Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Opečeni kruhki s piščancem na žaru in češnjevci v solati

    Preprosta, sočna glavna jed, izdatnejša, če kruhke nadomestimo s testeninami. Fileje mariniramo z oljčnim oljem, s česnovo pasto in z zeliščno mešanico. Opečeni kruhki s piščancem na žaru in češnjevci v solati, preprosta, a sočna topla (pred)jed.
    5.00 5 št. oseb: 4 čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 17. junij 2019 št. ogledov: 201
    Uredil: Urednik
    Izvirno: FAMILYSTYLE Food
    Receptov: 15759
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 4 piščančji prsni fileji
    • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 2–3 žlice sesekljanih zelišč
    • 1–2 strok česna
    obloga

    Predpriprava

    ■ Piščančje fileje sobne temperature položimo v skledo. Začinimo jih z žličko soli in s 1/2 žličke sveže strtega črnega popra. Česen stremo v pasti, ki jo stresemo na meso. Zelišča osmukamo, drobno do grobo sesekljamo in stresemo na meso. Prilijemo oljčno olje, dobro premešamo, meso pa mariniramo 2–3 ure.
    Sveže in pečene češnjeve paradižničke v solati lahko pripravimo v naprej.

    Priprava

    ■ Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje; gl. nasveti. Temperatura močno segretega oglja znaša kakih 320 stopinj. Če je oglje kakovostno, je lahko tudi 50 stopinj višja.
    ■ Meso položimo na ogreti žar. Fileje pečemo pribl. po 6 minut na vsaki strani.
    ■ Pripravimo opečene kruhke.

    Serviranje

    Pečeno meso položimo na opečene kruhke, potem pa ga obložimo s češnjevci, po katerih potresemo zeliščne vejice. Opečene kruhke lahko nadomestimo s testninami. Opečeni kruhki s piščancem na žaru s češnjevci v solati so lažji samostojen obrok.

    Nadomestek

    Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (fr. mignonette) idealna kombinacija obeh.

    Izboljšanje

    ■ Kadar v receptu zapišemo piščančji file, priporočamo sočnejši file od bedrca. Ta terja nekoliko daljšo termično obdelavo.
    ■ Marinadi primešamo 1–3 žličke limonovega soka.
    ■ Improvizirajmo. Češnjevce najbolje* odišavljamo z (abecedno): baziliko* (zlasti z rdečo in z limonsko), čebulo*, česnom*, čiliji*, drobnjakom*, koprom, koriandrom, majaronom, meto, peteršiljem*, rožmarinom ali/in s timijanom*.
    ■ Jed lahko tik pred serviranjem obložimo z rezinami mocarele ali pa jo potresemo s sveže naribanim parmezanom ali/in pokapljamo s staranim balzamičnim kisom.

    Nasveti

    ■ Kurjava za žar je lesno oglje, ki mu za (pri)okus dodajamo različne vrste lesa. A brez skorje, ki povzroča veliko dima. Preveč lesa lahko povzroči pri pečenih živilih za odtenek grenkobe. Rešetka žara naj bo od oglja oddaljena vsaj 15 cm.
    ■ Piščančji file zaradi nežnega, mehkega mesa pripravljamo tik pred serviranjem. Sicer pa to velja za vse mesne jedi z žara.
    ■ Odlična zeliščna mešanica so bazilika, rožmarin in timijan. Seveda pa lahko pripravimo tudi kakšno drugačno po svojem okusu. Gl. ideje.

    Pojasnila

    Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. opečen kruhek (številne ideje); piščančji file (številne ideje)
    ■ Improvizirajmo. Piščančje meso najbolje* začinjamo/odišavljamo z (abecedno): baziliko*, cimetom*, česnom*, čiliji (svežimi zelenimi, suhimi rdečimi), gorčico, ingverjem*, karijevim praškom, koriandrom, lovorovimi listi*, pehtranom*, peteršiljem*, poprom (belim, črnim, rdečim), rožmarinom*, soljo* ali/in s timijanom*.

    Opombe

    Jedi z žara so ponavadi sočnejše, s tem pa tudi okusnejše, če solimo že pečene.

    Opozorila

    Kadar pripravljamo zeliščno mešanico ali zeliščni šopek, posebej pazimo, da aroma enega zelišča ne prevlada. Pri doziranju, na primer, upoštevajmo, da je vonj žajblja bistveno močnejši od peteršiljevega, in podobno. Osnovno pravilo pa je: Raje premalo, kot preveč.

    Zanimivosti

    V Franciji je perutnina zelo natančno razdeljena glede na starost, težo, prehrano in rejo. Tako poznajo Francozi številne piščančje različice, 250-300 g težkega pomladanskega piščančka (poussin), do nad 1,80 kg težkega pitanega piščanca ali jarčke (poularde) in posebne specialitete, bresonskega piščanca (poulet de Bresse) iz domače reje, s kontrolirano prehrano in kontroliranim poreklom.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept opečeni kruhki s piščancem na žaru s češnjevci v solati (izvirno: grilled chicken bruschetta) z bloga FAMILYSTYLE Food
    ■ številni različni viri
     
    ” Kadar v receptu zapišemo piščančji file, priporočamo sočnejši file od bedrca. Ta terja nekoliko daljšo termično obdelavo. “
    ” Odlična zeliščna mešanica so bazilika, rožmarin in timijan. Seveda pa lahko pripravimo tudi kakšno drugačno po svojem okusu. “
    ” Jed lahko tik pred serviranjem obložimo z rezinami mocarele ali pa jo potresemo s sveže naribanim parmezanom ali/in pokapljamo s staranim balzamičnim kisom. “

    Sorodni recepti

    Pečeni piščanec z marsalo
    marsala je sicilijansko desertno vino z dodatkom alkohola, ki da piščančji pečenki presenetljiv (pri)okus in barvo; ...
    (5.00; 12 ocen)
    Puranji zvitki s slanino in sirom
    Sočni perutninski zvitki, nadevani s slanino in z gavdo. Nadevane puranje zrezke ovijemo v slanino in zvijemo v ...
    (5.00; 9 ocen)
    Pečen sploščen piščanec s krompirjem, limono in zelišči
    Sočna in dišeča pečenka, pripravljena iz piščanca, ki mu izrežemo hrbtno kost in ga sploščimo. To omogoči ...
    (5.00; 8 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.883 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani