Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najbolj gladek humus

    Dva trika za najbolj gladek humus, ki je tudi izjemno okusen. Ko ga pripravite prvič, pozabite na humuse iz trgovine.
    5.00 3 št. oseb: Neznano čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 07. februar 2021 št. ogledov: 882
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE loopywhisk
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 270 g kuhane čičerike
    • 75 g sezamove paste, tahini
    • 0,9 dl limonovega soka
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 1 strok česna
    drugo
    • ekstra deviško olivno olje
    • ščep prekajene mlete rdeče paprike

    Predpriprava

    HUMUS. Čičeriko čez noč namočimo v hladno vodo. Naslednji dan jo odcedimo, pristavimo v sveži vodi in skuhamo. Čičerka je kuhana, ko zrno zlahka stremo med prstoma. Za hitrejšo pripravo uporabimo kuhano čičeriko iz pločevinke. Tekočino iz pločevinke, akvafabo (gl. ideje), uporabimo za pripravo odlične veganske čokoladne pene.

    Priprava

    ■ (za 2,4 dl humusa) Odcejeni čičeriko olupimo. Če je ni mogoče lupiti, jo stresemo v kozico. Prilijemo toliko vode, da je prekrita. Segrevamo, da se čičerika segreje. To zrahlja zunanjo lupinico in olajša lupljenje.


    Čičerka za humus

    ■ V blenderju ali v multipraktiku zmiksamo olupljeno čičeriko, pretlačen strok česna in limonov sok. Da dobimo pasto. Gre tudi s paličnim mešalnikom. Čičerikino pasto začinimo s soljo in s sveže mletim poprom.
    ■ Sezamovo pasto postrgamo v blender/multipraktik. Vse skupaj zmiksamo do gladkega. Po potrebi začinimo. Med nadaljnjim miksanjem (!) postopoma vmešamo 0,6 dl hladne vode. Po kapljicah ali v tankem curku. Voda doda svoje k okusu in k neponovljivi teksturi.

    Serviranje

    Najbolj gladek humus ali čičerkin namaz z limonovim sokom postrgamo v servirno skledico. Izdatno ga pokapljamo z oljčnim oljem. Pa še malo prekajene mlete rdeče paprike po vrhu. Tako dober, da ga zlahka uživamo kar z žlico. Sicer pa ga ponudimo kot namaz ali kot pomako s sezonsko zelenjavo.

    Lupljenje čičerike se zdi zelo zapleteno, pa ni. Humus z olupljeno čičeriko je ekstremno gladek in puhasto kremozen. Drugi trik pa je v dodani vodi.

     

    Shranjevanje

    Namaz lahko hranimo v hladilniku 3–5 dni. V tesno zaprti posodi. Primeren je tudi za zamrzovanje, ko se ohrani do 6 mesecev.

    Nadomestek

    ■ Ko se nam mudi, humus pripravimo s čičerko iz pločevinke. Dobro jo speremo s tekočo vodo. Pri tej različici je voda nadomestek za klasično oljčno olje.
    ■ Čičerko lahko nadomestimo z: lečo (posebno gladek humus), z (olupljenim) belim ali s črnim fižolom, z muškatno bučo, z rdečo peso (humus se čarobno obarva in obogati z antioksidanti) ali s korenjem.
    ■ Kdor je alergičen na sezam ali pa ne mara njegovega okusa, ga preprosto nadomesti. Najboljši nadomestki so: (domače) mandljevo maslo, sončnično maslo ali bučno maslo (iz semen), gladko arašidovo maslo, avokado, ekstra deviško oljčno olje ali/in (mlečni) jogurt.
    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.

    Izboljšanje

    Improvizirajmo. Čičerko najbolje* začinjamo z (abecedno): baziliko, česnom*, čiliji, ingverjem, kajenskim poprom, kisi (balzamični, rdeči vinski, šerijev), koriandrom, limonami* (zlasti s sokom), lovorovimi listi, meto, mleto rdečo papriko (prekajeno, sladko), origanom, peteršiljem*, poprom, rimsko kumino*, rožmarinom, rujem (sumac), timijanom ali/in z žafranom. Humus dobi z vsako novo kombinacijo za odtenek drugačen okus.

    Pojasnila

    ■ Čičerka (Cicer arietinum) je enoletna, 20-25 cm visoka stročnica. V kratkih strokih ima 2-3 užitna, srčasta, lešnikom podobna zrna. Poznamo več vrst čičerke, ki se razlikuje predvsem po barvi in velikosti. Pretežno je rumena, lahko pa je tudi bela, zelena ali črna. Po okusu spominja na orehe in kostanje. Vse vrste so hranljive in lahko prebavljive.
    ■ Sezam je rastlina iz tropske Afrike, ki zraste do 1 m visoko. Ima 2-3 cm dolge stroke, ki počijo, ko dozorijo. V strokih so jajčasta, do 4 mm dolga semena, ki vsebujejo več kot 50 % dragocenega olja.

    Čičerika po okusu spominja na orehe in kostanje. Vse vrste so hranljive in lahko prebavljive.

     

    Različice

    Ideje

    Opombe

    ■ Kremen humus lahko pripravimo celo s paličnim mešalnikom. Traja nekoliko dlje, morda porabimo malo več tekočine.
    ■ Najbolj znane vrste čičerke so: desi (tudi Bengal gram, kala chana, chhola boot), Bambai (Bombaj) in kabuli (kabulska; najbolj pogosta v Sredozemlju). Bolj redki sta črna čičerka (ceci neri), ki je doma v italijanski Apuliji, in indijska zelena čičerka (harbhara).

    Opozorila

    Ko čičerko namakamo v toplejših mesecih, lahko dobi neprijeten vonj. Znebimo se ga tako, da vodo 2- do 3-krat zamenjamo. Ali pa posodo z namočeno čičerko preprosto položimo v hladilnik.

    Zanimivosti

    Hummus je arabska beseda za čičerko.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najbolj gladek humus ali čičerkin namaz z limonovim sokom (izvirno: how to make /the creamiest/ hummus recipe) Katarina Cermelj, z bloga THE loopywhisk
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Katarine Cermelj
     

    Sorodni recepti

    Humus s pečenimi paprikami in suhimi paradižniki
    Tole ni samo še en humus, tale je eden najboljših. S pečenimi paprikami in posušenimi paradižniki. Ko preprosto ne ...
    (5.00; 3 ocene)
    Pesin namaz s hrenom
    Tako dober, da je najbolje kar takoj pripraviti dvojno porcijo. Nakockano peso spečemo, pečeno pa zmiksamo s hrenom, ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani