Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Namaz iz pečene cvetače in pečenega česna z bučnimi semeni

    Namaz iz pečene cvetače je preprost, kremen in okusen. Razcvetkano cvetačo skupaj s česnom spečemo v pečici. Pečeno zmiksamo z opečenimi bučnimi semeni in limono.
    5.00 13 št. oseb: 6 čas priprave: 45–60 min. zahtevnost: (5.00; 13 ocen) 16. april 2016 št. ogledov: 1598
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Brooklyn Supper
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 večja cvetača
    • 1 glavica česna
    • 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja
    • 2 žlički limoninega soka
    • sol
    • 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
    • kajenski poper
    • 2 žlici sesekljanega peteršilja
    posip
    • 3 žlice bučnih semen

    Priprava

    ■ NAMAZ IZ PEČENE CVETAČE. Cvetačo razdelimo na cvetke, te pa narežemo na slaba 2 cm debele rezine; potrebujemo jih za 1 liter. Česen razdelimo na stroke. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. 
    ■ V skledi zmešamo narezano cvetačo, neolupljene stroke česna in žlico olivnega olja. Mešanico stresemo v pekač, potem pa jo blago posolimo. Pazimo, da so česnovi stroki tesno ob cvetači, ki jih ščitijo pred vročino. Pekač položimo v ogreto pečico za 20–25 minut, da se cvetača zmehča.
    ■ V ponvico nalijemo žlico olja, na katerega stresemo bučna semena. Pražimo jih 2–3 minute, da zadišijo, prva pa začnejo pokati.
    ■ Pekač vzamemo iz pečice, cvetačo in česen pa ohladimo. Prepražena bučna semena posolimo. Peteršilj osmukamo in ga drobno sesekljamo. Pečeni česen izluščimo iz lupinic.
    ■ V multipraktik stresemo cvetačo, česen, 2 žlici bučnih semen, nariban muškatni orešček in ščep kajenskega popra. Prilijemo limonin sok in miksamo. Med miksanjem postopom prilijemo 3–5 žlice olivnega olja; več olja, bolj kremast je namaz. Namazu po okusu dodamo sol, kajenski poper ali/in limonin sok. Predenemo ga v servirno skledico, pokapljamo ga s preostalo žlico olja ter ga potresemo s peteršiljem in s preostalimi bučnimi semeni.

    Serviranje

    Namaz iz pečene cvetače in pečenega česna z bučnimi semeni ponudimo s ploščatim kruhom (številne različice) ali/in s hrustljavčki (številne različice).

    Izboljšanje

    Improvizirajmo. Cvetačo najbolje* začinjamo z (abecedno): baziliko, česnom*, čiliji* (tudi s kosmiči in prahom), drobnjakom, gorčico*, ingverjem, kaprami, karijevim praškom*, kisi* (zlasti z balzamičnim, riževim, belim vinskim), koprom, koriandrom, krebuljico, kurkumo, limonami* (sok, lupinica), mleto rdečo papriko, muškatnim oreščkom, origanom, pehtranom, peteršiljem*, rimsko kumino*, sojino omako, tamarindo, timijanom ali/in z žafranom.

    Nasveti

    Pri nakupu cvetače izbiramo enakomerno bele ali bledo kremne glave. S trdo stisnjenimi cvetki svežega vonja in brez madežev. Poznamo tudi rumenkaste, zelene in vijolične sorte cvetače.


    Namaz iz pečene cvetače

    Pojasnila

    ■ Česen (Allium sativum) ima značilen vonj ter sladkast, nekoliko pekoč okus. Njegov širok spekter delovanja pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam. Najpomembnejši sta alicin in eterično olje. Kupujemo velike, čvrste česnove glavice s suho, celo lupino. Drobni stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.
    ■ Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti. Pri sorti leccino, ki nima veliko biofenolov, je kakovost olja pri stiskanju lahko odlična. Čez pol leta pa lahko ostane brez okusa. Nasprotno je lahko olje iz sorte belica, z veliko biofenolov, tako grenko, da je lahko moteče. Razen za poznavalce, ki grenkost častijo.
    ■ Muškatovec zraste do 20 metrov visoko, vsako leto pa rodi do dva tisoč oranžno rumenih sadežev. Ko dozorijo, njihov mesnati del poči in se pokaže škrlatna ovojnica, muškatni cvet, ki obdaja temno rjavo koščico, v kateri je muškatni orešček. Šele ko notranjost semena začne ropotati, ga lahko razbijemo.
    ■ Kajenski poper so istoimenski čiliji. Pa tudi ostra, nekoliko sladkasta začimbna mešanica teh čilijev in gvinejskega popra (Aframomum melegueta).

    Različice


    Namaz iz pečene cvetače

    Ideje

    ■ gl. cvetača (številne ideje)
    ■ Številni pikantni namazi so odlična spremljava na piknike. Medtem, ko čakamo na dobrote z žara, jih lahko ponudimo z izbranim (opečenim) kruhom ali s hrustljavčki. Lahko pa so tudi okusna priloga k pečenim jedem.

    Opombe

    Najmanj (rakotvornih) pesticidov med vso zelenjavo vsebujejo (po vrsti): avokado, koruza, zelje, sladki grah, čebula, beluši, jajčevec, cvetača in sladki krompir. 

    Opozorila

    ■ Kitajski česen, ki je pogosto na prodajnih policah naših trgovin, je po mnenju strokovnjakov poln škodljivih kemikalij. Ki preprečujejo kaljenje, podaljšujejo rok trajanja in česen pobelijo. Drobni česnovi stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.
    ■ Bučne peške in ekstra deviško bučno olje veljajo za afrodiziak.

    Zanimivosti

    100 g cvetače vsebuje le 34 kalorij. Zato je cvetača zelo primerna sestavina različnih shujševalnih diet.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept namaz iz pečene cvetače in česna z bučnimi semeni (izvirno: roasted cauliflower and garlic dip with toasted pepitas) Elizabeth Stark, z bloga Brooklyn Supper (angl.)
    ■ številni različni viri 


    Namaz iz pečene cvetače
     

    Sorodni recepti

    Bobov humus s pestom iz korenčkovega zelenja
    namaz, pri katerem klasično čičerko nadomestimo z bobom, pa še pesto z osnovo, ki ponavadi konča v ...
    (5.00; 4 ocene)
    Čebulni džem
    s karameliziranjem čebule dobimo eno najboljših dišav v kuhinji ...
    (5.00; 13 ocen)
    Humus z jogurtom
    Humus z jogurtom je manj kalorična različica priljubljenega orientalskega namaza / pomake. Ki pa se po okusu ne ...
    (5.00; 6 ocen)
    Najbolj preprost lešnikov namaz
    samo dve sestavini - lešniki in kokosovo olje -, in slabih deset minut za odličen veganski namaz za palačinke, ...
    (5.00; 3 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani