Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pečena kremna polenta s paradižnikovo omako in jajci

    Tale pečena polenta je nekaj posebnega. Skuhamo jo v pečici brez mešanja, z veliko masla in parmezana. Zajemamo jo z opečenimi kruhki.
    5.00 7 št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: pribl. 75 min. zahtevnost: (5.00; 7 ocen) 04. september 2021 št. ogledov: 542
    Uredil: Urednik
    Izvirno: two red bowls
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    pečena kremna polenta
    • 9,6 dl vode ali piščančje osnove
    • 135 g koruznega zdroba
    • 115 g masla
    • 50 g parmezana
    • 1 žlička soli
    paradižnikova omaka
    • pribl. 1 kg zrelih paradižnikov ali 880 g olupljenih pelatov iz pločevinke
    • 1 čebula
    • sol
    • čilijevi kosmiči, neobvezno
    • 1–2 žlički sesekljanega česna
    drugo

    Priprava

    ■ PEČENA KREMNA POLENTA S PARADIŽNIKOVO OMAKO IN JAJCI. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Z rešetko v zgornji tretjini.
    ■ V pekaču (20x20 cm) ali v globoki ognjevarni ponvi (25 cm) premešamo vodo ali piščančjo osnovo, koruzni zdrob in sol. Zdrob potone na dno. Pekač / ponev položimo v segreto pečico za 45 minut.
    ■ PARADIŽNIKOVA OMAKA. Čebulo olupimo in razpolovimo. Česen drobno sesekljamo.

    Izjemno aromatična in okusna, hkrati pa nadvse preprosta za pripravo je paradižnikova omaka iz pečice.


    ■ Kdor uporabi sveže paradižnike, jih predpripravi po navodilu v kuharskem leksikonu. Ali pripravi svojo preizkušeno paradižnikovo omako. Ali izbere eno od številnih paradižnikovih omak z Gurmana. Potrebujemo gosto (!).
    ■ V globlji ponvi pristavimo pelate iz pločevinke skupaj s sokom, razpolovljeno čebulo, polovico masla in česen. Zavremo pri srednji temperaturi in kuhamo 40 minut. Med občasnim mešanjem. Da dobimo zgoščeno omako, ki jo nazadnje začinimo s soljo in s čilijem.
    ■ Čebulo odstranimo iz omake. Odlična je kot namaz na opečen kruhek.
    ■ Parmezan drobno naribamo. Ponev s polento vzamemo iz pečice. Dodamo preostalo maslo in nariban parmezan. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.

    Pečena polenta

    Popolna koruzna polenta skuhana v pečici brez mešanja. Z veliko porcijo vmešanega masla in parmezana. Ko polenta popolnoma uravnoteži sladko kislost paradižnikov.

    ■ Paradižnikovo omako nalijemo po polenti. V polento naredimo 4 vdolbine, v katere ubijemo jajca. Pekač/ponev položimo nazaj v pečico za 12–13 minut. Za mehkejša jajca. Oziroma 15–20 minut za trša.

    ■ Pripravimo opečene kruhke.

    Serviranje

    Jed prinesemo na mizo kar v pekaču/ponvi. Po vrhu potresemo bazilikine lističe. Pečena kremna polenta s paradižnikovo omako in jajci ali kuhana polenta v pečici gre na mizo s kosom parmezana. Da si ga jedci naribajo po okusu. Jed uživamo tako, da jo zajemamo z opečenimi kruhki.

    Sorodni recepti

    Pečena polenta ali kuhana polenta v pečici

    Kuharski leksikon

    Kupujmo zdrob ekološkega izvora, pripravljen iz celega žitnega zrna skupaj s kalčkom. Če imamo mlinček za moko, si s primerno nastavitvijo načina mletja lahko privoščimo najboljši, sveže mleti zdrob. Najbolj kakovosten koruzni zdrob za polento je grobo zrnat. Zrnca so neenakomerno obarvana, vmes pa so tudi črna.
    Pelati so priljubljeni jajčasti paradižniki. Pogosto so tudi sinonim za konzervirane olupljene paradižnike. Najbolj okusni so italijanski San Marzano. Odlični pa so tudi (abecedno): Bianco DiNapoli, Martino, Perini, Piccadilly in Roma. Pozorni smo na oznako D.O.P.
    ■ Polento najbolje* kombiniramo z (abecedno): čebulo* (zlasti z belo), gobami, medom, olivami, olji* (zlasti s koruznim in olivnim*), paradižniki* (tudi z na soncu posušenimi), paradižnikovo omako*, pomarančami, siri (zlasti s čedarjem, fontino, gorgonzolo*, kozjimi, modrimi in parmezanom*), pestom ali/in z zelenjavno osnovo. Z vsakim novim živilom dobi pečena polenta nekoliko drugačen okus.

    Če uporabimo piščančjo osnovo, prilagodimo količino soli. Zanimivo bi bilo polovico masla nadomestiti z ekstra deviškim olivnim oljem.


    ■ PARADIŽNIKOVA OMAKA Z ZRELIMI PARADIŽNIKI. Zrele (!) paradižnike potopimo v krop za 30 sekund. Blanširane ohladimo, ohlajene pa olupimo in grobo narežemo. Paradižnike pristavimo v globlji ponvi. Pokrite dušimo pribl. 10 minut. Dušene paradižnike pretlačimo skozi pasirko. Uporabimo nastavek z največjimi luknjicami. Pripravo recepta nadaljujemo kakor s pelati iz pločevinke.
    Pri paradižniku je največ umamija v tkivu, ki spominja na nekakšen gel. S katerim so semena pripeta na sredino sadeža, botanično jagode. Umami je okus, ki ga najlažje opišemo z besedo polno.

    Opozorila

    ■ Ko pripravljamo paradižnikovo omako, smo pozorni predvsem na eno. Prevladovati mora okus sočnega, zrelega paradižnika. Z morebitnimi dodatki okus paradižnika samo poudarjamo.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pečena kremna polenta s paradižnikovo omako in jajci ali kuhana polenta v pečici (izvirno: tomato-braised eggss and creamy baked polenta) Cynthia Chen McTernan, z two red bowls
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Cynthie Chen McTernan


    Cynthia Chen McTernan


    Pečena polenta
     

    Sorodni recepti

    Čičerkin burger z rdečo peso
    Zdrava malica ali glavne jed iz (domačih) bombetk in polpet iz pretlačene čičerke, naribane kuhane rdeče pese, ...
    (5.00; 5 ocen)
    Pečeni češnjevi paradižnički z belim fižolom, jajci in pikantno hrustljavo soljo
    Češnjevčke spečemo s česnom, čilijem, baziliko in z oljem. Primešamo jim fižol iz pločevinke in vse skupaj ...
    (5.00; 10 ocen)
    Kranjska klobasa z belim fižolom in žajbljevim maslom
    Izdatna samostojna jed, po izvirnem receptu z lyonsko klobaso. Kranjska klobasa z belim fižolom in žajbljevim maslom ...
    (5.00; 11 ocen)
    Kremna polenta z gobami v smetanovi omaki
    Polenta z gobami, z gozdnimi ali/in gojenimi. Vrhunska jed, v kateri najdemo tudi parmezan, maslo, limonov sok in ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani