Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Musaka z ocvrtimi bučkami in kislim mlekom, brez peke

    Musaka z ocvrtimi bučkami in kislim mlekom, osvežujoča, lahka (pred)jed ali priloga k mesnim jedem z žara.
    5.00 3 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 19. avgust 2022 št. ogledov: 168
    Uredil: Urednik
    Izvirno: KUHINJA zaposlene žene
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 kg bučk
    • 750–800 g (ovčjega) kislega mleka
    • moka
    • 2 jajci
    • sol
    • 3–4 stroki česna
    • peteršilj
    • koper
    • drobnjak
    drugo
    • olje za cvrenje

    Predpriprava

    MUSAKA Z OCVRTIMI BUČKAMI IN KISLIM MLEKOM. Bučke očistimo. Očiščene podolžno narežemo na pribl. 5 mm debele rezine. Položimo jih v veliko cedilo. Vsako plast nekoliko posolimo. Bučke odcejamo 60 minut.

    Priprava

    ■ V globoki ponvi ali v širši posodi segrejemo olje za cvrenje.

    Kislo mleko lahko nadomestimo z manj kaloričnim čvrstim jogurtom ali z razkošnejšim grškim jogurtom.


    ■ V manjši skledi razžvrkljamo jajci in 1 dl hladne vode. Na krožnik presejemo moko.
    ■ Rezino bučke na hitro obrišemo s papirnato brisačo. Povaljamo jo po moki in potopimo v jajčno mešanico. Nato jo položimo v vroče olje. Podobno pripravimo še nekaj rezin. A ne preveč, da ne ohladimo olja. Bučke ocvremo po obeh straneh, da se zlato rjavo obarvajo.
    ■ Ocvrte bučke na hitro odcedimo na penovki. Preložimo jih na papirnate brisače. Da se odcedijo. Podobno ocvremo vse bučke.

    Bučke je škoda lupiti. V lupini je veliko hranilnih snovi. Precej se jih izluži že med predpripravo. Izberemo mlade bučke, dolge pribl. 15 cm. Z olupljenimi je jed le barvno bolje usklajena.


    ■ Česen pretlačimo, drobno sesekljamo in zmešamo s kislim mlekom.
    ■ Na dno manjšega, globokega in ognjevarnega pekača položimo plast bučk. Praznine zapolnimo z ustrezno narezanimi. Bučke izdatno premažemo s kislim mlekom. Postopek ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu je kislo mleko. Musako dobro ohladimo v hladilniku. Najbolje, čez noč.

    Serviranje

    Ohlajeno jed potresemo z grobo sesekljanim koprom, peteršiljem ali/in drobnjakom. Narezana musaka z ocvrtimi bučkami in kislim mlekom, brez peke ali bučkina musaka brez pečenja je lahko samostojna jed (za 6) v vročih poletnih dneh. Pa tudi malica, hladna predjed ali priloga k mesu z žara (8–10).
     


    Musaka z ocvrtimi bučkami in kislim mlekom

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Musaka je jed iz različnih živil, ki jih spečemo v plasteh. Najbolj pogosto mešamo krompir in mleto meso. Jed po navadi dokončamo z gratiniranjem, prelito z bešamelom ali z mešanico smetane in jajc. Lahko potreseno s sirom. Musaka prihaja iz balkanske (grške) in bližnjevzhodne kuhinje. Poleg priljubljene krompirjeve poznamo tudi musake z bučkami, cvetačo, jajčevci, stročjim fižolom, paradižniki ipd.
    Buča (Curcubita) je rod bučevk, ki obsega na desetine vrst in sort. Najbolj popularni sta jedilna buča (Curcubita pepo var. ovifera) in poletna oranžna muškatna buča (Curcubita moschata). V kuhinji pogosteje uporabljamo okusnejše mlade plodove, bučke. Na Primorskem znane kot cukete (zucchette) ali cukini (zucchini). Izbiramo sijoče in nepoškodovane plodove, katerih teža je sorazmerna velikosti. Pretrda lupina je znak prezrelega sadeža z vlaknastim mesom. Najbolj okusne so drobne bučke, dolge 10-15 cm. Ko presežejo 20 cm, se v njih že razvijejo moteča semena.

    Bučke so zaradi nevtralnega okusa hvaležna zelenjava za pripravo na vse načine.


    ■ Improvizirajmo. Bučke najbolje* odišavljamo z (abecedno): baziliko*, česnom*, koprom, koriandrom, majaronom*, meto, origanom, pehtranom, pestom, peteršiljem*, rožmarinom, timijanom ali/in z žajbljem.
    Za cvrenje izbiramo olja z visoko točko dimljenja, rafinirana, ne ekstra deviška (!). To so predvsem rumenikovo (260 stopinj) ter arašidovo, avokadovo, olivno, repično, sezamovo in sončnično olje (vsi nad 200 stopinj). Optimalna temperatura olja za cvrenje je 170 stopinj. Če nimamo kuhinjskega termometra, v ogreto olje potisnemo konico ročaja lesene kuhalnice. Če se okoli nje takoj nabere venček drobnih mehurčkov, je temperatura prava. Ali pa v olje stresemo ščep drobtin, ki morajo takoj zacvrčati. Živila pred cvrenjem dobro posušimo. Sicer se na površini med cvrenjem zbirajo vodni hlapi. Ki zavirajo nastajanje hrustljave skorjice.

    Če preskočimo predpripravo, se na dnu pekača z musako nabere voda.


    Koper, včasih tudi koprc ali sladki janež, je enoletnica, ki zraste do 1,2 m visoko. Če nežne, resaste lističe podrgnemo med prsti, zaznamo prijeten vonj, ki spominja na mešanico peteršilja in kumine. V kuhinji uporabljamo svežega in manj aromatičnega posušenega, užitni pa so lističi in semena.
     


    Musaka z ocvrtimi bučkami in kislim mlekom

    Opozorila

    Če v vroče olje položimo preveč živil, olje ohladimo in zaustavimo cvrenje. Živila vpijajo maščobo in težko jih hrustljavo ocvremo. Če pa živilo spustimo v prevroče olje, se po zunanji strani ocvre. Znotraj pa ostane termično nedodelano. Idealna temperatura olja je 170–180 stopinj. Če vanj potisnemo delček ročaja lesene kuhalnice, se okrog njega takoj naredi venček drobnih mehurčkov.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept musaka z ocvrtimi bučkami in kislim mlekom, brez peke ali bučkina musaka brez (izvirno: musaka od tikvica i kiselog mleka) Tanja Leković, z bloga KUHINJA zaposlene žene (srb., angl.)
    ■ številni različni viri


    Tanja Leković

     

    Sorodni recepti

    Stročji fižol po babičino, boranija
    (VIDEO) Priljubljena sezonska prikuha ali lahka samostojna jed. V tej brezmesni različici najdemo tudi čebulo, ...
    (5.00; 33 ocen)
    Ocvrti bučkini cvetovi
    Ocvrti bučkini cvetovi so različica hrustljave japonske tempure z moškimi cvetovi. Zelo pomembna je voda: ledeno ...
    (5.00; 46 ocen)
    Gratinirani jajčevci s paradižnikovo omako, mocarelo in parmezanom
    (parmigiana di melanzane, VIDEO RECEPT) Odlična zloženka iz pečenih jajčevcev, paradižnikove omake, mocarele in ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani