Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Passata

    Rdeče zlato. Passata, tudi pasata, je srednje gosta omaka iz olupljenih in pretlačenih paradižnikov brez pešk. In najbolj naraven način shranjevanja zrelih, sočnih in okusnih paradižnikov. Passata ima podobno teksturo kot kečap.
    5.00 10 št. oseb: Neznano čas priprave: 30–45 min. zahtevnost: (5.00; 10 ocen) 14. julij 2018 št. ogledov: 1793
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1,5 kg zrelih paradižnikov, avgustovskih
    • sol, neobvezno

    Priprava

    ■ PASATA. Pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
    ■ (ko passato/pasato pripravljamo za ozimnico, ne za takojšnjo rabo) Steklenice s širokim vratom ali ožje kozarce za vlaganje temeljito operemo in odcedimo. Če imamo več članov gospodinjstva, so lahko litrske, sicer manjše.
    ■ Paradižnike operemo in položimo v krop. Blanširamo jih 20 sekund; če delamo z večjo količino sadežev, blanširanje opravimo v nekaj etapah. Blanširane paradižnike odcedimo in nekoliko ohladimo. Nazadnje jim odstranimo kožico in trši del pri peclju.
    ■ Pečico ogrejemo na 100 stopinj. V segreto položimo očiščene steklenice / kozarce in zamaške / pokrovčke za 10 minut.
    ■ Očiščene paradižnike pretlačimo s pomočjo pasirke ali skozi gosto cedilo. Posebej pazljivo tudi ves tisti gel okoli peškic; gl. pojasnila. Passato lahko posolimo, ni pa obvezno. Pretlačene paradižnike zavremo in odstavimo.
    ■ Vrelo pasato nalijemo v steklenice / kozarce, ki jih sproti in previdno (!) jemljemo iz pečice. Dobro jih zapremo. Vroče steklenice/kozarce s passato ovijemo v kopalno brisačo ali/in v odejo. V njej jih ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Preverimo če so steklenice / kozarci tesno zaprti. Pri kozarcih se pokrovčki praviloma nekoliko vbočijo. To je zanesljiv znak, da se passata ne bo pokvarila.

    Shranjevanje

    Paradižnikova passata ali pasata se najlepše obdrži v temnejšem, nekoliko hladnejšem prostoru. V hladilniku pa ne prav dolgo, ko je enkrat odprta. Do 4 dni, lahko pa jo (porcijsko) zamrznemo.

    Uporaba

    Paradižnikova passata ali pasata je tako rekoč utekočinje svež paradižnik. Uporabljamo jo povsod tam, kjer recept ne terja vidnih koščkov paradižnika. Od premaza za pice (dodamo sol, poper, origano) do različnih omak (čebula, gomoljna zelenjava, začimbe, zelišča), juh (zelenjavne, mineštre ipd.), ragujev, paradižnikovega soka (passata razredčena z vodo) in številnih drugih jedi. Gl. ideje.

    Nadomestek

    Passate ne moremo ustrezno nadomestiti s paradižnikovo omako (številne različice) ali s paradižnikovo mezgo. Za razliko od presne passate, sta obe termično obdelani. Poleti, zlasti avgusta, ni problema, saj si povsem svežo passato lahko pripravimo v nekaj dobrih minutah.
    ■ gl. opombe

    Izboljšanje

    ■ Za pripravo paradižnikove omake je najprimernejši povsem zrel, mesnat, sladkast in jajčast paradižnik. Takšen ima malo soka in semen, pa veliko sočnega, aromatičnega in rdečega mesa. Najokusnejše so italijanske sorte San Marzano, Piccadilly, Roma, Perini in Martino.
    ■ Povsem zrel paradižnik, ki vsebuje tudi več antioksidantov, ima boljši okus, ta pa se prenaša tudi na jedi, ki ga vsebujejo.

    Nasveti

    Kadar paradižnike sadimo na domačem vrtu, mednje posejemo ali posadimo baziliko. Ta odganja insekte, paradižniku pa da tudi ščepec svojega okusa.

    Pojasnila

    Paradižnik (Solanum lycopersicon var. esculentum; tudi rajsko jabolko) je plodovka iz družine razhudnikov. Zrel plod je rumene, oranžne, rožnate ali rdeče barve. Sort je veliko: od kot jagoda majhnih češnjevcev, do velikih, ki tehtajo tudi 1 kg ali več. Posebej cenjene so italijanske in nizozemske sorte in sorta volovsko srce. Paradižnik delimo na nizke in visoke sorte. Naprodaj so (olupljeni) pelati, paradižnikova mezga, paradižnikov pire in paradižnikov sok. Posebnost je paradižnikov džem (confit de tomates). Paradižnike sušimo na soncu (vlagamo jih v oljčno olje). Najboljši za sušenje so češpljevi paradižniki, ki imajo skoraj samo meso. Paradižnike najpogosteje pripravljamo v juhah, omakah in solatah.
    Pri paradižniku je v tkivu, ki spominja na nekakšen gel in s katerim so semena pripeta na sredino sadeža (botanično jagoda), največ umamija. To je okus, ki ga najlažje opišemo z besedama polno ali mesnato. Gl. tudi umami paradižnikova omaka.

    Različice

    Ideja

    ■ gl. ozimnica (številne pikantne in sladkeideje); zajčji ragu z olivami; žleht paradižnikova piknik omaka
    ■ Omaka, pripravljena s passato z nekaj dodane maščobe, je idealna oblika uživanja paradižnika. Paradižnik vsebuje veliko antioksidantov, med katerimi prevladuje likopen, ki ga telo ne proizvaja. Še posebej zanimivo je, da se antioksidativni potencial likopena okrepi med mehansko in termično obdelavo paradižnika. Naše telo ga bolje izkoristi, dodana maščoba pa izboljša absorbcijo likopena.
    ■ Paradižnike najbolje začinjamo z (abecedno): baziliko (zlasti z rdečo, limonsko), čebulo, česnom, čiliji, drobnjakom, kisom (balzamičnim, belim vinskim, malinovim, pehtranovim, rdečim vinskim, riževim, šerijevim), limonami (sok, lupinica), olivnim oljem, peteršiljem, poprom (belim, črnim) ali/in s timijanom.

    Opozorila

    Zrelega paradižnika praviloma ne hranimo v hladilniku. Mraz uničuje njegov značilni okus.

    Zanimivosti

    ■ Prvi ugotovljen opis paradižnika najdemo v italijanski kroniki leta 1554, kjer rumene sadeže velikosti češnje imenujejo pomo d’oro (zlato jabolko). Ob koncu stoletja, v Angliji na primer leta 1596, pa rumene in rdeče paradižnike že najdemo po evropskih vrtovih, a le kot eksotične okrasne rastline. Philip Miller v svojem Vrtnarjevem slovarju (The Gardener’s Dictionary) še leta 1752 izraža dvom o užitnosti paradižnika.
    ■ Znanstveniki iz Univerze v Readingu so v sodelovanju z angleškim chefom Hestonom Blumenthalom ugotovili, da je umami pri 13 sortah paradižnika najbolj skoncentriran okoli semen. Pri nekaterih vrstah je bila v predelu s semeni koncentracija primarnega umami sprožilca, glutaminske kisline, 6-krat večja kot v paradižnikovem mesu, vsebnost ribonukleotidov, ki umami okus ojačajo, pa celo 11-krat večja. Gl. tudi pojasnila.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept passata (izvirno: paradižnikova passata – rdeče zlato) Anja ZupanZPStest, revija Zveze potrošnikov Slovenije, februar 2018
    ■ fotografija z bloga Sammy&Bella
    ■ številni različni viri 
     

    Sorodni recepti

    Priljubljena domača čili omaka
    Domača čili omaka je na videz smrtonosna, v resnici pa srednje pekoča omaka. Lahko pa si jo povsem prilagodimo. ...
    (5.00; 24 ocen)
    Pekoč slivov čatni
    Sladko pekoča, začinjena mešanice sadja in zelenjave. Za tega skuhamo slive, jabolka in čebulo, pa obvezni kis in ...
    (5.00; 4 ocene)
    Namaz iz pečenega paradižnika in paprik
    Kot ajvar, samo boljši, ki je lahko omaka za k testeninam ali pomaka. Narezane paprike in paradižnike spečemo z ...
    (5.00; 44 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani