Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ocvrti sladoled

    Priljubljena kitajska sladica tokrat v popolni mehiški različici, brez nadležnega cvrenja. V kroglice oblikovan sladoled povaljamo po prepraženih maslenih kosmičih. Ocvrti sladoled, s karamelno ali s čokoladno omako.
    5.00 4 št. oseb: 8 čas priprave: 15–30 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 30. oktober 2021 št. ogledov: 989
    Uredil: Urednik
    Izvirno: COOKING CLASSY
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • pribl. 1 l vaniljevega ali drugega sladoleda
    • 160 g koruznih kosmičev
    • 120 g masla
    • 2,25 žličke cimeta
    • ščepec soli
    po okusu

    Priprava

    ■ Pripravimo sladoled. Da je dovolj čvrst za oblikovanje, a zadosti mehak za zajemanje.
    ■ Koruzne kosmiče stresemo v zip vrečko. Zdrobimo jih s kuhinjskim valjarjem.

    Sladico lahko pripravimo več dni v naprej. Del kosmičev lahko nadomestimo z mletimi ali z drobno sesekljanimi (opečenimi) lešniki ali z naribanim kokosom.


    ■ V ponvi (25 cm) stopimo maslo s ščepcem soli. Na stopljenega stresemo koruzne kosmiče in cimet. Temperaturo nekoliko zvišamo. Kosmiče pražimo pribl. 2 minut med nenehnim mešanjem. Da dobimo zlato rjavo, hrustljavo in dišečo mešanico.
    ■ Prepražene kosmiče stresemo v širšo skledo. Ali v manjši keramični pekač. Da se ohladi.
    ■ Sladoled zajamemo z žlico na krožnik. Med dlanmi na hitro oblikujemo večjo kroglico. Povaljamo jo po kosmičih, da se kosmiči oprimejo sladoleda po vsej površini. Kosmiče s prsti blago vtisnemo v sladoled. Da je plast nekoliko debelejša. Podobno pripravimo vse kroglice sladoleda.


    Takole paniramo kepico sladoleda na krožniku

    Vaniljev sladoled lahko nadomestimo skoraj z vsakim drugim. Tedaj lahko cimet nadomestimo s primernejšo začimbo.


    ■ Panirani sladoled položimo v zamrzovalnik za 10–15 minut. Če da imamo v zamrzovalniku daljši čas, ga vzamemo ven nekaj minut pred serviranjem.

    Serviranje

    Ocvrti sladoled ali ponarejeni ocvrti sladoled brez cvrenja lahko po okusu izboljšamo z enim ali z več dodatki; gl. sestavine.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Glavna vloga aparata za sladoled pri pripravi sladoleda je pospeševanje hlajenja zmesi, v zmes pa vnaša tudi zrak, zaradi katerega je sladoled bolj kremast, gladek in mehak. Pri pripravi sladoleda uporaba aparata za sladoled še ni jamstvo, da v sladoledu ne bo kristalov. Če v aparat nalijemo slabo zmes, dobimo kristale.

    Komur se ne ljubi oblikovati in panirati sladoleda, kepice sladoleda položi v ustrezne kozarce/skodelice. Potrese ga s prepraženimi kosmiči.


    ■ Kosmiči sodijo med rafinirana in obogatena žita. Rafinirajo jih z odstranitvijo vlaknin, vitaminov in mineralov. Nato jim dodajajo vlaknine in sintetične različice odstranjenih vitaminov in mineralov. Pogosto v naravnih razmerjih, da nas lahko zavajajo z zapisom, da izdelek vsebuje cela žita.
    ■ Izdelava sladoleda je zaživela v srednjem veku na območju sedanje Italije. Kamor naj bi ga domnevno prinesel Marko Polo (1295) ob vrnitvi s Kitajske. Bolj verjetno je, da so ga na Sicilijo iz severne Afrike zanesli arabski osvajalci v 9. st. Po Evropi se je začel širiti l. 1533. Ko ga je na francoski dvor zanesel kuhar, ki je tja pripotoval s Katarino Medičejsko. V Sloveniji so ga kavarnarji in slaščičarji začeli ponujati po I. svetovni vojni.

    Porcija sladice vsebuje 410 kalorij. Dodatki »po okusu« niso všteti.


    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo zmeljemo tik pred uporabo.

    Opozorila

    ■ Kristalom v sladoledu se izognemo s pravilnim odnosom med sestavinami. Z zgoščevanjem zmesi med kuhanjem ter s čim hitrejšim hlajenjem zmesi. Pomagajo tudi dodani rumenjaki, beljakov sneg, želatina ipd.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ocvrti sladoled ali ponarejeni ocvrti sladoled brez cvrenja (izvirno: fried ice cream) Jaclyin Bell, z bloga COOKING CLASSY
    ■ številni različni viri


    Jaclyn Bell

    Sorodni recepti

    Jagodov sladoled z maskarponejem in limetami
    Sladoled, ki zlahka postane priljubljen družinski hit. Z aparatom ali brez. Oslajene jagode zmiksamo z maskarponejem ...
    (5.00; 3 ocene)
    Bezgov sladoled, gelato, chef Valentine Warner
    Posebno kremen, lahek in dišeč sladoled iz le petih sestavin. Polnomastne sladke smetane, polnomastnega mleka, ...
    (5.00; 2 oceni)
    Ledena čokoladna kavna pena, mousse
    (VIDEO) Sladica, podobna sladoledu, le da je boljša, gladka in penasta. Popoln poletni posladek iz čokolade, kave in ...
    (5.00; 5 ocen)
    Limonov sorbet z limonovim likerjem, Limoni
    Osvežujoči sorbet, ki predstavlja vse, kar pričakujemo od ledene sladice. Lahek. Mehak. Svež. Dišeč. Gladek. ...
    (5.00; 1 ocena)
    Zdravi sladoledi za otroke in odrasle
    Najpogosteje povsem naravi sladoledi iz doma zamrznjenega svežega sadja. Ki ga gladko zmiksamo. Z dodatki ali brez, pa ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani