Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najbolj čokoladni kolač brez pečenja

    čokoladna bomba, da čokoholiki, ki jim čokolade nikoli ni dovolj, strižejo z ušesi; tri vrste čokolade – temna, mlečna in bela, pa še zvrhana mera kakava -, združimo v en sam kolač, z eno samo žlico sladkorja; sladico po plasteh nalagamo in sproti hladimo v hladilniku
    ni podatka čas priprave: 2–3 ure zahtevnost: Oceni prva/prvi. Hvala! 15. junij 2017 št. ogledov: 957
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 100 g mlečne čokolade
    • 100 g bele čokolade
    • 50 g čokolade, 70 %
    • 5 žlic kakava
    • 280 g masla
    • 100 g polnovrednih keksov
    • 100 g kokosove moke
    • 60 g mletih mandljev
    • 30 g sladkorja
    • 1 veliko jajce
    • 5 žlic sladke smetane
    • 2 žlici mleka v prahu
    • malo vanilijevega izvlečka

    Priprava

    ■ Mandlje zmeljemo. Kekse drobno zmiksamo ali zdrobimo.
    ■ Temno čokolado nadrobimo in stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki.
    ■ 2/3 masla pristavimo in počasi stopimo.
    ■ Pekač namažemo z maslom.
    ■ Prvi sloj. Stopljeno maslo odstavimo in vmešamo kakav ter jajce. Premešamo, znova pristavimo in med mešanjem kuhljamo minuto in pol. Ko se začne zmes zgoščevati, kozico odstavimo. Vmešamo kokosovo moko, piškotne drobtine in mandlje. Ko dobimo enobarvno zmes, primešamo stopljeno čokolado. Zmes ni tekoča, ampak dokaj kompaktna. Enakomerno jo nanesemo v pekač, tega pa položimo v hladilnik za 30 minut.
    ■ Belo čokolado stopimo tik pred koncem hlajenja prvega sloja skupaj s sladko smetano in mlekom v prahu; gl. nadomestek. Zmes je kompaktna, a mazava; če je preredka, jo položimo v hladilnik. Zmes enakomerno nanesemo po prvem sloju v pekaču. Tega položimo v hladilnik za nadaljnjih 30 minut.
    ■ Mlečno čokolado in preostalo maslo stopimo tik pred koncem hlajenja drugega sloja. Mazavo zmes enakomerno nanesemo po drugem sloju. Pekač položimo v hladilnik vsaj še za 90 minut.

    Serviranje

    Dobro ohlajen najbolj čokoladni kolač brez pečenja narežemo in ponudimo.

    Nadomestek

    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabši in povsem neustrezen nadomestek.
    ■ Mleko v prahu lahko opustimo, a zmanjšamo količino smetane.

    Izboljšanje

    ■ Spletni nakup vrhunske čokolade Valrhona, La Maison du Chocolat, Weiss, Debauve & Gallais, Dalloyau, Poulain, Menier, Barry, Amedei, Domori, L’Artigano, Zotter .
    ■ Presni kakav ima neprimerljivo boljši okus. Proizvajajo ga iz celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. Postopek izvajajo s hladnim stiskanjem, kjer temperatura ne preseže 48 stopinj.

    Triki

    ■ Če se maslo v hladilniku navzame neprijetnega vonja, ga položimo na manjši krožnik. Dodamo nekaj lističev svežega žajblja, vse skupaj ovijemo v prozorno folijo in čez noč potisnemo v hladilnik. Naslednji dan je maslo kot sveže.
    ■ Mandljeva jedrca zlahka olupimo, če jih na hitro blanširamo. Prelijemo jih z vrelo vodo, pustimo 30-60 sekund, odcedimo, ohladimo pod tekočo hladno vodo in olupimo. Preprosto samo malo stisnemo kožico, da poči, mandelj pa zleze iz nje. Nazadnje mandlje dobro posušimo: na zraku, v suhi ponvi ali v pečici.

    Pojasnila

    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena sušijo na soncu, fermentirajo, posušijo, izkoščičijo, pražijo in stiskajo. Iz kakavove mase iztisnejo kakavovo maslo.
    ■ Bela čokolada ne sodi med čokolade, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oziroma tablic.
    ■ Kokosovo moko proizvajajo iz zmletega mesa kokosovih orehov. Posušeno meso kokosovega oreha, imenovano kopra, rafinirajo, potem pa iz njega proizvajajo kokosovo maslo, kokosovo mast, kokosove kosmiče in kokosovo moko. Vsebuje dvakrat več vlaknin kot pšenična moka in je brez glutena.

    Različice

    gl. čokoladni kolač (številne različice); čokoladni kolač brez sladkorja in pečenja; kolač (številne različice); kolači in torte brez pečenja (številne različice); najbolj čokoladni kolač brez moke ipd.

    Ideje

    gl. bela čokolada (številne ideje); čokolada (številne ideje); kakav (številne ideje); mlečna čokolada (številne ideje)

    Opombe

    Temna čokolada med drugim vsebuje triptofan, ki sodeluje pri proizvodnji živčnega prenašalca serotonina. Počasno topljenje čokolade na jeziku vzbuja izločanje endorfina (naravni hormon sreče), ki ga telo proizvaja med seksom. Vsebuje pa tudi feniletilamin, snov v možganih (posebej pri zaljubljenih), ki se pretvarja v dopamin v središču za zadovoljstvo, delu možganov, v katerem doživljamo tudi orgazem. 

    Opozorila

    Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo z drugimi, cenejšimi rastlinskimi maščobami, ki vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin.

    Zanimivosti

    ■ Prva slovenska tovarna čokolade je začela delovati leta 1896 v Brestanici (tedaj Rajhenburg), pri samostanu bratov trapistov. Proizvedli so 30 ton čokolade letno.
    ■ Za čokolado po svetu letno porabimo več kot 7 milijard evrov. Večino zneska, žal, za škodljive, dobro promovirane mlečne čokolade, ki na 100 g vsebujejo kar 58 % sladkorja.
    ■ Kakav vsebuje alkaloid teobromin, zaradi katerega ga za kavo in čajem uvrščamo na tretje mesto med razširjenimi, a razmeroma neškodljivimi poživili.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najbolj čokoladni kolač brez pečenja (izvirno: najčokoladniji kolač) s portala Dobra hrana (hrv.), foto Marko Miščević
    ■ številni različni viri 

    ” Mlečna čokolada je izdelana na osnovi mleka (najmanj 14 % delež), vsebovati pa mora najmanj 25 % kakava. “
    ” Jajca po velikosti oziroma masi delimo na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). “
    ” Pri Aztekih ženske in otroci niso smeli uživati čokolade (afrodiziak). Kakavova zrna so uporabljali kot denar: 10 zrn za zajca, 50 zrn sužnjo in 100 zrn za suženja. “

    Sorodni recepti

    Cheesecake z dvema kremama
    Posebno preprosta in okusna različica priljubljenega ameriškega kolača. Podlaga je iz piškotnih drobtin z maslom. ...
    (5.00; 7 ocen)
    Limonin kolač
    Limonin kolač je sočen in osvežujoč desert iz umešanega testa, odišavljenega z limonovo lupinico. Pečenega ...
    (5.00; 69 ocen)
    Damske kaprice z vanilijo in limonovo lupinico
    Kolač pečemo kar trikrat, a je izrazito sočen in okusen, mehak in hrustljav. Testo zapečemo, premažemo z ...
    (5.00; 19 ocen)
    Čokoladni orehov kolač
    Preprost, razkošen in sočen čokoladni orehov kolač je naphan z opečenimi orehi in z gladko, žametno čokoladno ...
    (5.00; 29 ocen)
    Čudežni jajčni kolač z medom
    Čudežni jajčni kolač z medom je tako preprost in okusen, da je žalitev za druge kolače. Jajčno medena krema se ...
    (5.00; 13 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani