Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najboljša hrustljavo pečena jabolka, crumble

    Popolna in preprosta sladica iz popolno mehkih jabolk, zmešanih s stopljenim maslom, moko, sladkorjem, limonovim sokom in z vaniljo. Najboljša hrustljavo pečena jabolka, crumble, z dišečim posipom.
    5.00 5 št. oseb: 6 čas priprave: 60–75 min. ni določeno (5.00; 5 ocen) 30. oktober 2021 št. ogledov: 743
    Uredil: Urednik
    Izvirno: COOKING CLASSY
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    jabolka
    • 1 kg jabolk
    • 2 žlici gladke moke
    • 55 g svetlega rjavega sladkorja
    • 45 g masla
    • 1 žlica limonovega soka
    • 1/2 žličke vaniljevega izvlečka
    • ščepec soli
    • 1/2 žličke cimeta
    posip
    • 70 g gladke moke
    • 45 g ovsa
    • 110 g svetlega rjavega sladkorja
    • 75 g masla
    • 1/2 žličke pecilnega praška
    • 1/4 žličke soli
    • 1/4 žličke cimeta

    Priprava

    ■ Jabolka ogrejemo na sobno temperaturo, če so iz kleti. Kvadratni ognjevarni pekač (20 cm) namažemo z maslom. Z rešetko eno vodilo pod sredino.
    ■ POSIP. V multipraktik stresemo oves, moko, rjavi sladkor, pecilni prašek, sol in cimet. Miksamo 30 sekund. Mešanico stresemo v manjšo skledo. Nanjo narežemo hladno maslo na kockice. S prsti ga vtremo v suhe sestavine, da dobimo drobne drobtine. Posip položimo v hladilnik.

    Za to sladico izbiramo čvrsta, sočna jabolka. Najboljša so »granny smith«, dobra izbira pa so tudi »braeburn« in zlati delišes.


    ■ JABOLKA. Maslo počasi stopimo. Stopljenemu primešamo moko. Prilijemo 3 žlice hladne vode, limonov sok in vaniljev izvleček. Zmešamo ter primešamo še rjavi sladkor, sol in cimet.
    ■ Pečico segrejemo na 190 stopinj.
    ■ Jabolka olupimo, zrežemo na četrtine in izpeškamo. Narežemo jih na pribl. 3 mm debele rezinice po širini. Prelijemo jih z masleno mešanico in dobro premešamo. Jabolka postrgamo v pekač. Razdelimo jih v enakomerno debelo plast.
    ■ Jabolka enakomerno potresemo z ohlajenim posipom. Sladico pečemo pribl. 35 minut. Da se zlato rjavo in hrustljavo zapeče.

    Sladica je po okusu blizu klasičnim jabolčnim pitam. A je precej preprostejša za pripravo. Resnični vrhunec vsakega obroka.

     
    ■ Pečeno sladico pustimo počivati 10 minut.

    Serviranje

    Najboljša hrustljavo pečena jabolka, crumble se postrežejo topla. Odlična so s po kepico vaniljevega sladoleda in s slano karamelno omako.

    Sorodni recepti

    ■ Med številnimi sladicami z jabolki naštejmo le nekaj najbolj značilnih: jabolčna lazanja, jabolčna potica z rozinami, jabolčni kolač, jabolčna pita, jabolčni kompot, jabolčni narastek, jabolčni zavitek, ocvrta jabolka, palačinke z jabolki, pita s karameliziranimi jabolki ipd.

    Kuharski leksikon

    ■ Po času dozorevanja delimo najbolj uveljavljene sorte jabolk na poletne sorte (od konca julija do začetka avgusta; npr. discovery, julyred, summered, vista bella), zgodnje jesenske sorte (npr. elstar, gala), jesenske sorte (npr. jonagold, mutsu, zlati delišes) in zimske sorte (npr. braeburn, fuji, idared).

    Če nam drobljenec ostane, ga shranimo v hladilnik ali pa ga zamrznemo.


    ■ Razlika med belim in rjavim sladkorjem je zanemarljivo majhna. Dejstvo je, da je sladkor sestavljen iz saharoze. Rjavi sladkor je le nekoliko manj prečiščen. Malenkostno odstopa surovi (nerafinirani) rjavi sladkor. Ki je enako temne barve kot kava in se sprijema. Tak sladkor ima malce manj kalorij in več mineralov.
    ■ Kristaliziran surovi sladkor je muscovado. Neprečiščen mehiški rjavi sladkor je piloncillo ali panocha. Barbadoški rjavi sladkor je temno rjav, neprečiščen, z blagim okusom po rumu. Demerarski sladkor ali demerara je grobo zrnati rjavi sladkor. Gur je indijski neprečiščeni rjavi sladkor.
    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo zmeljemo tik pred uporabo.

    Porcija sladice vsebuje pribl. 450 kalorij.


    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    ■ Jabolka vsebujejo največ (rakotvornih) pesticidov med vsem sadjem. 99 % vzorcev je bilo pozitivnih vsaj na en pesticid. Zato jabolka praviloma lupimo. Olupljeno jabolko vsebuje povsem enako količino vitamina C kakor neolupljeno.

    Cimetovo skorjo slabše kakovosti meljejo v cimet v prahu.


    ■ Če jabolka narežemo debeleje, prihranimo kako minuto. Izgubimo pa pri okusu.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najboljša hrustljavo pečena jabolka, crumble (izvirno: easy apple crisp recipe) Jaclyin Bell, z bloga COOKING CLASSY
    ■ številni različni viri


    Jaclyn Bell

    Sorodni recepti

    Hruške v rdečem vinu
    Desertna klasika z aromatičnimi hruškami in sirupastim prelivom. Izbrane zrele, a čvrste hruške, najbolje ...
    (5.00; 8 ocen)
    Ganaš, mandljeva krema in jagode v kozarcu
    Kot bi se sladkali s kakšno dobro čokolado. Le da so v tem kozarcu še sladka smetana, opečeni mandlji, maslo, ...
    (5.00; 3 ocene)
    Ocvrte jabolčne rezine
    preprosta in hitro pripravljena sladica z jabolki v haljici iz žvrkljanega ...
    (5.00; 1 ocena)
    Kokosova rižota z mangom in pistacijami
    Sladica z neponovljivim mangom, odišavljena s pomarančno in limetino lupinico, z vaniljo, s klinčki, z zvezdastim ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani