Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ocvrti piščanec po toskansko

    Ocvrti piščanec po toskansko so večji koščki piščančjega bedrnega fileja. Marinirani z narezano limono, česnom, rožmarinom in z žajbljem. Hrustljavo, sočno cvrtje.
    5.00 8 št. oseb: za 2–3 osebe čas priprave: 30–45 min. zahtevnost: (5.00; 8 ocen) 18. avgust 2022 št. ogledov: 672
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Juls' kitchen
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 2 piščančja fileja od bedrc, pribl. 500 g
    • 1 limona
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 2 stroka česna
    • 2 vejici rožmarina
    • za manjšo pest žajblja
    testo
    • 2 zvrhani žlici gladke moke
    • 3 žlice polnomastnega mleka
    • 1 jajce
    • sol
    • beli poper v zrnu
    za cvrenje
    • 1 l olja; gl. kuharski slovar

    Priprava

    ■ OCVRTI PIŠČANEC PO TOSKANSKO - MESO. Če imamo cela bedra, jih najprej izkostimo. Kožo pustimo. Kdor tega ni vešč, naj pogleda video na dnu strani. Meso narežemo na manjše koščke, velike za nekaj grižljajev.
    ■ Limono zrežemo na zelo tanka kolesca. Česen stremo, zelišča pa drobno sesekljamo.

    Piščanca lahko mariniramo čez noč, v tem primeru v hladilniku. Iz hladilnika ga vzamemo uro pred začetkom priprave.


    ■ V skledi zmešamo piščančje meso, limono (kolesca lahko blago ožamemo), sol, sveže mleti poper, česen in zelišča. Dobro premešamo in pokrijemo s prozorno folijo. Piščanca mariniramo 60 minut.


    Ocvrti piščanec po toskansko med pripravo

    ■ TESTO. Vse sestavine , vključno sveže mleti poper, gladko stepemo v skledi. Da dobimo gladko, svilnato testo. V testo potopimo mariniranega piščanca za 10 minut. Da se ga tanko oprime.

    Olje je segreto za cvrenje, ko vanj potopimo konico ročaja lesene kuhalnice. Okoli katerega se takoj naredi venček drobnih mehurčkov.


    ■ CVRENJE. Olje segrejemo v globoki ponvi pri srednji temperaturi. Na 180 stopinj. V pekač položimo rešetko ali mrežico.
    ■ Ko olje doseže ustrezno temperaturo, nekoliko odcedimo prvi košček piščanca. Položimo ga v olje. Dodamo še nekaj koščkov, a ne preveč; gl. opozorila. Meso cvremo pribl. 8 minut, med pogostim obračanjem z 2 vilicama. Ko se zlato rjavo obarva, ga predenemo na rešetko / mrežico. Da se odcedi. Podobno ocvremo vse meso.
    ■ Ko je ves piščanec ocvrt, ga preložimo na servirni krožnik. Potresen z drobno morsko soljo.

    Serviranje

    Ocvrti marinirani piščanec po toskansko se prileže s priljubljeno krompirjevo prilogo. K jedi ponudimo sezonsko listnato solato. S preprosto polivko iz oljčnega olja in limonovega soka.

    Sorodni recepti

    Ocvrti piščanec po toskansko

    Kuharski leksikon

    Segajmo po piščancih domače (proste) reje. Najokusnejši tehtajo pribl. 1 kg. Pri težjih pa je ugodnejše razmerje med mesom in kostmi. Živila mariniramo zato, da jih (z)mehčamo, da jim izboljšamo okus ali/in jim podaljšamo trajnost.

    Podobno lahko ocvremo domačega zajčka. »Čas priprave« ne vključuje časa mariniranja mesa, 60 minut.


    Piščančje bedrce ali bedro je kos piščanca, ki se drži levega in desnega boka piščanca. Sestavljata ga zgornji, širši del (piščančje stegence ali stegno) in spodnji del (kračka ali krača). Piščančja bedrca so naprodaj s kožo in kostmi, brez kože, pa tudi kot piščančji fileji. Torej brez kosti in pogosto tudi brez kože.

    Jed lahko pripravimo tudi s piščančjim prsnim filejem. A ta ni tako sočen in okusen. Žajbelj, rožmarin in česen so zapovedana trojka iz toskanske kuhinje.


    Piščanca najbolje* kombiniramo z (abecedno): crème fraîche, čebulo*, česnom, gobami* (gozdne, gojene), kisom* (zlasti z balzamičnim, tudi belim vinskim, jabolčnim, pehtranovim, rdečim vinskim, šerijevim), korenčkom*, krompirjem, limonami* (sok, lupinica), majonezo, maslom*, medom, olivami (črnimi, zelenimi), oljem* (zlasti z olivnim*, arašidovim), paprikami, paradižnikom*, paradižnikovo mezgo*, porom, siri (asiago, comté, ementalec, fontina, parmezan), slanino, smetano, šalotko ali/in z vini* (s /pol/suhimi belimi, s suhimi rdečimi).
    Piščanca najbolje* začinjamo / odišavljamo z (abecedno): baziliko*, cimetom*, česnom*, čiliji (svežimi zelenimi, suhimi rdečimi), gorčico, ingverjem*, karijevim praškom, koriandrom, lovorovimi listi*, pehtranom*, peteršiljem*, poprom (belim, črnim, rdečim), rožmarinom* ali/in s timijanom*.

    Sveže olje je brez vonja in okusa. Živil med cvrenjem ne obarva enakomerno in hitro. Zato mu pred ogrevanjem dodamo nekaj žličk (!) starega olja od cvrenja.


    Za cvrenje izbiramo olja z visoko točko dimljenja, rafinirana, ne ekstra deviška (!). To sta predvsem rumenikovo (260 °C) in olivno olje (240), odlični pa so tudi sončnično, arašidovo, sezamovo in palmovo olje ali kuhano maslo (ghee; vsi 230).
    Ocvrti piščanec po toskansko je tradicionalna nedeljska jed na toskanskem podeželju. Kjer je od nekdaj pri roki domači piščanec, jajca, oljčno olje in zelišča.

    Opozorila

    ■ Če v vroče olje položimo preveč živil, olje ohladimo in zaustavimo cvrenje. Živila vpijajo maščobo in težko jih hrustljavo ocvremo. Če pa živilo spustimo v prevroče olje, se po zunanji strani ocvre. Znotraj pa ostane termično nedodelano.
    ■ Modno cvrenje v majhnih količinah olja odsvetujejo prehranski strokovnjaki. Tako pripravljena hrana ne vsebuje manj maščob. Obenem zaradi višjih temperatur v olju nastaja več škodljivih sprememb. Razlika med cvrenjem v veliko in malo maščobe je tudi v tem, da živilo med cvrenjem v malo maščobe toplote ne prejema le iz maščobe. Ampak tudi od posode. Termična obdelava je zato nekoliko krajša.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ocvrti piščanec po toskansko (izvirno: pollo fritto alla toscana) Giulia Scarpaleggia, z Juls' kitchen (angl., it.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    ■ spletni nakup kuharic Giulie Scarpaleggia
    ■ tečaji toskanske/italijanske kuhinje Giulie Scarpaleggia


    Giulia Scarpaleggia

    Kako izkostimo piščančje bedrce

    Sorodni recepti

    Puranji zvitki s slanino in sirom
    Sočni perutninski zvitki, nadevani s slanino in z gavdo. Nadevane puranje zrezke ovijemo v slanino in zvijemo v ...
    (5.00; 9 ocen)
    Piščanec s paradižnikom, sardelnimi fileti in črnimi olivami
    Piščanec s paradižnikom, sardelnimi fileti in črnimi olivami je sočna provansalska jed s piščancem v nevsakdanji ...
    (5.00; 6 ocen)
    Mariniran piščančji file s pomarančo in zelenim poprom
    mehak, z gorčico in vinom mariniran file, v omaki z zelenim poprom in pomarančno ...
    (5.00; 2 oceni)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani