Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ozki rezanci v smetanovi omaki s štirimi siri

    Kuhane rezance ali druge testenine okopamo v gosti, kremni in pikantni omaki iz štirih sirov. Parmezana, grojerja, gorgonzole in bria. Ozki rezanci v smetanovi omaki s štirimi siri, v omaki pa limonov sok, timijanom, lovor in česen.
    št. oseb: 4 čas priprave: do 15 min. zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 14. september 2015 št. ogledov: 3307
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 500 g ozkih rezancev
    smetanova omaka s štirimi siri
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 150–200 g sirov
    • 1–3 žličke limonovega soka
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • majhen šopek peteršilja
    • 5 vejic timijana
    • 1 lovorov list
    • 1 strok česna

    Priprava

    ■ V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Poper drobno stremo. Parmezan in grojer (gl. nasveti) drobno naribamo, gorgonzolo in brie pa narežemo na drobne koščke.
    ■ Krop posolimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih na zob.
    ■ V kozici pristavimo smetano, lovorov list in timijan. Počasi segrevamo in zavremo. Ko smetana zavre, temperaturo znižamo, zelišča pa zavržemo. V smetano stresemo ves sir, ki ga med občasnim mešanjem stopimo.
    ■ Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Stopljeni sir varčno začinimo s soljo, potem pa še s poprom in limonovim sokom.
    ■ Kuhane testenine odcedimo; 1,2 decilitra kropa prihranimo. Stresemo jih v omako in dobro premešamo. Nazadnje prilijemo prihranjen krop in še enkrat dobro premešamo.
    ■ Jed nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem.

    Serviranje

    Ozki rezanci v smetanovi omaki s štirimi siri so lahko topla predjed, priloga ali lažja samostojna jed. K jedi ponudimo parmezan in ribežen.

    Nasveti

    ■ Edini način, po katerem ugotovimo, ali so testenine pravilno kuhane, je ta, da jih proti koncu kuhanja (večkrat) pokusimo.
    ■ Odlično sirovo mešanico pripravimo z dobrim razmerjem med parmezanom, gorgonzolo, grojerjem in brijem.

    Triki

    Sir vzamemo iz hladilnika vsaj 30 minut pred uporabo, da dobi intenzivnejši okus in primernejšo teksturo.

    Pojasnila

    ■ Rezanci so vrsta testenin, ki se razlikujejo po širini in obliki, pogosto so zviti v gnezdeca. Taglierini, cardelline ali tagliolini so približno 2 milimetra široki rezanci, le nekoliko širši pa so linguine ali tagliatelle. Trenette ali bavette so široki približno 3, fettuccine, pa približno 5 milimetrov. Reginette ali tripolini so rezanci, ki imajo nakodran en ali oba roba. Lasagnetti, papardelle ali fettuccelle so približno 2 centimetra široki rezanci, nakodrani po eni ali obeh straneh in zviti v gnezdeca.
    ■ Če vodo za kuhanje testenin posolimo komaj tedaj, ko zavre, pospešimo moč vrenja. Da se testenine čimprej začnejo kuhati, namesto, da se namakajo v vodi.
    ■ Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov, ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in tako ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo preko 16 kilogramov smetane, ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe.
    ■ Parmezan je svetovno znan italijanski trdi sir iz kravjega mleka. Hlebec tehta 30 do 35 kilogramov in ima črno do temno rjavo skorjo. Sir, ki zori 2 do 3 leta, ima prijeten, komaj opazno pikanten okus, ki spominja na orehe.
    ■ Gorgonzola je slasten polnomastni, poltrdi italijanski sir, izdelan iz kravjega mleka; redkeje iz mešanice kravjega in kozjega mleka. Uvrščamo jo med sire s plemenito plesnijo.
    ■ Brie je znani francoski mehki sir iz polnomastnega kravjega mleka. Izdelujejo ga v nizkih hlebckih razlicnih velikosti, s premerom 33 do 54 centimetrov. Zori 4 do 8 tednov, najtanjši del pa je najbolj zrel. Med štirimi tipi bria sta najboljša Brie de Meaux in nekoliko ostrejši Brie de Melun, kakovostna pa sta tudi Brie de Montereau in Brie de Coulommiers.
    ■ Za imenom timijan se skriva rod rastlin, ki se med seboj precej razlikujejo po videzu in sestavi. V uporabi je veliko imen. Najbolj udomačeno je materina dušica, ki je za nekatere sinonim za vse vrste timijana, za druge pa le ena od travniških vrst timijana (Thymus serpyllum agg.). Najpogosteje uporabljamo vrtni timijan (Thymus vulgaris).

    Različice

    Ideje

    gl. ozki rezanci (številne ideje); sir (številne ideje)

    Opombe

    ■ Pri kuhanju testenin upoštevajmo, da veliki proizvajalci testenin na embalažo raje zapišejo malo daljši čas kuhanja. Še posebej ljubitelji pravih testenin, kuhanih al dente.
    ■ Grojer, ki prihaja iz kraja Gruyère, sodi med najboljše sire na svetu. V Švici ga proizvajajo že od 12. stoletja.

    Zdravilni učinki

    (domnevni)
    Sir spodbuja veselje, navdušenje in optimizem. V času zorenja sira se iz beljakovin tvorijo amini (na primer tiramin, triptamin in feniletilamin), ki spodbujajo dobro razpoloženje in preprečujejo otožnost, melanholijo in depresijo.

    Zanimivosti

    V prvi ameriški tovarni testenin, ki jo je leta 1848 odprl neki Francoz, so špagete sušili na soncu, kar na strehi tovarne.

    Reki

    Sir je skok mleka proti neumrljivosti. (Clifton Fadiman, ameriški pisatelj)

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ozki rezanci v smetanovi omaki s štirimi siri (izvirno: herbed four cheese linguini) Alide Ryder, z bloga SIMPLY DELICIOUS (angl.)
    ■ številni različni viri 

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Alide Ryder
     
    ” Pri kuhanju testenin upoštevajmo, da veliki proizvajalci testenin na embalažo raje zapišejo malo daljši čas kuhanja.  “
    ” Odlično sirovo mešanico pripravimo z dobrim razmerjem med parmezanom, gorgonzolo, grojerjem in brijem. “
    ” Med štirimi tipi bria sta najboljša Brie de Meaux in nekoliko ostrejši Brie de Melun, kakovostna pa sta tudi Brie de Montereau in Brie de Coulommiers. “

    Sorodni recepti

    Široki rezanci z jurčki in kozicami
    Široki rezanci z jurčki in kozicami so slastna kombinacija testenin, jurčkov in kozic, okopanih v ribji osnovi. ...
    (5.00; 5 ocen)
    Domači ozki rezanci z masleno omako z limono
    (video recept) Preproste testenine iz večnamenske in koruzne moke. Kuhane rezance odcedimo in okopamo v omaki iz ...
    (5.00; 5 ocen)
    Zeleni ozki rezanci z lignji, kozicami in paradižnikom
    Odlična (pri)morska specialiteta z dobrotami iz morja. Lignje zrežemo na kolesca, potem pa jih skupaj s kozicami ...
    (5.00; 21 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani