Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pečene slive z vanilijo in cimetom na kokosovem jogurtu

    Pečene slive z vanilijo in cimetom, ko razpolovljene slive v pekaču pokapljamo / potresemo s sladilom, vanilijevimi semeni, cimetom in klinčki.
    Foto: Lili
    5.00 4 št. oseb: za 2–3 osebe čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 12. oktober 2017 št. ogledov: 719
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE travelling oven
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 8–10 sliv
    • 1–2 žlici javorovega sirupa
    • 1 vanilijev strok
    • 2 skorjici cimeta
    • 4–5 klinčkov
    podlaga
    • kokosov jogurt

    Priprava

    ■ PEČENE SLIVE Z VANILIJO IN CIMETOM. Slive razpolovimo in izkoščičimo. V enem sloju jih zložimo v plitev pekač; s prerezano stranjo navzgor.
    ■ Pečico ogrejemo na 200 stopinj.
    ■ Vanilijev strok podolžno razpolovimo. Z noževo konico postrgamo semena.
    ■ Slive pokapljamo z javorovim sirupom in potresemo z vanilijevimi semeni. V pekač položimo cimet, razpolovljeni vanilijev strok in klinčke. Prilijemo 3–4 žlice hladne vode, nazadnje pa pekač položimo v ogreto pečico. Za 20–25 minut, da se slive zmehčajo.
    ■ Pečene slive ohladimo do toplega ali do mlačnega.

    Serviranje

    Kokosov jogurt razdelimo na servirne krožnike, lahko tudi v širše skodelice. Obložimo ga s pečenimi slivami, ki jih pokapljamo s sokom iz pekača. Lahko še z malo javorovega sirupa, kdor ima rad sladko. Pečene slive z vanilijo in cimetom na kokosovem jogurtu so aromatična jesenska sladica.

    Nadomestek

    ■ Javorov sirup v veganski kuhinji lahko nadomestimo z agavinim, z yacon sirupom ali z datljevo pasto (zmiksani datlji razredčeni z vodo v razmerju 2:1). V različici za vsejede lahko uporabimo med.
    ■ Cimetovi skorjici lahko nadomestimo z žličko sveže mletega cimeta.
    ■ Kokosov jogurt lahko nadomestimo s kakšnim drugim. Po okusu.

    Izboljšanje

    ■ Spletni nakup kakovostne vanilje (strok, izvleček, prah, pasta): Baldwin’s Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla Extract, Rain’s Choice Madagascar Bourbon Vanilla Extract.
    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo (po potrebi) zmeljemo tik pred uporabo. Najboljši klinčki prihajajo z Moluških otokov in iz Zanzibarja.
    ■ gl. ideje


    Pečene slive z vanilijo in cimetom

    Pojasnila

    Sliva (tudi češplja) je plod istoimenskega drevesa (Prunus domestica) iz družine rožnic. Naravni križanec med črnim trnom in divjo višnjo. Izvira iz zahodne Azije, od koder je prišla v Evropo prek Bližnjega vzhoda. Podvrste so: cibora (damaščanska sliva), češplja, mirabela, mirobalana (češnjeva sliva) in ringlo (renkloda). Sadeži so vseh barv in oblik. Nekatere slive so kisle, druge sladke, so drobne, pa tudi velike kot jajce. Prijeten okus sliv je posledica dobrega razmerja med sladkorji (pet različnih) in sadnimi kislinami. Vzgojili so genetske križance slive z marelico (aprium, plumcot, pluot).

    Slive vsebujejo do devet desetin vode.

    ■ Improvizirajmo. Slive najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem*, kisom* (zlasti z balzamičnim*, rdečim vinskim, šampanjskim), klinčki, limonami* (lupinica, sok), pomarančami* (lupinica, sok) ali/in z vanilijo*. Odlična dodatka pa sta tudi med* (zlasti akacijev) in oreščki* (zlasti mandlji*, orehi).
    Javorov sirup delimo glede na čas pridobivanja na stopnje A, B ali C. Sirup A pridobivajo na začetku žetve, ko je soka v drevesu največ, vendar ta vsebuje veliko sladkorja in manj mineralov. Sirup B pridobivajo sredi žetve. Sirup je sladek, temnejši od stopnje A in je primeren za pripravo izbranih slaščic. Sirup C pridobivajo v zadnji fazi žetve. Je gostejši, temno rjav, manj sladek, a po sestavi kakovostnejši. Ima občutno več hranil kot A in B.

    Vanilja ima preprost, povsem samostojen okus. Nasprotno ima čokolada zelo zapletenega, sestavljenega iz 250 različnih posameznih okusov.


    Vanilijev strok je plod vanilije (Vanilla planifolia), rastline iz družine orhidej, ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 cm dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini, ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga s prvotnih 60-70 % zniža na 25-30 %. Nazadnje jih razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.
    Cimet je sladkasta začimba nizkega zimzelenega drevesa, podobnega lovorikovcu. S tankih vejic olupijo skorjico. Zunanjo zavržejo, notranjo pa zvijejo v palčke s premerom 2,5 cm. Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejši cimet. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejšega cejlonskega ali vietnamskega. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo zmeljemo tik pred uporabo. Cimet v prahu je mleta oblika cimeta iz manj kakovostne cimetove skorje. Lahko ga kombiniramo z muškatnim oreščkom.


    Pečene slive z vanilijo in cimetom

    Različice

    Ideje

    gl. kokosov jogurt (številne ideje)

    Opombe

    Javorov sirup je doma v Kanadi znan kot maplesyrup ali maple syrup


    Pečene slive z vanilijo in cimetom

    Opozorila

    Mleti cimet se hitro razdiši.

    Zanimivosti

    Slive in nekatero drugo sadje (jabolka, višnje, hruške, marelice) vsebujejo sorbitol. Ki ga uporabljajo kot nadomestek za sladkor pri proizvodnji dietetičnih proizvodov.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pečene slive z vanilijo in cimetom na kokosovem jogurtu (izvirno: vanilla and cinnamon roasted plums; pečene šljive s vanilijom i cimetom) Lili, z bloga THE travelling oven (angl.; hrv.)
    ■ številni različni viri 
     

    Sorodni recepti

    Jagode v angleški kremi z medom
    smetano odišavimo z vanilijo in zgostimo s stepenimi rumenjaki, oslajenimi z ...
    (5.00; 5 ocen)
    Dišeče poširane hruške
    Razpolovljene hruške poširamo v zavrelici iz vode, sladkorja in začimb. V izboljšani različici pol vode ...
    (5.00; 10 ocen)
    Najboljša hrustljavo pečena jabolka, crumble
    Popolna in preprosta sladica iz popolno mehkih jabolk, zmešanih s stopljenim maslom, moko, sladkorjem, limonovim sokom ...
    (5.00; 5 ocen)
    Dušene slive
    Samo slabe četrt ure za preproste, sirupasto dušene slive, razkošno odišavljene s pomarančnim sokom in ...
    (5.00; 3 ocene)
    Karamelizirane marelice s sladoledom
    Ko nam pade cukr, se lotimo te preproste, okusne, osvežujoče in hitro pripravljene sladice. Sladkor in vanilijev ...
    (5.00; 15 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani