Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pečena postrv z zelišči, limono in krompirjevo solato

    Zelo okusno in zelo preprosto pripravljena priljubljena sladkovodna riba. Ki je že sama po sebi okusna in ne potrebuje veliko dodatkov. Pečena postrv z zelišči, limono in krompirjevo solato iz mladega krompirja.
    5.00 8 št. oseb: za 3–4 osebe čas priprave: 30–45 min. zahtevnost: (5.00; 8 ocen) 14. julij 2022 št. ogledov: 427
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Drizzle & Dip
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 postrv, pribl. 900 g
    • ekstra deviško olivno olje
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • nekaj vejic peteršilja
    • nekaj vejic kopra
    • nekaj rezin limone
    solata z mladim krompirjem
    • 700 g drobnega mladega krompirja
    • 3 mlade čebule
    • 1 droben koromač
    • rdeče redkvice
    • 2 žlici sesekljanih kaper
    • majhen šopek peteršilja, kopra in drobnjaka
    solatni preliv
    • 0,6 dl majoneze
    • 0,6 dl crème fraîche
    • 1 žlica limonovega soka
    • lupinica 1/2 limone
    • 2 žlički slanice od kaper
    • sol
    • beli poper v zrnu
    drugo
    • 2 krhlja limone

    Priprava

    ■ KROMPIRJEVA SOLATA. Mladi krompir očistimo, pristavimo v hladni soljeni vodi in skuhamo do mehkega. Še bolje, če ga skuhamo v sopari.
    ■ Pekač obložimo s peki papirjem. pečico segrejemo na 180 stopinj.

    Postrv in krompirjeva solata sta živilska poroka v nebesih. Krompirjevo solato lahko pripravimo tudi po kateri od številnih različic. Lahkih in nežnih.


    ■ POSTRV temeljito očistimo in posušimo. Notranjost začinimo s soljo in s sveže mletim poprom. V trebušno votlino potisnemo nekaj vejic peteršilja in kopra. Nazadnje pa še nekaj kolesc limone, ki deloma gledajo iz postrvi. Nekaj kolesc limone položimo v pekač ob postrv. Postrv izdatno pokapljamo z oljčnim oljem. Nazadnje jo začinimo s soljo in s sveže mletim poprom.
    ■ Postrv pečemo 22–28 minut, glede na velikost. Pa tudi glede na delovanje naše pečice. 900 g težka se peče pribl. 22 minut.



    ■ SOLATNI PRELIV. Vse sestavine gladko razmešamo. Lahko primešamo za 1–2 žlici oljčnega olja. Morda dodamo tudi sesekljan peteršilj in koper. Namesto, da ju potresemo po ribi pred serviranjem.

    Koromač in redkvice poskrbita za hrustljavost solate. Mlada čebula, limona in kapre dodajo nekaj živahnosti. Majoneza in »crème fraîche« pa sta za kremoznost.


    ■ KROMPIRJEVA SOLATA. Kuhan krompir odcedimo, stresemo v solatno skledo in ohladimo. Ohlajenega razpolovimo. Prelijemo ga s solatnim prelivom in nežno premešamo.
    ■ Mlado čebulo, vključno zdravo zelenje, narežemo na tanka kolesca. Koromač in redkvice nastrgamo na karseda tanke rezinice. Kapre sesekljamo, zelišča prav tako. Vse stresemo na krompir in nežno premešamo.
    ■ Pečeno postrv položimo na servirni krožnik. Lahko jo filiramo; gl. video na dnu strani. Razprto ribo pokapljamo z oljčnim oljem. Lahko tudi s sokom iz pekača, če se nabere. Pozor: filirana postrv se hitro (o)hladi.
    ■ Peteršilj in koper drobno sesekljamo in potresemo po postrvi.

    Serviranje

    Postrv ponudimo s skledo krompirjeve solate. Res okusna in lahka pečena postrv z zelišči, limono in krompirjevo solato. K jedi se priležejo tudi soparjeni šparglji, na zob, al dente.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Postrvi delimo na: potočno postrv (Salmo trutta f. fario), šarenko ali amerikanko (Oncorhynchus mykiss), ki so jo v Evropo prinesli iz Južne Amerike, in na soško postrv (Salmo trutta marmoratus), našo endemično vrsto. Priljubljena je morska postrv (Salmo trutta f. trutta), različico potočne postrvi z rožnatim mesom, ki se je iz sladkih voda preselila v morje.

    Postrvi so naše najbolj cenjene sladkovodne ribe. Kupujemo postrvi brez vonja, s sijočim, čvrstim mesom in z živo rdečimi škrgami.


    Postrv najbolje začinjamo z (abecedno): lešnikovim maslom, limoninim sokom, maslom, oljem (arašidovim, olivnim, oljne repice), vinom (suho belo), peteršiljem ali/in z žajbljem.
    Mladega krompirčka praviloma ne lupimo, odstranimo le morebitna očesca ali poškodovane in zelene dele. Pred pripravo ga le temeljito operemo, po potrebi pa ga zdrgnemo s (kuhinjsko) krtačko.
    ■ Na prvi pogled se zdita postrv in losos dokaj različna, vendar ju pripravljamo podobno. Obe ribi imata podobno okostje, enake plavuti in tanko kožo z drobnimi luskami.
    Popki kaprovca so v času obiranja olivno zelene barve. Obrane popke vložijo v sol ali v mešanico soli in kisa. Kapre nato razvijejo močan okus, ko se iz njih sprosti olje, glukokaparin. Pri tem se na površju kaper pogosto tvorijo bele pikice, kar je povsem normalno.

    Opozorila

    ■ Postana postrv hitro izgubi svoj nežni okus. Pazimo, da z dodatki ne prekrijemo njenega edinstvenega, nežnega okusa.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pečena postrv z zelišči, limono in krompirjevo solato (izvirno: baked whole trout with herbs & lemon) Sam Linsell, z bloga Drizzle & Dip
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Sam Linsell


    Sam Linsel

    Sorodni recepti

    Postrv z mandljevimi lističi in zelenjavo na maslu
    Postrv z mandljevimi lističi na maslu je preprosta, priljubljena okusna glavna jed. Krompir in zelenjavo spečemo na ...
    (5.00; 6 ocen)
    Pečena postrv z zelišči
    Pečena postrv z zelišči je nežna ribja jed s priljubljeno postrvjo, odišavljeno z mešanimi zelišči. Ribo ...
    (5.00; 3 ocene)
    Ribji namaz iz postrvi, limone in gorčice
    Ribji namaz iz postrvi, limone in gorčice je pravzaprav delikatesna hladna predjed, zajtrk ali malica. Z mlado ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani