ■ Vejice timijana položimo po dnu litoželezne ali druge ognjevarne posode. Po njih položimo fige, a pazimo, da nam na enem koncu posode ostane prostor za sir. Fige prelijemo s 3/4 preliva. Pazimo, da je čim več ostane sredi fig.
    ■ Posodo s figami položimo v ogreto pečico za 10 minut.
    ■ Posodo vzamemo iz pečice in vanjo položimo camembert. Prelijemo ga s preostalim prelivom. Posodo položimo nazaj v pečico še za 10–15 minut.

    Serviranje

    Pečeni camembert z medenimi figami in timijanom postrežemo neposredno iz pečice. S kakšnim izbranim kruhom ali/in s kakšnimi domačimi hrustljavčki (krekerji; številne različice). Pa s kozarcem izbranega suhega rdečega vina.

    Nadomestek

    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.
    ■ Timijan lahko nadomestimo z rožmarinom. Tistega za preliv karseda drobno sesekljamo.

    Izboljšanje

    Improvizirajmo. Fige najbolje* odišavljamo/začinjamo z (abecedno): cimetom, cimetovo baziliko, črnim poprom*, ingverjem, janežem, meto*, rožmarinom, sivko, timijanom in vaniljo*.

    Nasveti

    Camembert je naprodaj v nizkih, 2,5-3,5 cm visokih hlebčkih, s premerom 10-11 cm, težkih 240-280 g. Pri petit camembertu je višina enaka, premer je 8-8,5 cm, teža pa 135-145 g. Ponavadi je ovit v alu folijo in tesno pakiran v leseno škatlico. Sir ima oznako AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Gl. tudi pojasnila.
    ■ Pri nakupu fig smo pozorni, da so plodovi nepoškodovani. Zrela figa je mehka, blago ovenelega videza in značilne barve. Če se na njenem dnu, pri muhi, naredi medena kapljica, je to znak dobre zrelosti in kakovosti. Na rahel pritisk s prsti je mehka, a tudi po pritisku zadrži svojo obliko. Vonj je blag, če je kisel(kast), je enako neprijeten tudi okus. Če pa pri peclju fige izteka belkast mleček, sadež še ni zrel.

    Pojasnila

    Camembert je francoski mehki sir iz (ne)pasteriziranega mleka. Prekrit je s snežno belo, užitno plesnijo. Testo je belkaste do rumenkaste barve, glede na stopnjo zrelosti je lahko prosojno rumeno. Mladi sir je rahlo kiselkastega okusa, zreli camembert pa ima blag priokus po gobah. Zrel sir se vda na pritisk, vendar ne sme teči. Gl. tudi nasveti.
    ■ Balzamični kis (aceto balsamico) proizvajajo iz zavretega grozdnega soka; aceto balsamico tradizionale di Modena iz grozdja trebbiano, aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia pa iz grozdja trebbiano, occhio di gatto, spergola, berzemino in lambrusco. Prvega embalirajo v štirikotne stekleničke (giugiaro), drugega pa v čebulaste stekleničke.
    Dijonska gorčica je ena najbolj znanih francoskih gorčic, s kontroliranim poreklom in zaščitenim imenom. Je zrnata in izrazitega, nekoliko pikantnejšega okusa od klasične rumene gorčice, ki ni ustrezen nadomestek.

    Različice

    Ideje

    gl. camembert (številne ideje)

    Opombe

    ■ Pri nas uspevajo odlične fige, med drugimi istrske belice, izjemno aromatične črnice, miljske fige, laškice, pinčice, cikuline, rjavke, madone, črne petrovke, bele petrovke, zelenke, mataloni, bomboni in sivke.
    ■ Do 8 let star balzamični kis je kis, 8-12 let star je začimba, 12-15 let star je delikatesa, nad 15 leta star balzamični kis pa je le za najboljše prijatelje. Gl. tudi pojasnila.

    Opozorila

    Fige po obiranju ne zorijo več. Zato izbiramo zrele fige, ki jih prepoznamo po tem, da so mehke, celo rahlo uvele. Morebitno kislost preverimo z vohom.

    Zanimivosti

    ■ Camembert je prva izdelala normandijska kmetica Marie Harel, davnega leta 1791. To je najbrž edini sir na svetu, za katerega natančno vemo, kdo je njegov avtor.
    ■ Črni, beli in zeleni poper so plodovi iste rastline, poprovca (Piper). Zeleni poper je nezrelo zrnje, beli poper pa pridobivajo iz črnega, tako da strojno olupijo zunanji temni sloj.

    Reki

    Sir je skok mleka proti neumrljivosti. (Clifton Fadiman, ameriški pisatelj)

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pečeni camembert z medenimi figami in timijanom (izvirno: baked camembert & figs with honey, thyme & balsamic glaze) Sam Linsell, z bloga Drizzle & Dip
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Sam Linsell
     

    Sorodni recepti

    Gratinirane palačinke z mesnim nadevom s paradižnikom
    Gratinirane palačinke z mesnim nadevom s paradižnikom so klasične palačinke, nadevane s prepražemo mešanico mesa, ...
    (5.00; 29 ocen)
    Gratinirane palačinke z mletim puranjim mesom in ajdovo kašo
    Gratinirane palačinke z mletim puranjim mesom in ajdovo kašo so samostojna jed. Z nadevom, odišavljenim s česnom in ...
    (5.00; 6 ocen)
    Pečene fige z modrim sirom, oreški in medom
    (VIDEO) Sladkaste, sočne in pikantne pečene fige z modrim sirom, oreški in medom. Pa še hrustljavo slankaste, vse v ...
    (5.00; 20 ocen)
    Njoki s kozjo skuto in bučkinimi cvetovi
    Njoki s kozjo skuto ali rikoto in bučkinimi cvetovi, izjemno odišavljeni z baziliko, meto, meliso, česnom in ...
    (5.00; 18 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani