Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najboljša solata caprese z breskvami

    Najboljša solata caprese, klasična, sočna in dišeča poletna predjed / lahka samostojna jed. Tokrat s presenetljivo sladkostjo zrelih breskev.
    5.00 4 št. oseb: 2 čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 24. junij 2019 št. ogledov: 438
    Uredil: Urednik
    Izvirno: two peas & their pod
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 3 veliki zreli paradižniki
    • 1,2 dl češnjevih paradižničkov
    • 0,6 dl rdeče čebule, narezane na lističe
    • 2 veliki zreli breskvi
    • 500 g mocarele
    • 1 drobna kumarica
    • staran balzamični kis
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 0,8 dl bazilikinih lističev

    Priprava

    ■ NAJBOLJŠA SOLATA CAPRESE. Paradižnike in breskvi očistimo in zrežemo na rezine ali na krhlje. Češnjevce podolžno razpolovimo. Kumaro razpolovimo, izpeškamo in narežemo na nekoliko debelejše rezine. Mocarelo narežemo na rezine. Čebulo razpolovimo in narežemo na tanke lističe.
    ■ Na velik servirni krožnik po vrsti razdelimo: paradižnike, mocarelo, breskve, kumarice, češnjevce, čebulo in osmukano baziliko. Sestavine potresemo s soljo in s sveže mletim/strtim poprom. Nazadnje jih poškropimo s staranim balzamičnim kisom.

    Serviranje

    Najboljša solata Caprese z breskvami mora na mizo, takoj ko jo pripravimo. Ponudimo jo kot hladno predjed, kot prilogo ali kot lahko samostojno jed. Prileže se z OPEČENIMI KRUHKI, izdatno pokapljanimi z izbranim oljčnim oljem.


    Solata caprese z breskvami

    Izboljšanje

    ■ Do 8 let star balzamični kis je kis, 8-12 let star je začimba, 12-15 let star je delikatesa, nad 15 leta star balzamični kis pa je le za najboljše prijatelje.
    ■ gl. ideje, opozorila

    Pojasnila

    Povsem zrel paradižnik, ki vsebuje tudi več antioksidantov, ima boljši okus. Ki se prenaša na jedi, ki ga vsebujejo. Pri paradižniku je v tkivu, ki spominja na nekakšen gel in s katerim so semena pripeta na sredino sadeža (botanično jagoda), največ umamija. To je okus, ki ga najlažje opišemo z besedama polno ali mesnato; gl. tudi zanimivosti.
    Mocarela (mozzarella) je priljubljen italijanski mehki sir iz vlečenega testa (pasta filata), z zaščitenim poreklom (od 1998). Ročno ali strojno jo proizvajajo iz kravjega, najkakovostnejšo pa iz bivoljega mleka. Kraljica mocarel je burata (burrata). Kakovostno mocarelo lahko uživamo samo, kot desertni sir, sicer pa je nepogrešljiva sestavina številnih lazanj, pic, solat in (gratiniranih) testenin.
    Bazilike se med seboj razlikujejo po višini (nižje so aromatičnejše), barvi, velikosti lističev ter po vonju in okusu. Bazilika vsebuje linalol, ki v pretežni meri definira njen vonj. Je svežega, rahlo sladkastega okusa in hladne, pikantne arome. Ki nekoliko spominja na klinčke in meto.

    Različice

    Ideje

    KAKO ?!
    ■ Paradižnike najbolje začinjamo z (abecedno): baziliko (zlasti z rdečo, limonsko), čebulo, česnom, čiliji, drobnjakom, kisom (balzamičnim, belim vinskim, malinovim, pehtranovim, rdečim vinskim, riževim, šerijevim), limonami (sok, lupinica), olivnim oljem, peteršiljem, poprom (belim, črnim) ali/in s timijanom.

    Opombe

    ■ Breskve ženejo na vodo, imajo naraven odvajalni učinek. Preprečujejo zastajanje vode v telesu in čistijo sečila. Spodbujajo tudi prebavo in imajo razstrupljevalen učinek. Pomagajo tudi pri hujšanju, zato so pogosta sestavina poletnih shujševalnih diet.

    Olje je v tej solati povsem odveč. Mešanje pa tudi.


    ■ Mocarela vsebuje triptofan, življenjsko pomembno aminokislino, ki je organizem ne proizvaja sam. Triptofan je naravni relaksant, ki blaži napetost in depresijo. Ključen je tudi pri proizvodnji melatonina, ki omogoča dober spanec.

    Opozorila

    Zrelega paradižnika praviloma ne hranimo v hladilniku. Mraz uničuje njegov značilni okus. Jed uspe samo s povsem zrelimi paradižniki, češnjevci in breskvami.

    Zanimivosti

    Caprese je termin, s katerim označujemo paradižnikovo solato z mocarelo in baziliko. Pa tudi oznaka jedi, ki prihajajo z italijanskega otoka Capri.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najboljša solata Caprese z breskvami (izvirno: summer Caprese salad) Marie Lichty, z bloga two peas & their pod
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Marie Lichty
     

    Sorodni recepti

    Kumarična solata po azijsko
    najbolj preprosto: pomembno je le, da kumare zelo tanko naribamo in karseda dobro posušimo na papirnatih brisačah; ...
    (5.00; 4 ocene)
    Bučke s črnim sezamom, meto in baziliko v solati
    Samo nekaj minut za hrustljavo in osvežujočo solato, hladno predjed ali prilogo. Vegansko, vegetarijansko in ...
    (5.00; 4 ocene)
    Kumarična solata po tajsko
    Osvežujoča, poljubno pekoča poletna solata, ki jo lahko mariniramo, ni pa obvezno. Takoj, so kumare hrustljavejše, ...
    (5.00; 3 ocene)
    Pekoča solata z avokadom in mangom
    razkošna, lahka, hitro pripravljena eksotična jed; koriander lahko nadomestimo s peteršiljem, pehtranom ali/in z ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani