Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najbolj preprost čokoladni kolač vseh časov

    (VIDEO) Najbolj preprost čokoladni kolač vseh časov, Brez glutena in brez laktoze. Pa samo 2 sestavini; izbrana kakovostna čokolada in sveža jajca. Boljša čokolada, okusnejši kolač.
    Foto: Sonali
    5.00 55 št. oseb: za 2–4 osebe čas priprave: 45–60 min. zahtevnost: (5.00; 55 ocen) 15. avgust 2015 št. ogledov: 4975
    Uredil: Urednik
    Izvirno: sugar et al
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 165 g čokolade, 55-72 %
    • 3 jajca proste reje

    Priprava

    ■ NAJBOLJ PREPROST ČOKOLADNI KOLAČ VSEH ČASOV. V posodi, na katero se prilega manjša posodica ali skledica, zavremo za 4 prste vode za vodno kopel. Posodico/skledico položimo nad soparo. Vanjo nadrobimo čokolado, ki jo me občasnim mešanjem stopimo.
    ■ Okrogel model obložimo s peki papirjem (foto strip). Stopljeno čokolado odstavimo in ohladimo. Pečico ogrejemo na 170 °C. Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg.
    ■ Ohlajeni čokoladi dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Dodamo tretjino snega in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nato dodamo preostali sneg, ki ga nežno vmešamo. Testo nalijemo v model, ki ga za 30–40 minut položimo v pečico.
    ■ Pečen najbolj preprost čokoladni kolač vseh časov ohladimo. Po okusu ga potresemo s sladkorjem v prahu ali/in obložimo s priljubljenim sezonskim sadjem.

    Serviranje

    Ohlajen najbolj preprost čokoladni kolač vseh časov narežemo in ponudimo. Po okusu ga potresemo s sladkorjem v prahu ali/in obložimo s priljubljenim sezonskim sadjem. Najboljši izbor so maline ali jagode.

    Izboljšanje

    Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Po kakovosti jim konkurirata tudi italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.


    Najbolj preprost čokoladni kolač

    Nasveti

    ■ Beljakov sneg nam lepo uspe z beljaki zelo svežih jajc sobne temperature. Najbolje, da jajca vzamemo iz hladilnika 30 minut do največ 2 uri pred začetkom stepanja. Če rumenjake takoj ločimo od beljakov, ta čas občutno skrajšamo. Z beljaki sobne temperature dobimo tudi lahek sneg z večjo prostornino.
    ■ Kolač je pečen, ko v sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega. Ali pa se ga drži le nekaj drobtinic. Kolač se med hlajenjem v modelu / pekaču še nekoliko peče. Zato pazimo, da ga ne presušimo.

    Triki

    Beljakov sneg je stabilnejši oz. obstojnejši, če beljakom sredi stepanja dodamo 1-2 kapljici limonovega soka ali svetlega kisa na 1 beljak. Kislina sneg stabilizira, tako da prepreči, da se zračni mehurčki po koncu stepanja razpočijo.


    Najbolj preprost čokoladni kolač

    Pojasnila

    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Različice

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje); jajce (številne ideje); kolač (splošno)


    Najbolj preprost čokoladni kolač

    Opombe

    Pri pripravi beljakovega snega ne držita dve stari trditvi. Prva je, da nam beljakov sneg ne bo uspel, če bo posoda, v kateri ga stepamo, mokra. Druga trditev, ki ne drži, je, da bo sneg bolj čvrst, če beljakom dodamo ščepec soli ali nekaj kapljic kisa. Je pa res, da s kisom dosežemo, da je sneg stabilnejši in sijoč, kar je pomembno pri pripravi vetrcev in Pavlove. Gl. tudi triki

    Opozorila

    Čokolada vsebuje majhne količine tiramina, ki domnevno sproža migrenski glavobol.

    Zanimivosti

    Kokoš mora za 12 jajc pojesti 1,8 kg krme. Nesti začne pri 19 tednih starosti, letno pa povprečno znese 300-325 jajc. Ko kokoš odraste, nosi večja jajca.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najbolj preprost čokoladni kolač vseh časov (izvirno: 2 ingredients chocolate cakeSonali, z bloga sugar et al
    ■ številni različni viri


    Najbolj preprost čokoladni kolač

     

    Sorodni recepti

    Sirčkov kolač s čokolado, kavo in lešniki
    Sladkanje s priljubljenim ameriškim kolačom, kjer je v glavni vlogi kremni sir. Sirčkov kolač s čokolado, kavo in ...
    (5.00; 7 ocen)
    Jabolčni kolač z orehi
    Jabolčni kolač z orehi je sočen in hrustljav, z dvema priljubljenima sestavinama. Preprost za pripravo, izboljšamo ...
    (5.00; 46 ocen)
    Razkošen božični kolač s suhim sadjem in orehi
    Razkošen božični kolač je sočno sladkanje z veliko masla, s 6 jajci, rozinami, suhimi brusnicami in s suhimi ...
    (5.00; 17 ocen)
    Čokoladni lava kolački z vanilijo
    Pregrešna, čokoholična sladica, pri kateri kolačke po zunanji strani lepo spečemo, ko pa vanje zarežemo z ...
    (5.00; 24 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani