Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Ocvrte sladice

  Sladice iz različnega testa ali/in iz sadja, ki jih ocvremo v olju ali v drugi maščobi

  Ocvrte sladice so sladice iz različnega testa ali/in iz sadja, ki jih ocvremo v olju ali v drugi maščobi. Pred serviranjem jih odcedimo na papirnatih kuhinjskih brisačah, pogosto pa potresemo s sladkorjem v prahu.

  Nasveti

  gl. cvrenje (tudi pojasnila, opozorila, zanimivosti...)

  Triki

  Sveže olje je brez vonja in okusa, živil pa med cvrenjem ne obarva enakomerno in hitro. Zato povsem svežemu olju pred ogrevanjem dodamo nekaj žličk (!) starega olja od cvrenja.

  Shranjevanje

  Ocvrte sladice so primerne za zamrzovanje. Zamrznemo čimbolj sveže, še mlačne, in odtajane sladice bodo kot sveže. Hranimo jih 2–3 mesece, odtajamo pa jih pri sobni temperaturi ali ovite v alu folijo v pečici, ogreti na 160 stopinj.

  Nasveti

  Za cvrenje izbiramo olja z visoko točko dimljenja, to sta predvsem rumenikovo (260) in olivno olje (240), odlična pa so tudi sončnično, arašidovo, sezamovo in palmovo olje ali kuhano maslo (ghee; vsi 230 °C). Pri cvrenju je zelo pomembna starost olja, njegova svežina (v istem olju ne cvremo prepogosto; gl. triki) in njegova temperatura.

  Ideje

  gl. bananine miške; beneški krofki (drugo ime za miške); boljše miške; bučne miške; čilske miške (z bučami); dišeči krhki flancati; gratinirana ocvrta jabolka; ižanski flancati; jabolčne miške; jabolčni ocvrtki; jogurtove miške; jogurtove miške z rozinami; krhki flancati; krhki flancati II; krofi; krofi s cimetom; krofi s slaščičarsko kremo; krofki s skutinim nadevom z mandarinami; krompirjeve miške s skuto in rozinami; lahke skutine miške z rozinami; mandljeve miške z jogurtom in medom; miške; miške II; miške z bezgovim cvetjem; miške z grškim jogurtom; miške z jogurtom na hitro; miške z oranžatom, medom in rumom; miške z rozinami, pinjolami in žganjem; najbolj preproste miške; nizozemske miške; ocvrta jabolka; ocvrta jabolka v pivskem testu; ocvrt ananas; ocvrte banane; ocvrte banane s kokosovo moko; ocvrte jabolčne rezine; ocvrti ravioli z mandljevim nadevom; ocvrtki z bezgovim cvetjem; ocvrto bezgovo cvetje po japonsko; ocvrto bezgovo cvetje v vinskem testu; pekoče jogurtove miškeprinces krofki s čokoladno sirčkovo kremo in malinami; rikotine miške; rikotini ocvrtki z limoninim prelivom; sadni ocvrtki; skutine miške z bezgovim cvetjem; skutine miške z rozinami; sladki ocvrtki s čokoladno pomako; sladki riževi ocvrtki; žepki z jabolčnim nadevom v medeni omaki ipd. 

  Opozorila

  Modno cvrenje v majhnih količinah olja zdravniki odsvetujejo. Tako pripravljena hrana ne vsebuje manj maščob, hkrati pa zaradi višjih temperatur v olju nastaja več škodljivih sprememb. Razlika med cvrenjem v veliko in malo maščobe je tudi v tem, da živilo med cvrenjem v malo maščobe toplote ne prejema le iz maščobe, ampak tudi od posode. Termična obdelava je zato nekoliko krajša.

  Viri

  številni različni viri 

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.993
  receptov