Prijava

Namaz iz črnih oliv, pomarančnega soka in olivnega olja

Gosta, grobo ali gladko zmiksana mešanica oliv, ukuhanega pomarančnega soka in olivnega olja

Priprava

■ V kozici pristavimo pomarančni sok, ki ga ukuhamo na polovico. Sok ohladimo.
■ Origano osmukamo in drobno sesekljamo.
■ V posodo električnega mešalnika stresemo olive in sesekljan origano ter nalijemo ohlajen pomarančni sok in olivno olje. Vse skupaj na hitro zmiksamo.

Serviranje

Namaz iz črnih oliv, pomarančnega soka in olivnega olja ponudimo kot namaz na (opečene) kruhke, bruskete ali čabate. Lahko ga primešamo testeninam, pogosto pa je sestavina hladnih bifejev. 

Izboljšanje

Kakovostnejše (ekstra deviško) olivno olje, okusnejša jed.

Nadomestek

gl. ideje

Nasveti

Iz pomaranče iztisnemo več soka, če ogreto na sobno temperaturo pred ožemanjem nekajkrat povaljamo po delovni površini, pri tem pa nanjo pritiskamo z dlanjo.

Pojasnila

Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27 °C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin.

Različice

gl. namaz iz črnih oliv in česna (tapenada); namaz iz črnih oliv, sardelnih filetov in kaper (tapenada); skutin namaz z olivami ipd.

Ideje

■ Olive so standardna sestavina sredozemske kuhinje. V kombinaciji s paradižnikom, česnom in zelišči dajejo številnim jedem izjemno aromo in okus.
Improvizirajmo. Origano se lepo dopolnjuje s timijanom, baziliko ali rožmarinom, povsem sprt pa je z majaronom.
gl. namazi (številne različice)

Opombe

Med najkakovostnejša (in najdražja) hrvaška olja sodi olivno olje Sandija Chiavalona (1983) iz Vodnjana, ki je svoje etikete opremil z napisom Ex albis. V Starem Rimu so z oznako Oleum ex albis ulivis ovekovečili najkakovostnejša olivna olja iz najboljših istrskih zelenih oliv.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Olive, (ekstra deviško) olivno oplje, pomaranče in večino zelišč uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Znanstveniki iz Commonwealth Scientic and Industrial Research Organization ugotavljajo, da redno uživanje agrumov za 50 % zmanjšuje možnost pojava raka ust, požiralnika in želodca. Le ena pomaranča pomarančna dnevno pa za nekaj odstotkov zmanjšuje možnost možganske kapi.

Zanimivosti

Pomaranče so po porabi tretje sadje na svetu, za bananami in jabolki. (2005)

Viri

■ doponjen recept namaz iz črnih oliv, pomarančnega soka in olivnega olja iz knjige Blanc Vite, Fast Fresh Food from Raymond Blanc, Headline Book Publishing, 2000
■ številni različni viri

Spletne povezave

■ druge knjige Raymonda Blanca (Amazon)
Le Manoir, restavracija Raymonda Blanca (Michelin **)
■ Raymon Blanc, življenjepis (Wikipedia)
spletni nakup kuharic Headline Book Publishing
Commonwealth Scientic and Industrial Research Organization
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki